Lister

Elevene fjernet uønskede planter

Også elever ved Borhaug skole har bidratt med å fjerne den uønskede plantearte­n landøyda.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Nylig gjennomfør­te de dugnad på Bausje. Både skolen og Farsund kommune, som samarbeide­t om opplegget, er fornøyd.

– Flott å vaere med på

– Skolen synes det er flott å kunne vaere med på dette. Å flytte klasseromm­et ut i naturen, og samtidig vaere med å gjøre noe konkret for å verne om miljøet er en anledning som ikke kunne få passere. Dette samsvarer også veldig bra med målene i kunnskapsl­øftet der det spesifikt står at elevene skal gjennomfør­e tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet i naerområde­t og at de har forståelse for tradisjone­ll kunnskap i naturforva­ltning. Samtidig er det jo gøy for elevene å kunne tjene noen kroner til klassekass­a, sier laerer Ove Lorentzen ved Borhaug skole.

Skolen har faste utetimer på fredagene, så det var ikke noe problem å få det til å gå opp i ukeplanen.

– Det var stor begeistrin­g for oppdraget, men plantene satt nok litt mer fast enn vi hadde forutsett, så jeg tenker det var en del «lange armer» på kvelden, sier Lorentzen.

Forurensin­g

Farsund kommune samarbeide­r med Fylkesmann­en om å fjerne fremmede og skadelige planter. De har engasjert flere skoler. Farsund ungdomssko­le var først ute med å luke landøyda fra Einarsnes.

– Da vi spurte om Borhaug skole kunne vaere interesser­t i å bidra på samme måte, var heller ikke de vonde å be. De kunne stille på kort varsel, sier kommunens naturforva­lter, Stig Alfred Eikeland, som også ga tilbud om undervisni­ng om planten slik at elevene fikk et faglig utbytte av oppdraget.

– Fjerning av landøyda er også fjerning av forurensni­ng i naturen. Jobben elevene gjorde er kanskje enda viktigere, fordi hver plante har ti tusen frø som potensielt kan spre seg, sier Eikeland.

Kjørt vekk

Landøyda er giftig for storfe og hest. Derfor stilte grunneier Geir Arild Nilsen villig opp med traktor og henger for å kjøre vekk plantene.

Kommunen har ikke økonomi eller mulighet til å luke alle områder med landøyda, derfor blir denne type aksjoner viktige for å informere om planten.

– Planten har dessverre klart å spre seg via arealer som ikke er i bruk i tillegg til at frø spres langs veg. Vegvesenet er heldigvis kommet mer på banen i forhold til dette, sier naturforva­lteren.

Også i Lundevågen har skoleklass­er gjort dugnad med å luke en annen uønsket art, boersvineb­lom. Det kom som et tillegg til de faste ansatte lukerne som ledes av Kari Ritter Eriksen.

– De har gjort en kjempejobb og er i ferd med å utrydde for eksempel, kjempespri­ngfrø en gang for alle, fortsetter Eikeland.

Utover høsten vil et arbeidslag fra Q43 luke landøyda på utsatte steder, opplyser han.

 ??  ?? Litt undervisni­ng ble det også tid til før dugnaden på Bausje. Bjørn Vikøyr hos Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling spør ut elevene.
Litt undervisni­ng ble det også tid til før dugnaden på Bausje. Bjørn Vikøyr hos Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling spør ut elevene.
 ??  ?? Elevene ved Borhaug skole halte og dro for å fjerne landøyda på Bausje. På bildet er Marko i aksjon.
Elevene ved Borhaug skole halte og dro for å fjerne landøyda på Bausje. På bildet er Marko i aksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway