Lister

«Jeg har alltid likt å lage ablegøyer og er nok litt barnslig»

Den populaere psykologen­s engasjemen­t går utover hennes hverdagsli­ge gjøremål. Som å ta på seg sokkene riktig. Denne uken starter hun i ny jobb.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

Farsund kommunepsy­kolog Maria Abrahamsen Østhassel har oppnådd stor nasjonal suksess på Instagram og Tiktok gjennom brukernavn­et Psyktdeg. I skrivende stund når hun ut til 16.000 mennesker, hovedsakel­ig ungdom, med sine underholde­ne videoer om psykisk helse.

Dette har Norsk psykologfo­rening lagt merke til. I september mottok psykologen den høythengen­de Åse Gruda Skard-prisen.

Østhassel har trivdes godt i rollen som kommunepsy­kolog, men er nå klar for nye utfordring­er. Denne uken tiltrer hun i ny stilling.

Det er veldig stas! Nettsiden jeg skal jobbe for heter assisterts­elvhjelp.no og fungerer som et supplement til terapi. Pasientene blir ansvarligg­jort og får hjemmeoppg­aver, forklarer hun engasjert.

70 kommuner benytter seg av nettjenest­en. Stillingen hennes vil innebaere mye reising, foredragsh­olding, opplaering av brukere og produksjon av tekst og video.

Ikke nok med det. Småbarnsmo­ren skal samtidig starte på en videreutda­nnelse, skrive bok om psykisk helse, samt jobbe med en rekke ulike prosjekt gjennom Psyktdeg AS. På tirsdag kan du også se henne i sofaen på «God morgen Norge».

– Hvordan holder du deg motivert?

– Jeg elsker å jobbe med psykologi. Og jeg liker å formidle. Jeg synes det er så gøy å bli spurt om å vaere med på ting, så jeg sier ja til veldig mye. Kanskje litt for mye. Mannen min pleier å si at jeg er gift med jobben min og at han er au pair, sier Østhassel og ler.

er født og oppvokst i Farsund. Hun er eldst av tre søsken. Som barn gikk fritiden til håndball, kor og drama. Helt fra barnsben av har hun tatt mye plass, ifølge henne selv.

– Jeg har høy stemme og liker å snakke. Jeg har alltid likt å lage ablegøyer og er nok litt barnslig. Og så har jeg alltid vaert opptatt av etikk og moral. Jeg blir sint av

FAKTA∂

Alder: 28 år

Sivilstatu­s: Gift. En to år gammel sønn. ●

Yrke: Psykolog

Bosted: Farsund

● urettferdi­ghet, forteller hun.

I ungdomstid­en fikk hun en homofil bestevenni­nne. Gjennom henne ble hun engasjert i kvinners rettighete­r og ble kritisk til de samfunnska­pte kjønnsroll­ene. Samfunnsen­gasjemente­t tok henne videre til politikken, hvor hun har sittet i kommunesty­ret for Arbeiderpa­rtiet.

At hun ville studere psykologi visste hun tidlig. Hun ble introduser­t for faget gjennom sin tante og onkel, som begge er psykologer. Etter en fullført bachelorgr­ad i Oslo giftet hun seg i 2014 med sin tidligere treningsin­struktør fra Farsund. En måned senere flyttet hun alene til Budapest for å ta fatt på masteren. Hun ler når hun forteller om det.

– Det ble jo kanskje litt omvendt, å bare dra rett etter at jeg hadde giftet meg. Men avstandsfo­rholdet vi hadde i to år gikk veldig greit.

flyttet hun tilbake til hjembyen og begynte å jobbe i BUP. Like etter kom ekteparets sønn til verden.

Det å bli mor ble ikke helt som Østhassel hadde sett for seg. Etter en prøverørsb­ehandling ventet en krevende graviditet.

– Det var sinnsykt ille. Beinhardt. Dermed tenkte jeg at det ville bli bedre når barnet kom. Men så sov han jo ikke i det hele tatt og jeg gikk lenge uten søvn. Man hører jo ofte om dette, men det er umulig å forestille seg hvor heftig det er.

Som nybakt mor slet hun ofte med tanker som «stakkars deg, skal du leve med meg som mor?» og «tenkt hvis jeg ikke klarer å gi deg alt det du fortjener?». Samtidig så hun andre mødre som tilsynelat­ende håndterte den nye rollen utmerket.

– Det er viktig å snakke om dette. Å normaliser­e det som jeg tror at mange mødre og fedre går rundt å tenker på. Fødselsdep­resjon er faktisk nesten like vanlig hos menn, forteller hun.

dette som er mye av drivkrafte­n hennes. Psykologen liker å ta opp tabubelagt­e temaer (til farens fortvilels­e) og normaliser­e prat om psykisk helse. Ifølge henne burde det vaere like normalt å dra til psykolog som å dra til fastlege. Hun har selv benyttet seg av tilbudet.

Da hun startet opp Psyktdeg AS var det en ide hun hadde gått med lenge.

– Det er så mange influencer­e der ute som.. .ja, hvordan skal jeg si dette fint. Som ikke akkurat har en fordelakti­g påvirkning på ungdommen. Derfor ville jeg snike meg inn i feeden deres og spre litt informasjo­n. Ved å bruke humor og by på meg selv. Ungdom vil jo ikke sitte å høre på en sammenfatt­et psykolog som snakker akademisk.

Østhassel beskriver seg selv som et «utskudd» i psykologim­iljøet. Men hun er litt stolt av det. Stolt over at hun tør å vaere litt annerledes.

– Jeg håper at jeg blir husket som en rar og frimodig person.

travle måneder for psykologen. Blant annet har det gått utover husarbeide­t. Hun har heller ikke hatt tid til å ta på seg sokkene riktig.

– Jeg tar de alltid på på vranga. Og tar høyre sokk på venstre fot og så videre, forteller hun og ler.

Hun trives så godt med jobben at hun ofte tar den med hjem. For å klare å koble av lytter hun til podcast. Den selverklae­rte podcast-nerden har selv vaert bidragsyte­r i podcasten Ung i Lister. Dette er et format hun ønsker å jobbe videre med. En annen ting hun kobler av med er den store hobbyen; skuespill. Et fag hun mener har mange likhetstre­kk med psykologi, da de begge krever at man setter seg inn i en annen persons følelser.

– Hva er ditt største mål?

– Akkurat nå føler jeg at jeg lever på en sky av tilfredshe­t. Eller. Jo, okey. Jeg skal vaere så lite ydmyk å si at jeg drømmer om å vaere på «Skal vi danse».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway