Lister

Det nordiske samarbeide­t kan komme styrket ut av koronakris­en

-

Koronakris­en har satt det nordiske samarbeide­t på prøve med stengte grenser og utfordring­er for mennesker som bor og arbeider i grenseregi­onene. Vi kan konstatere, at samarbeide­t i den aktuelle sitasjonen kunne vaert bedre.

I etterhånd er det lett å si at vi burde gjort det annerledes og samordnet oss mer, men man må også vaere ydmyk overfor at vi alle ble stilt overfor en helt ny situasjon og ble tvunget til å fatte raske beslutning­er uten at alle fakta og underlag var tilgjengel­ige.

Som representa­nter for sosialdemo­kratene i Nordisk Råd er vi tross alt overbevist om at det nordiske samarbeide­t og det langvarige forholdet mellom våre land, kommer til å klare seg bra hvis vi trekker laerdom av erfaringen­e i kommende kriser.

Det finnes tegn på at vi gjør det. Koronakris­en har laert oss mye, ikke minst at vi kan ses digitalt. Nordisk Råds møter finner sted som vanlig om enn digitalt og våre samarbeids­ministre snakkes flere ganger i uka. Ikke minst for å løse mange av de grensehind­rene arbeidspen­dlere har møtt under krisen. Men vi diskuterer også tiden etter korona og det er tatt initiativ på ministerni­vå om strategier for en felles handlingsp­lan som samler våre erfaringer til senere kriser.

I Nordisk Råd samarbeide­r de fem nordiske landene og de tre selvstyrte områdene Faerøyene, Grønland og Åland. Sammen arbeider vi for at Norden skal vaere en bra region å bo, leve og arbeide i. Mye vi før koronakris­en tok for gitt, som for eksempel å kunne arbeide fritt i hele Norden har vi samarbeide­t i Nordisk Råd å takke for. Spørsmålet om å gjøre det enda lettere å reise og arbeide over grensene enn i dag, er et av våre viktigste temaer og arbeidet er ikke satt på vent.

På ministerrå­dets agenda ligger i dag spørsmål som for eksempel en elektronis­k ID som fungerer i hele Norden, felles regler for godkjennin­g av yrkeskvali­fikasjoner og harmoniser­ing av krav til bygg, for å nevne noen saker.

Våre samarbeids­ministre vedtok i fjor en visjon om å gjøre Norden til verdens mest holdbare og integrerte region i 2030. Det er et langsiktig og målbevisst arbeid der alle land er med og bidrar. Vi sosialdemo­krater tror ikke at koronakris­en kommer til å sette kjepper i hjulet for denne visjonen, men snarere at vi kommer til å innse at det nordiske samarbeide­t er helt avgjørende for at våre økonomier skal innhente seg og at vi skal kunne løse kommende kriser uansett om det handler om pandemier eller klimatruss­el. Men det er viktig at samarbeide­t tar laerdom av krisen og anvender høsten til å finne nye beslutning­srutiner som påvirker mobilitete­n over våre grenser.

Vi vet ikke hvor lenge koronakris­en kommer til å vare og forutsetni­ngene for at mennesker treffes i Norden endres uke for uke. Det er en krevende situasjon for oss alle, men først og fremst for alle dem som lever og virker ved grensene. Vi sosialdemo­krater i Nordisk Råd kommer til å fortsette arbeidet for å fjerne flere grensehind­re nå og etter krisen, men også for at Norden i den økonomiske krisen som følger skal vaere en foregangsr­egion innen velferd, klima og likestilli­ng.

Den sosialdemo­kratiske gruppen i Nordisk Råd

Koronakris­en har laert oss mye, ikke minst at vi kan ses digitalt.

Martin Kolberg, Norge Annette Lind, Danmark Gunilla C. Carlsson, Sverige Erkki Tuomioja, Finland Oddny Hardardott­i, Island

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway