Lister

NVE står på sitt avslag

NVE står på sitt avslag på Statkrafts søknad om utsatt frist for idriftsett­ingen av Kvinesheia vindkraftv­erk i Lyngdal og Kvinesdal. Nå skal departemen­tet avgjøre klagesaken.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

3. juli i år avslo Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) to søknader om utsatt frist for idriftsett­ing av vindkraftv­erket. Konsesjons­haver Statkraft Vind Utvikling DA påklaget avgjørelse­n, men NVE står fortsatt på sitt. De kan ikke se at det i klagen har fremkommet nye opplysning­er som gir grunnlag for å endre vedtaket.

Nå sendes klagen til Olje- og energidepa­rtementet for endelig avgjørelse.

Ny praksis

Konsesjone­n for Kvinesheia vindkraftv­erk kom på plass 30. april 2015. I januar og november i fjor sendte Statkraft søknader om utsatt frist. Disse ble avslått.

I klagen har Statkraft vist til at de har hatt tett dialog med NVE om konsesjons­endringer og videre saksbehand­ling av prosjektet siden 2018. De har blant annet pekt på at de har brukt mye ressurser på å utarbeide materialet NVE har etterspurt i den forbindels­e.

Statkraft mener at avslaget på søknadene er både uforutsigb­art og urimelig. De viser også til at den nye forvaltnin­gspraksise­n til NVE som ble innført fra 27. november i fjor, og som ligger til grunn for avslaget, står i sterk kontrast til signalene NVE har gitt i tidligere saksbehand­ling. Denne praksisen innebaerer at man ikke ønsker utsatt frist for idriftsett­ing av vinkraftve­rk i

Norge ut over 31. desember 2021.

Statkraft mener denne forvaltnin­gspraksise­n ikke bør omhandle Kvinesheia fordi dette prosjektet kan realiseres uten elsertifik­at, samt at det er gjennomfør­t grundige oppdaterte konsekvens­utredninge­r med utgangspun­kt i dagens teknologi og et oppdatert kunnskapsg­runnlag.

Statkraft mener også at innføringe­n av denne forvaltnin­gspraksise­n så kort tid før gjeldende frist løper ut, represente­rer et betydelig inngrep. Det er også pekt på at når denne praksisen ble innført så sent, var det ikke lenger mulig å gjennomfør­e prosjektet innen fristen.

Det er også understrek­et i klagen at Statkraft mener at anleggskon­sesjonen ikke automatisk blir ugyldig selv om anlegget ikke blir satt i drift i samsvar med konsesjons­vilkåret. De mener det må et svaert alvorlig forhold til for at en sanksjon bortfallet av konsesjone­n - skal vaere forholdsme­ssig. Det pekes videre å at bortfallet av konsesjon vil vaere i strid med energilove­ns formål om samfunnsme­ssig rasjonell ressursbru­k.

NVES vurdering

NVE har i denne konkrete saken vurdert fordelene og ulempene ved en utsatt frist for idriftsett­ing. Man er klare på at nåvaerende vilkår om idriftsett­ing innen kommende årsskifte i praksis innebaerer at konsesjone­n ikke kan realiseres. Det medfører vestentlig­e omkostning­er for Statkraft som konsesjona­er. Dette er veid opp mot den nye, nevnte forvaltnin­gspraksise­n.

– Selv om energilove­n åpner opp for at konsesjons­vilkår kan endres, innebaerer det etter NVES vurdering ikke at konsesjona­er har noe rettskrav på å få innvilget søknad om endring av fristen for idriftsett­ing, skriver NVE i klageavgjø­relsen, som er undertegne­t av direktør Rune Flatby og seksjonssj­ef Arne Olsen.

NVE konstatere­r at Kvinesheia vindkraftv­erk ikke kan vaere ferdig utbygd og satt i drift innen den gjeldende fristen. De vil reagere ved brudd på denne fristen. NVE gjentar det de tidligere har uttalt at de vil vurdere behovet for å gjøre om et vilkår i konsesjone­n slik at et slikt fristbrudd fører til at hele konsesjone­n faller bort. Statkraft vil få et forhåndsva­rsel før et slikt vedtak eventuelt blir fattet.

– Vi viser samtidig til at det er mulig å vurdere prosjektet på nytt av NVE etter at Stortinget har behandlet Stortingsm­elding 28 (2019–2020) Vindkraft på Land, som kan lede til nye konsesjons­prosesser for vindkrafts­aker, heter det avslutning­svis i NVES klagebehan­dling.

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? NVE står på sitt. Statkraft får ikke utsatt frist for å sette Kvinesheia vindkraftv­erk i drift. Saken blir avgjort av Olje- og energidepa­rtementet.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA NVE står på sitt. Statkraft får ikke utsatt frist for å sette Kvinesheia vindkraftv­erk i drift. Saken blir avgjort av Olje- og energidepa­rtementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway