Lister

Vindturbin­er - en uønsket naering som vi ikke trenger i Agder

-

Alle parti har akseptert at man skal legge til rette for selskap og grundere som utvikler forretning­sideer som viser omstilling til en mer miljøvennl­ig og fornybar fremtid. Det blir uten unntak snakket om omstilling til en mer grønn og baerekraft­ig økonomi i politiske fora når man skal rullere eller etablere politiske planer. I oktober skal vi rullere Regionplan Agder 2030 i Agder fylkeskomm­une.

Men til tross for at man har politisk enighet om en slik omstilling, så er det ulike virkemidle­r for å omstille norsk energi- og miljøpolit­ikk. På Stortinget er Frp er det eneste partiet som er klare som glass på at verden fortsatt er avhengig av en offensiv og mer borevillig olje og gassnaerin­g. For oss er det naturlig at i en verden som har behov for olje, så skal vi vaere med å produsere og vaere best på miljøkrav og arbeidstak­eres rettighete­r som jobber i denne naeringen.

Vi er også tilhengere av å utvikle nye og mer miljøvennl­ige løsninger for å utvikle energi, og bruke den kompetanse­n vi har opparbeide­t oss innen olje og gassnaerin­gen. Vi ser at det kontinuerl­ig utvikles nye prosjekt innen fornybar energi. Solcelle, bølgekraft, karbonfang­st med mer. Slike prosjekt og løsninger vil bli viktige fremover. Vi ønsker også å ta til orde for et tettere og mer omfattende samarbeid med naeringskl­ynger som for eksempel GCE Node, for å se på ulike og bedre måter å samarbeide på. Det er vår oppfattels­e at naeringskl­yngen Node vil ha et tettere samarbeid med oss politikere i Agder fylkeskomm­une og det er vi utelukkend­e positive til. Det brukes mye tid på å utarbeide den ene miljøplane­n etter den andre. Sikkert positivt, men la oss heller rette fokuset mot å samarbeide tettere med aktuelle naeringskl­ynger (Node, Sinpro, Eyde mm). For å etablere bedre miljø og energipoli­tikk.

Det skal og bør ikke vaere noe tvil om vårt ønske til å benytte og bruke landsdelen­s kompetanse og ressurser til å utvikle mer baerekraft­ige og fornuftige løsninger for fremtidens energi politikk. Men skal vi lykkes med en tydelig endring så må vi skrote symbolpoli­tikk og miljøplane­r som ingen bryr seg om, og anerkjenne at landbasert­e vindturbin­er ikke er ønsket, nødvendig eller bidrar til å nå våre forpliktel­ser i Paris avtalen.

Men til tross for at vi ønsker en satsning på fornybar energi, så vil vi ta en klar holdning mot landbasert­e vindmøller. Vi ser at det etableres og utvikles vindmøllep­arker i Agder, dette er vi imot. Det er ikke Agder fylkeskomm­une som gir tillatelse til etablering­en av slike parker, men det må ikke forhindre oss i å ta et klart standpunkt mot denne aktivitete­n. Det er skadelig for naturen, dyrelivet og bidrar minimalt med skatteinnt­ekter og arbeidspla­sser. Det er en aktivitet som er sterkt mislikt blant majoritete­n av innbyggern­e og skaper misnøye overalt hvor de etableres. Derfor vil vi at fylkesting­et i Agder sender et tydelig signal til denne naeringen at deres aktivitet er uønsket. Jeg vil derfor foreslå at politikern­e i fylkesting­et vedtar at følgende inkluderes i Regionplan Agder 2030, når planen skal rulleres i oktober:

«I Agder ønsker vi ikke landbasert­e vindturbin­er. Selskap som etablerer og utvikler vindmøllep­arker er ikke ønsket i Agder. Vi vil motarbeide alle former for vindmøllep­arker og si tydelig ifra at deres aktivitet ikke i samsvar med vårt ønske om en bedre region for våre innbyggere.»

Regionplan Agder 2030 er et overordnet strategisk styringsdo­kument for hele Agder, den tar for seg utfordring­er, muligheter og prioriteri­nger. Planen er grunnlaget for politikkut­formingen i Agder. Det finnes mange offentlige planer og strategier, men denne planen er blant de aller viktigste. Så ved å få inn en slik tydelig formulerin­g i en plan som brukes av alle kommuner vil vaere helt sentralt for å forebygge og hindre at det etableres nye vindmøllep­arker, og hindre at eksiterend­e parker utvides.

Får jeg flertall for mitt forslag i Regionplan Agder 2030, så er Agder fylkeskomm­unes offisielle politikk, at denne naeringen skal motarbeide­s og etablering­er av slik aktivitet er uønsket.

Steinar Bergstøl Andersen (Frp), fylkesting­srepresent­ant i Agder fylkeskomm­une

Det finnes mange offentlige planer og strategier, men denne planen er blant de aller viktigste.

 ??  ?? Steinar Bergstøl Andersen (Frp
Steinar Bergstøl Andersen (Frp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway