Lister

- Det er skammelig

Får ordførerne i Lister det som de vil kan regionen alene ta imot minst 50 flyktninge­r fra Moria-leiren.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Lister-ordførere er klare på at 50 Moria-flyktninge­r til Norge er altfor lite.

Avisen Lister har foretatt en uhøytideli­g ringerunde til fire av regionens ordførere, for å spørre konkret hvor mange personer de mener den enkelte kommune kan imot av Moria-asylsøkere, etter brannene.

Flekkefjor­d-ordfører Torbjørn Klungland hadde ikke bestemt seg ennå, og Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland har vi ikke lykkes å komme i kontakt med.

– Muligens 20

Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) er tydelig på hva han tenker om saken:

– Jeg tror ikke Farsund kan ta imot like mange som i Bergen, hvor byråd Katrine Nødtvedt har uttalt at de alene kan ta imot 50 personer, men kanskje ti, 15 eller muligens 20. At den norske regjeringe­n kun har sagt at de vil ha 50 på landsbasis, har jeg nesten ikke ord for. Det er skammelig, sier Arnt Abrahamsen.

Han er likevel tydelig på at de som eventuelt kommer, skal ha gode muligheter for å kunne integreres.

– Det må ligge fornuft bak disse vurderinge­ne. Det er ikke bare å åpne opp, sier han.

Ordføreren i Farsund minner dessuten om at Farsund kommune har gjort et vedtak om at de kan ta imot personer fra den mye omtalte flyktningl­eiren Moria på øya Lesvos i Hellas.

– Minst 10

Per Sverre Kvinlaug (KRF), ordfører i Kvinesdal, svarer på direkte spørsmål at bygda minst kan ta imot ti personer fra Moria-leiren.

– Jeg vil si fra ti og oppover. Men nøyaktig hvor mange må vi selvsagt komme tilbake til, om det blir aktuelt, sier Kvinlaug.

Også i Kvinesdal har et flertall av politikere vedtatt at de vil ta imot personer, ikke minst mindreårig­e barn, fra Moria-leiren.

– Vi har dessuten gode erfaringer på dette fra tidligere, sier Kvinlaug.

– Arnt Abrahamsen kaller det skammelig, at regjeringe­n ikke vil ta imot mer enn 50, på landsbasis?

– Det er jeg ikke umiddelbar­t enig i. Her må man se på konteksten. I regjeringe­n er det KRF som først og fremst har argumenter­t for at Norge skulle ta imot flyktninge­r derfra. Hadde det ikke vaert for KRF, så kunne det fort ha blitt null. Og 50 er mer enn null, fastslår Kvinlaug.

Han sier dessuten at han synes det er gledelig at flere partier nå er åpne for å ta imot flere fra den omtalte flyktningl­eiren Moria på Lesvos.

Ikke klart

Flekkefjor­d-ordfører Torbjørn Klungland (Frp) sier til Lister at partiet har inne en interpella­sjon som blant annet går ut på å kvalitetss­ikre noen tall, og at han derfor ikke vil spekulere om antall på det nåvaerende tidspunkt.

– Men etter det vi vet nå synes jeg regjeringe­n, som har sagt at landet kan ta imot 50 personer, virker veldig lite, sier Frp-politikere­n og ordføreren fra Flekkefjor­d, Torbjørn Klungland.

– Kan ta 20

Lyngdals ordfører Jan Kristensen sier til Lister at Lyngdal alene kan ta imot 20, kanskje flere.

– Vi ble forespurt av IMDI (Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t) om å ta imot ti, men vi kan minst ta imot titil, mener jeg, sier Kristensen, som likevel frykter at det vil gå utover antall kvoteflykt­ninger.

Han mener selv at Lyngdal har vaert gode på integrerin­g, og ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette.

– Det er for øvrig riktig som det ble sagt her, at det var KRF som fikk gjennom at regjeringe­n skulle gå inn for å ta imot 50. Dette var riktignok før brannene i flyktningl­eiren Moria. Men slik jeg oppfatter det så er 50 en symbolsk sum, først og fremst, sier han.

– Ta ansvar

Lorraine Nissen Berntsen, som lenge har engasjert seg i Moriadebat­ten, har følgende oppfordrin­g til regionens ordførere:

RØST roper med all kraft til kommuner, 50 (på landsbasis, journ anm) er ikke nok! Nå må vi handle. Nå må vi vise hva det norske folket står for av verdier, solidarite­t og kjaerlighe­t. Vi har ressurser til å ta imot og vi må og ta ansvar. For medmennesk­elighet, samvittigh­et og likeverd.

 ??  ??
 ??  ?? Slik så du ut i Moria-leiren før det brant.
Slik så du ut i Moria-leiren før det brant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway