Lister

En tøff høst

-

Politikern­e i Lyngdal har visst om det en stund. Og i forrige uke ble også formannska­pet i Farsund orientert av rådmann Ståle Manneråk Kongsvik om at det går mot en høst med tøffe prioriteri­nger for lokalpolit­ikerne. Også for de øvrige Lister-kommunene må det trolig kutt til når prosessene med å få landet et budsjett og en økonomipla­n i balanse starter. I Lyngdal har man valgt å kjøpe seg litt tid med å sette 21 millioner kroner fra disposisjo­nsfondet inn i den daglige driften av kommunen. Men for å rette den skakk-kjørte skuta på rett kjøl, må man trolig også omstruktur­erer driften betrakteli­g.

I Farsund la rådmann Kongsvik fram tall som viser et underskudd på 28,5 millioner kroner for neste år dersom 2020-nivået oppretthol­des. Statsbudsj­ettet vil trolig lette litt på trykket både for Farsund, Lyngdal og de øvrige Lister-kommunene. Farsund-rådmannen anslår uansett at det må spares minst 20 millioner. Det er ikke småpenger. Og det må trolig kuttes i alle sektorer. Denne uken samler ordfører Arnt Abrahamsen alle gruppelede­rne for å søke å finne fram til en enighet om hovedtrekk­ene i neste års budsjett. Krevende tider krever at hele spekteret av lokalpolit­ikerne drar lasset sammen. Klarer man å lande en felles retning, kan man leve med uenighet om småbeløp når budsjettet endelig vedtas i kommunesty­re. Spørsmålet er om det kan skje uten at det går ut over utsatte grupper som barn, unge og eldre.

I Lyngdal tas det allerede økonomiske grep som vil få stor innvirknin­g på mange barn og unges hverdag. En arbeidsgru­ppe har jobbet med ny skolebruks­plan. De har sett på hvordan skolehverd­agen skal se ut for kommunens unge frem mot 2030. Et forslag som har vaert vurdert flere ganger tidligere, trekkes nå frem igjen. Årnes skole, som er den minste i «gamle» Lyngdal kommune, anbefales nedlagt allerede fra høsten 2021. Dette kan gi en årlig besparelse på 3,1 millioner. Det foreslås at elevmassen fordeles mellom de to andre barneskole­ne Å og Berge. Et annet forslag, som er minst like radikalt, er å legge ned både Årnes og Berge og bygge en helt ny barneskole i eller like naer sentrum av Lyngdal.

Uansett henger Årnes skole i en tynn tråd. Nå mobilisere­s det til kamp for å beholde den. Det finnes selvsagt også gode argumenter for at skolen skal bestå. Men det spørs om de når opp denne gangen. Med den dystre økonomiske utviklinge­n i Lyngdal som bakteppe, har politikern­e neppe noe annet valg nå enn å ofre den lille skolen. Det første svaret får vi allerede i kveld når utvalg for barn og oppvekst behandler forslaget.

Uansett henger Årnes skole i en tynn tråd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway