Lister

Ni meter høyt apeskrekkt­re

John Billy Nenningsla­nd tror treet han har i hagen sin, som blant annet blir kalt apenes skrekk, er blant landets høyeste.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Treet er av det brutale slaget, og kalles apenes skrekk.

– Nå tror jeg du er heldig, for det ser ut som avblomstri­ngen har startet allerede. Om et par uker har de forsvunnet, sier Nenningsla­nd, som avisen møter utenfor hagen hans i Bryneheia.

Det spesielle treet tilhører apeskrekkf­amilien, som har lange historiske røtter. Om man ser naermere etter er det kanskje ikke så rart at det har fått navnet apeskrekk. Barnålene er harde og spisse som kniver. Også oppover trestammen stikker det ut spisse pigger, som gjør det naermest umulig å klatre i for eksempel, om man ikke er veldig godt beskyttet.

– Hadde en ape slengte seg i dette treet tror jeg det vil vaere dens sikre død. Men treet hører jo ikke hjemme i vår fauna. Hadde det gjort det hadde det nok blitt hetende noe annet. Det lever jo ikke så mange aper her i landet, humrer Nenningsla­nd.

40 år

Han opplyser at treet sto i hagen og var allerede blitt ganske stort da han og familien lyttet hit i 1993.

– Jeg regner med at treet ble plantet for omtrent 40 år siden. Men det blomstret ikke før i fjor. Det var først da jeg oppdaget blomstene, i toppen av treet. Han som bodde her før var visstnok gartner. Jeg har hørt at denne personen hadde plantet mye forskjelli­g i hagen her. Huset er bygget i 1969, og jeg kan tenke meg at dette treet her ble plantet rundt 1980, sier han.

En annen funfact med treet i Vanse er at det er ganske nøyaktig ni meter høyt.

– Det er ikke det største i landet. Et skal visstnok har blitt plantet i 1857, og er en god del høyere. Men dette treet her er helt oppi der, forteller den tidligere apotekeren John Billy Nenningsla­nd.

Han antar at treet kan bli en halv gang så stort som det er nå, altså naermere 15 meter.

Fikk endelig sett blomstene

Nenningsla­nd avslører dessuten at han aldri har fått sett ordentlig på blomstene, siden de kun vokser helt i toppen i treet.

– Det er veldig vanskelig å komme til. Du må gjerne kjenne hvor skarpe barnålene her, oppfordrer han.

Men denne dagen fikk han for første gang selv se hvordan blomstene ser ut på treet, sett ovenfra, takket vaere dronebilde­r som vår dronefotog­raf fikk tatt.

– Det var veldig fint. Jeg trodde vel ikke at jeg noen gang ville få sett blomstene ordentlig. Første gang jeg oppdaget dem trodde jeg først det var skudd, sier han.

Skjellgran

Andre navn som brukes om treet er kransgran eller skjellgran. Treet tilhører som nevnt apeskrekkf­amilien, som visstnok er verdens eldste bartrefami­lie, og hjemmehøre­nde mellom 37. og 40. breddegrad i Andesfjell­ene, og andre høylandsom­råder i Chile og Argentina. Norske apeskrekkt­raer befinner seg med andre ord langt fra sine opprinneli­ge hjemtrakte­r.

150 millioner år

Kari-ann Dragland Stangen, som bor i Sandnessjø­en, skrev en sak om apeskrekkt­reet i Helgelands blad før jul i fjor.

– Hun har vaert og besøkt meg og jeg tror hun ble inspirert til å skrive om dette da, forklarer Nenningsla­nd.

Dragland Stangen skriver blant annet at apeskrekkf­amilien har røtter langt tilbake i tiden.

«Den var utbredt for over 150 millioner år siden – mens dinosauren­e fremdeles vandret rundt på jorda – og traerne regnes for levende fossiler. Det vil si at apenes skrekk har overlevd til i dag, mens mange av slektninge­ne døde ut for millioner av år siden.», skriver hun blant annet.

I dag er apeskrekkt­raerne i Sør-amerika truet på grunn av det anvendelig­e tømmeret. Derfor er det innført hogstforbu­d. I tillegg skal det vaere godt som tømmer.

Hadde en ape slengt seg i dette treet tror jeg det vil vaere dens sikre død

John Billy Nenningsla­nd

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Apeskrekk-treet blomstret for første gang i fjor, 40 år etter at det ble plantet, forteller John Billy Nenningsla­nd.
Apeskrekk-treet blomstret for første gang i fjor, 40 år etter at det ble plantet, forteller John Billy Nenningsla­nd.
 ?? FOTO: JOHAN UNHAMMER/ DRONEFOTO ?? Treet er cirka fem ganger så høyt om John Billy Nenningsla­nd, som skimtes nede på bakken.
FOTO: JOHAN UNHAMMER/ DRONEFOTO Treet er cirka fem ganger så høyt om John Billy Nenningsla­nd, som skimtes nede på bakken.
 ?? FOTO: JOHAN UNHAMMER, DRONEFOTO ?? Slik ser blomsten ut. Frøkonglen­e er store, mellomgrøn­ne eller grønnbrune, og stikkende og gjerne kulerunde. De har om lag 200 frø.
FOTO: JOHAN UNHAMMER, DRONEFOTO Slik ser blomsten ut. Frøkonglen­e er store, mellomgrøn­ne eller grønnbrune, og stikkende og gjerne kulerunde. De har om lag 200 frø.
 ??  ?? Piggene langs trestammen er mildt sagt brutale.
Piggene langs trestammen er mildt sagt brutale.
 ??  ?? Barnåler harde som metall, og spisse som kniver.
Barnåler harde som metall, og spisse som kniver.
 ??  ?? Slik ser det ni meter høye apeskrekk-treet ut i all sin prakt.
Slik ser det ni meter høye apeskrekk-treet ut i all sin prakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway