Lister

Hjelp i en stadig mer digitalise­rt hverdag

- Anija M. Wormsen Farsund SV

Den digitale utviklinge­n går i full galopp og mange sliter med å følge med.

Noen faller helt utenfor og gir opp, mens andre blir frustrerte og sinte. Noen har ikke tilgang på digitale verktøy og slettes ikke noen til å laere dem opp. Ikke alle har tilgang på internett.

Selv om digitalise­ringen er uungåelig og fører mye positivt med seg, ser vi nå at mange sliter med mangelen på menneskeli­g kontakt og fysisk kunne få hjelp til å løse et problem. I stedet blir man gjerne satt i endeløse telefonkøe­r og får ofte råd om å søke løsninger på nettet. Det kan virke uoverkomme­lig for den enkelte, og nå i Corona-tiden kanskje enda vanskelige­re når tjeneste-tilbud og fysiske møter blir begrenset.

Vi er i en overgangst­id med store endringer i samfunnet og måten vi kommuniser­er på. Barn og unge får digital kompetanse inn fra første skoledag og laerer tidlig om personvern og nettvett. De vokser opp med teknologie­n som en helt naturlig del av hverdagen. Vi skal likevel ikke glemme at mange i samfunnet vårt i dag har vokst opp i en helt annen virkelighe­t. Alt blir veldig komplisert når man ikke mestrer det digitale, samtidig som muligheten­e for å få snakke med et ekte menneske avtar. Hvem skal man henvende seg til når den digitale hverdagen blir for vanskelig?

Det er heller ikke slik at det bare er de eldre som sliter. Mange unge blir også overveldet av elektronis­ke skjemaer og digitale systemer man ikke kan snakke med. Det kan vaere utfordring­er med f.eks. digitale søknader om pensjon, bostøtte eller nedsatt foreldrebe­taling som er vanskelige å få til. Det kan vaere at nettbank, digipost, Altinn, Nav, et utall passord, koder og brikker blir for mye å holde styr på, og du kanskje ikke har noen familie eller en venn i naerheten til å hjelpe.

Når du for eksempel skal kontakte et firma via telefon og blir bedt om å taste * eller # og kanskje ser dårlig eller skjelver, eller bare blir forvirret av en ukjent stemme, og en samtale som kanskje blir brutt fordi du gjør feil. Hva om du sliter med språket, eller bare har digital angst? Kanskje står du i en vanskelig livssituas­jon og du er bare livredd for å gjøre noe feil.

Når det nå blir mer og mer forventet at man skal følge med på sosiale medier for å få informasjo­n om tjenester kan det rett og slett blir for mange plattforme­r og for mange kanaler å forholde seg til.

Hva gjør man da? Finnes det praktisk hjelp å få noe sted?

Kommunen skal sørge for sine innbyggere og sikre dem likeverdig tilgang til tjenester og nødvendig hjelp. Kommunens servicetor­g har nå innført begrenset åpningstid fra 10-14. Er dette nok til å kunne gi innbyggern­e den hjelpen de behøver?

Vil kommunen vurdere å tilby digital opplaering til innbyggere som trenger det?

Vil kommunen vurdere å opprette tilbud om en digital brukerkont­akt?

Farsund, 14.09.20

Vi er i en overgangst­id med store endringer i samfunnet og måten vi kommuniser­er på

 ??  ?? Anija M. Wormsen
Anija M. Wormsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway