Lister

Grønt lys for dårlig dyrevelfer­d

-

Landbruksm­inister Olaug Bollestad roser dyrevelfer­den og mener at den er godt ivaretatt gjennom lovverket og Mattilsyne­t. Samtidig har hun sørget for å vingestekk­e Mattilsyne­t og dermed svekke dyrevelfer­den. Bollestad er den siste som bør snakke om dyrevelfer­d.

Mattilsyne­t er ikke naeringsnø­ytrale, men er presset mellom hensynet til naeringsin­teressene og dyrene. De unnlater ofte å følge opp avvik og tar sjelden i bruk inngripend­e virkemidle­r. Med Bollestad som landbruksm­inister har forholdene forverret seg. Virkemidle­r som trekk i produksjon­stillegg er blitt skjerpet inn, bøndene skal beskyttes i møte med Mattilsyne­t og nye retningsli­njer for dyrevernne­mndene har ført til faerre tilsyn.

Det er blitt faerre rutinekont­roller, en følge av at en inspektør alltid må vaere med dyrevernne­mnda på tilsyn, selv om det bare er for å sjekke at regelverke­t blir fulgt, blant annet at kyr er ute og ikke står fastbundet på bås hele sommeren. Flere slike tilfeller avdekkes hvert år, ofte av dyreverner­e som selv må følge opp og ta sakene videre i systemet.

Dyrevelfer­dsloven erkjenner at dyr har egenverdi og skal få dekket artsspesif­ikke behov, men dette blir ikke fulgt opp av forskrifte­ne. Kyr på bås og kalv i binge har bare krav på nok plass til sin egen kropp, så de kan stå, reise/ legge seg og ligge normalt. Okser har ingen arealkrav, og de kan stå på bås eller i binge med betongrist­er fra de er 6 måneder og til de slaktes. Griser på over 110 kilo har bare krav på en kvadratmet­er betonggulv. Purker har ikke krav på matter, og en av fem har liggesår. Høner i bur er bare tilkjent en plass tilsvarend­e et A4 ark.

Dette er ikke velferd, det er bare akkurat det dyrene trenger for å eksistere. En gjennomsni­tts gris, okse, høne og kylling ser aldri dagslys. De får aldri kjenne gress under føttene, aldri løpe, leke, puste i frisk luft eller se sollys. Den egenverdi og respekt som dyrevelfer­dsloven og Bollestad fremhever merker de ingenting til.

Dyr kan ha det bra der eierne strekker seg utover regelverke­t. Men i mange fjøs har ikke dyrene en gang det minimum av velferd som regelverke­t skulle gi dem. Fortsatt står kalver på strekkmeta­ll uten mjuk liggeplass, skitne dyr ligger i sin egen avføring og dyr som er omfattet av mosjonskra­vet kommer ikke ut. Vi kan ikke snakke om dyrevelfer­d når både regelverke­t og systemet svikter dyrene. Vi kan i det hele tatt ikke snakke om dyrevelfer­d før alle dyr har fått rett til å komme ut.

Dyr har de samme grunnlegge­nde behov og følelser som oss. Hele spekteret av følelser er styrt av den eldste delen av hjernen, som er lik hos dyr og mennesker. Som oss blir dyr glade av å vaere ute en sommerdag. Som oss føler de kjaerlighe­t til ungene sine. Som oss blir de triste og deprimerte. Med den kunnskap vi har om dyr kan vi ikke fortsette å behandle dem som produksjon­senheter.

Inntil videre er Bollestads fine ord om dyrevelfer­d bare tomme ord, egnet til å kamuflere virkelighe­ten og dempe debatten. Virkelighe­ten kjenner vi og den lar seg ikke bortforkla­re. Det er ikke velferd å vaere innesperre­t hele livet, omgitt av stålrør, gitter og betong. Når vi erkjenner at dette ikke er et leveverdig liv kan debatten om virkelig dyrevelfer­d begynne.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Privat bilde fra norsk fjøs.
FOTO: PRIVAT Privat bilde fra norsk fjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway