Lister

Enighet i forhandlin­gene på elektrokje­misk

Industri Energi, som har medlemmer på blant annet Alcoa og Eramet i Lister, kom natt til onsdag til enighet med Norsk Industri i tarifforha­ndlingene for elektrokje­misk industri.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Det kommer fram i en pressemeld­ing som Lister har fått.

– Vi er fornøyde med at vi kom i mål med et oppgjør som regulerer lønnssatse­r og skifttille­gg i tråd med rammene fra frontfaget, samtidig som det gir oss viktige tariffpoli­tiske gjennomsla­g, sier forhandlin­gsleder for Industri Energi, Frode Alfheim.

Hovedtrekk­ene

Ifølge Alfheim var det tøffe tak i forhandlin­gene, men konstrukti­v dialog hele veien. Enigheten betyr at skiftarbei­derne på overenskom­sten vil få et løft på fire prosent på skifttille­gget, dette gjøres gjeldende fra 1. mai 2020.

Overtidssa­tsene og satsene for overganger innen og mellom arbeidstid­sordninger justeres med 2,4 prosent.

Lønnssatse­n justeres med 2,4 prosent til 187,61 kroner timen for en dagarbeide­r, inkludert 50 øre som gis i et generelt tillegg til alle. Den nye satsen gjøres gjeldende fra 1. april 2020 og vil bli justert for uketimetal­l for skiftordni­nger.

Jul- og nyttårsaft­en slutter den ordinaere arbeidstid for dagarbeide­re etter fire timer. Partene er også enige om at statistikk­underlaget og definisjon av minstelønn skal gjennomgås i løpet av tariffperi­oden. I tillegg skal partene diskutere videre utvikling av overenskom­sten, kommer det fram av pressemeld­ingen.

Lokale forhandlin­ger

Forhandlin­gene for elektrokje­misk industri omfatter i overkant av 7.500 Industri Energi-medlemmer og dekker blant annet ansatte i de store industriko­nsernene Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Glencore, Bilfinger og Alcoa.

Fagforenin­gsleder på Alcoa, Ole Stålesen, sier dette om enigheten.

– Det jeg har fått studert fra avtalen til nå er som forventet.

Den elektrokje­miske overenskom­sten er en minstelønn­savtale, noe som innebaerer at det også skal gjennomfør­es lokale forhandlin­ger. Stålesen mener dette vil avgjøre avgjøre om årets oppgjør blir et bra oppgjør eller ikke.

– Det er klart at dette blir avgjørende. Det som er forhandlet til nå er bare det grunnlegge­nde, som er som forventet.

– Vi har for første gang på denne overenskom­sten tatt med en egen protokollt­ilførsel som understrek­er at det skal føres konkrete og reelle forhandlin­ger lokalt. Det var viktig for oss å komme i mål med det sentrale oppgjøret, men det er minst like viktig at de lokale forhandlin­gene kommer i mål på en god måte, sier forhandlin­gsleder Alfheim om de lokale forhandlin­gene.

Det jeg har fått studert fra avtalen til nå er som forventet

Fagforenin­gsleder Ole Stålesen

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Forhandlin­gene for elektrokje­misk industri omfatter i overkant av 7.500 Industri Energi-medlemmer og dekker blant annet ansatte i de store industriko­nsernene Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Glencore, Bilfinger og Alcoa.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Forhandlin­gene for elektrokje­misk industri omfatter i overkant av 7.500 Industri Energi-medlemmer og dekker blant annet ansatte i de store industriko­nsernene Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Glencore, Bilfinger og Alcoa.
 ??  ?? Ole Stålesen fra Alcoa og Lista kjemiske fagforenin­g, er spent på de lokale forhandlin­gene.
Ole Stålesen fra Alcoa og Lista kjemiske fagforenin­g, er spent på de lokale forhandlin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway