Lister

Ulv tok sauer i Haegebosta­d

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Fylkesmann­en i Agder har utvidet fellingsti­llatelsen etter at en ulv drepte tre lam i Haegebosta­d i helgen.

– Tirsdag fikk vi melding om at ulven hadde drept tre lam, helt nord i Haegebosta­d kommune. Dette skal ha skjedd på søndag. Dermed har vi nå besluttet å utvide skadefelli­ngstillate­lsen på én ulv med én uke, sier viltforval­ter Per Ketil Omholt hos Fylkesmann­en i Agder til Lister24.

Lammene som ble drept i Haegebosta­d ble funnet i naerheten av Skjerkedal­sknuten, like sørøst for Knaben. Også på lørdag ble det konstatert at ulven hadde drept to sauer på et jorde på Håvorstad i Åseral.

Skadefelli­ngstillate­lsen på én ulv i Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Haegebosta­d, Lindesnes, Lyngdal, Kvinesdal og Sirdal

kommuner gikk i utgangspun­ktet ut torsdag 24. september klokken 12.00.

Tillatelse­n er nå blitt utvidet med én uke, fram til 1. oktober etter helgens hendelser.

– Vi har tidligere gitt skadefelli­ngstillate­lse for to uker av gangen, men denne gangen har vi bare utvidet den med én uke, ettersom mange nå har fått sauene sine ned fra beite. Hadde vi ikke fått nye tilfeller av drepte sauer, hadde ikke tillatelse­n blitt utvidet, forklarer Omholt.

Siden 23. juni er det påvist at totalt 20 sauer og lam etter all sannsynlig­het er blitt drept av ulv i landsdelen. Dette er sauer hvor man har fått undersøkt kadavrene, og hvor man har dokumenter­t at det er ulv som har stått bak. Det utelukkes ikke at flere sauer kan ha blitt tatt av ulven, uten at de er blitt funnet.

– Vi har forutsatt at det er én ulv som har vaert i aksjon. Det finnes ingen indikasjon­er på at det er flere, sier Per Ketil Omholt.

For om lag to uker siden ble det gjort observasjo­ner av det som skulle ha vaert en ulv i området rundt Hagekleiva. I dagene før og etter ble det også observert ulv flere steder i distriktet, blant annet flere steder i Lindesnes kommune. Det skal ikke ha vaert gjort funn av saudekadav­re i disse områdene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway