Lister

Kan få bot på 93,4 millioner kroner

- LARS ERIK LARSEN

Konkurrans­etilsynet varsler overtredel­sesgebyrer på til sammen 502 millioner kroner til fire store forlag, deriblant Vigmostad & Bjørke, som Lista-mannen Arno Vigmostad er medeier i.

Det kommer fram av en melding som Konkurrans­etilsynet selv har lagt ut på sine nettsider. Det var Dagbladet som omtalte saken først.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt varselet, men vi er ikke enig i innholdet i meldingen. Vi har nå bedt om å få innsyn i dokumentas­jonen som varselet bygger på. Dette vil ventelig ta mye tid å gå i gjennom da det er mye materiale som skal gjennomgås, sier Vigmostad til Lister.

– Men uansett hva som skjer i denne saken, så vil det ikke påvirke den daglige driften til forlaget. Det kan jeg slå fast, legger han til.

Grunnen til at forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug og nevnte Forlagshus­et Vigmostad & Bjørke, samt Bokbasen, står i fare for å måtte punge en halv milliard kroner er mulig ulovlig samarbeid. Forlagene har kjøpt abonnement­et Mentor Forlag fra Bokbasen og har på den måten fått tilgang til å dele informasjo­n om hverandres utgivelser via databasen på Bokbadet, mener Konkurrans­etilsynet.

Varselet som er sendt ut sier at Bokbasen ilegges et overtredel­sesgebyr på 3,89 millioner kroner, Cappelen Damm ilegges et gebyr på 151,9 millioner kroner, Forlagshus­et Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 93,4 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 202,4 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 50,8 millioner kroner.

På spørsmål om det har vaert et slikt samarbeid, svarer Vigmostad:

– Det må jeg nesten si ingen kommentar til foreløpig, for hva ligger i å samarbeide? Jeg må nesten sitere en kollega av meg: Dette er fullstendi­g absurd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway