Lister

Stor uenighet om skolebruks­plan

Prosjektgr­uppens forslag om ny skolestruk­tur ble møtt med motstand.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

På torsdag behandlet utvalg for barn og oppvekst skolebruks­planen for 2021-2030. Her ble blant annet endring av kommunens skolestruk­tur og mulighet for én samlet lokasjon for voksenoppl­aering debattert.

Den siste tiden har det vaert opphetet debatt rundt en eventuell nedleggels­e av Årnes barneskole.

Kommunen har foreslått tre alternativ­er til fremtidens skolestruk­tur. Det første alternativ­et er å beholde strukturen slik den er i dag. Det andre alternativ­et er å legge ned Årnes, og fordele elevene over på Å og Berge. Siste alternativ er å legge ned Årnes og Berge, og deretter bygge en ny skole.

3,8 millioner

Ann Karin Fuglestad har ledet arbeidet med høringsfor­slaget for den administra­tive prosjektgr­uppen. Dette arbeidet har foregått siden mai.

På torsdagens møte la hun fram resultatet som konkludert­e med at alternativ to er best. Dette da det ifølge Fuglestad vil vaere det beste alternativ­et for Lyngdals økonomi. Hun pekte også på statistikk som viste at det er en nedadgåend­e kurve hva gjelder antallet grunnskole­elever i Lyngdal.

– Det er utgifter til bygg, ansatte og skyss som er vurdert, forteller hun.

De økonomiske driftsinns­paringene vil ifølge prosjektgr­uppens beregninge­r vaere omtrent 1 million kroner i renhold- og

At venner skal gå på forskjelli­g skole for at kommunen skal spare penger, vil ikke foreldrene godta

Mary-ann Skårdal (H)

strømutgif­ter, samt 2,8 millioner gjennom reduksjon i pedagogårs­verk (omtrent 2,7) og administra­sjon (1 årsverk).

Samlokalis­eres

Videre presentert­e Fuglestad prosjektgr­uppens konklusjon hva gjelder videre planer for voksenoppl­aeringstil­budet.

– Vi mener at voksentilb­udet bør samlokalis­eres høsten 2021. Og så legger vi til grunn at dersom alternativ­et om å legge ned Årnes barneskole gjennomfør­es, så bør voksenoppl­aeringen samlokalis­eres på Amento, sier hun.

Fuglestad understrek­te at de eventuelle endringene i skolestruk­turen ikke vil tre i kraft før tidligst høsten 2021.

– For noen elever ved Årnes kan det vaere positivt og for andre kan det vaere negativt, sier hun.

– Kjenner meg ikke igjen

Sistnevnte utspill fikk kommunens representa­nt for skolemiljø­og samarbeids­utvalget ved Årnes skole, Mary-ann Skårdal (H) til å reagere.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at dette er nøytralt. Elevrådsle­deren på Årnes skole forteller at dette er noe som skaper uro og at elevene snakker om dette i friminutte­ne. Det skaper uro blant foreldre at elevene skal bli delt og klassene skal splittes. At venner skal gå på forskjelli­g skole for at kommunen skal spare penger, vil ikke foreldrene godta, sier hun.

Hilde Risbakken Ekeland (Ap) var blant dem som var uenig i prosjektgr­uppens forslag.

– Vi kommer ikke til å ville vaere med og legge ned noen av skolene i Lyngdal, sier hun.

Steinar Bjørnstøl (V) stilte spørsmålte­gn ved om den økonomiske gevinsten av en nedleggels­e vil bli like høy som presentert. Videre sa han at Venstre ønsker å beholde Årnes.

Kommunesty­ret vil ta stilling til planen 10. desember.

 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Kommunens representa­nt for skolemiljø- og samarbeids­utvalget, Mary-ann Skårdal (H) ved Årnes skole er uenig i prosjektgr­uppens konklusjon.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Kommunens representa­nt for skolemiljø- og samarbeids­utvalget, Mary-ann Skårdal (H) ved Årnes skole er uenig i prosjektgr­uppens konklusjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway