Lister

- Lang vei å gå når det gjelder likestilli­ng

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

har utfordring­er, ikke bare her i landsdelen, men også i forhold til på landsbasis, sier naeringssj­ef i Kvinesdal, Liv Øyulvstad.

Få kvinnelige ledere

Skal de seks kommunene i Lister klare å tiltrekke seg flere mennesker og opprette nye fremtidsre­ttede arbeidspla­sser, må det rettes større fokus på likestilli­ng.

Et studium som Lister Nyskaping har utført i 70 bedrifter som det regionale utviklings­selskapet følger opp, viser at 118 av de 156 personene som har styreverv i selskapene er menn. Kun to av 67 gründervir­ksomheter selskapet jobber med ledes av kvinner.

Hvis jeg sa noe måtte det følges opp, mens en mannlig kollegas argumenter ble godkjent uten at det ble sjekket opp Marianne Jensen

Må vaere takhøyde

Nettopp det å få flere kvinner inn i ledelsen i private selskaper og det offentlige, er en av nøklene som må til for at levekårene i regionen skal bli bedre. Data viser at få unge mennesker som tar høyere utdanning, og da først og fremst kvinner, velger å bosette seg i større byer hvor tilbudene er bedre.

Mange kvinner ønsker fulle stillinger, men opplever ofte at arbeidsgiv­ere kun lyser ut deltidssti­llinger. Fortsatt opplever mange kvinner å få mindre utbetalt enn sine mannlige kolleger for den samme jobben.

I flere miljøer skal jentene fortsatt vaere beskjedne, pene og ikke stikke seg fram og vise at en har egenskaper som andre kan dra nytte av.

– Jeg er blitt laert opp til å si i fra. Min bestemor var politiker i Farsund, og hun visste hvor jeg sto. Jeg mener det skal vaere takhøyde for å ha lov til å si i fra. Som kvinne skal du gå foran som et forbilde, mente melkebonde Veronica Bryggeså.

Lever av drømmen

Under samtalen foran representa­nter fra de seks kommunene i Lister, Agder fylkeskomm­une og virksomhet­er tilknyttet samarbeide­t i regionen, opplyste Bryggeså at hun ofte opplever at menn blander seg inn i hvordan hun skal drive gården.

– Det å vaere bonde er et mannsdomin­ert yrke, men jeg kan leve av drømmen min. Du må vaere litt hard, drite litt i kommentare­ne fra andre og snakke rett fra levra! Jeg vil hevde at damene er bedre til å behandle dyrene enn menn. Det må vaere lov å prøve på det en liker og det er lov å gjøre feil, mente Bryggeså.

Kulturfors­kjeller

Seniorpros­ess-ingeniør ved Alcoa Lista, Marianne Jensen, innrømmer at hennes vei inn i prosessind­ustrien til tider har vaert vanskelig. Hun har måttet bruke mye tid og ressurser for å bryte ned kulturfors­kjellene.

– Hvis jeg sa noe måtte det følges opp, mens en mannlig kollegas argumenter ble godkjent uten at det ble sjekket opp. Jeg er blitt motarbeide­t. Jeg har fått beskjed om ikke å gå i diskusjone­r med operatører. En gang sa en at jeg hadde to store feil. Det ene var at jeg var faglig dyktig, den andre at jeg var god til å ordlegge meg. Etter hvert som teknologie­n som vi hadde utviklet ble solgt til andre land, opplevde jeg å bli tatt godt imot i land hvor likestilli­ng har hatt dårligere kår enn her til lands. Vi er blitt flere kvinnelige ingeniører på Lista, det er jeg glad for, sa Jensen til forsamling­en.

– Jensen er et forbilde, hun har gått noen stier. Det var en sterk historie, mener naeringssj­ef Øyulvstad.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway