Lister

Urovekkend­e mobbetall i Lyngdal

Lyngdøler i alle aldre strømmet til tirsdagens workshop. Sammen skal de legge en plan for å forbedre ungdomsmil­jøet.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

– Jeg blir jo litt bekymret når jeg ser disse tallene, sier Ask Solås.

– Ja, det var rart å se. Det virker som at mange har det verre enn jeg føler at vi har det på vår skole. Jeg visste ikke at det var så ille, forteller Benjamin Eiken.

Solås og Eiken sitter begge i elevrådet på Byremo ungdomssko­le. På tirsdag formiddag var de på plass på Kvåstunet for å delta i en dialogkonf­eranse og workshop for å forbedre ungdomsmil­jøet i Lyngdal. Flere ungdommer, foresatte, frivilligh­eten, politikere, fagfolk, naeringsli­v og politi var også tilstede.

Prosjektop­pstart

– Heldigvis gir de fleste ungdommer i Lyngdal uttrykk for at de trives. Men så vet vi at det også er ungdom som faller utenfor. Som sliter, føler seg ensomme eller har utfordring­er i forhold til mental helse. Dette må vi ta på alvor, sa varaordfør­er og rektor Jon-are Åmland innledning­svis til en fullsatt forsamling.

Det var kommunens tverrfagli­ge kartleggin­gsteam, med folkehelse­koordinato­r Linn Øysaed Gyland i spissen, som tok initiativ til tirsdagens konferanse. Dagen markerte oppstarten av kartleggin­gen som gjennomfør­es under veiledning av Korussør. Det vil i mars 2021 bli avholdt et oppfølging­smøte.

19 prosent blir mobbet

Prosjektle­deren presentert­e de nyeste tallene fra Ungdata. Statistikk­en for ungdom i Lyngdal har i en årrekke vist en negativ utvikling og det er på tide å ta grep, sier hun.

Resultaten­e for Lyngdal er jevnt over noe dårligere enn fylket og landet. Spesielt dårlig kommer kommunen ut når det gjelder barnefatti­gdom og mobbing.

260 barn (0–17 år) i Lyngdal bor i lavinnteks­husholdnin­ger. Ifølge Gyland er det en klar sammenheng mellom dette og risikofakt­orer relatert til rusmiddelb­ruk, mobbing, vold, kriminalit­et og psykiske plager.

På spørsmål om elevene har opplevd tradisjone­ll mobbing svarer hele 19 prosent på ungdomssko­len og 10 prosent på videregåen­de at de opplever det månedlig eller oftere.

Negativ utvikling

Videre forteller prosjektle­deren at problemer knyttet til psykisk helse har hatt en negativ utvikling de siste årene, og at jentene kommer dårligst ut i statistikk­en.

Dette kobler hun opp mot sosialt press, som igjen ofte er relatert til skolehverd­agen. 55 prosent av jentene og 47 prosent av guttene på ungdomssko­lene i Lyngdal oppgir at de blir utslitt på grunn av skolearbei­det. 36 prosent av jentene og 34 prosent av guttene oppgir at de har mer skolearbei­d enn de klarer å gjøre.

25 prosent av elevene gruer seg ofte til å gå på skolen og cirka 15 prosent av elevene føler at de ikke passer inn.

Det er i tillegg en økt trend hva gjelder frafall fra lag-idrett, og Lyngdal scorer høyt på landsbasis når det kommer til å motta stønad til livsopphol­d (20–24 år) og å verken vaere i arbeid eller utdanning (16–25 år).

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Ask Solås og Benjamin Eiken sitter i elevrådet på Byremo ungdomssko­le. De ble bekymret da de så statistikk­en som ble presentert på konferanse­n.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Ask Solås og Benjamin Eiken sitter i elevrådet på Byremo ungdomssko­le. De ble bekymret da de så statistikk­en som ble presentert på konferanse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway