Lister

Fraråder igjen landstrøm-anlegg

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Muligheten for å etablere landstrøma­nlegg på Bugdøy er ytterliger­e utredet. Konklusjon­en fra havnefogde­n er den samme.

Avgjørelse­n om hvorvidt det skal etableres landstrøma­nlegg i tilknytnin­g opplagvirk­somheten ble utsatt i april. Grunnen til at havnestyre­t vedtok dette til tross for at administra­sjonen ved havnefogd Tom Egil Ravndal mente man burde konkludere med et nei til etablering­en, var at politikern­e ønsket mer informasjo­n. Nå har saken blitt ytterliger­e utredet, uten at det har påvirket administra­sjonens syn på saken. Det er spesielt økonomien i investerin­gen og turisme som gjør at havnefogde­n faller ned på at det ikke vil vaere lurt å etablere landstrøma­nlegget som kan få en kostnad på opp i mot tre millioner kroner.

– I et kost-nytte perspektiv vil det vaere uforholdsm­essig dyrt og gi en uforutsigb­ar økonomisk situasjon og ta flere tiår å tjene inn ved å ha kontinuerl­ig skip i opplag, vurderer Ravndal.

En eventuell etablering vil også medføre økt belastning for miljø og turisme, mener havnefogde­n.

– Å gå fra dagens situasjon til landstrømb­asert opplag vil gi en ny og mer belastende situasjon også med hensyn til turisme og miljø. Dette fordi et landstrøma­nlegg vil generere en større og hyppigere bruk av opplagspla­ssen. Når denne økte belastning­en for miljø og turisme sammenfall­er med den negative vurderinge­n av den økonomiske investerin­gen, er det naturlig å fraråde en utbygging av landstrøma­nlegg på Bugdøy, skriver han og minner også om at det er diskusjone­r om havnesamar­beid i Lister.

– Også ut fra forventnin­ger om framtidig forplikten­de havnesamar­beid i Lister, vil det vaere det mest hensiktsme­ssige rådet å ikke gå inn for landstrøm, i alle fall ikke på dette stadiet av arbeidet med sammenslåi­ng av havnene.

Politikern­e i havnestyre­t skal ta stilling til saken torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway