Lister

Foredrar om Dødehavsru­llene

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Torleif Elgvin, som er en av verdens fremste eksperter på de såkalte Dødehavsru­llene, gjester Huset på Feda førstkomme­nde søndag.

Elgvin er professor emeritus i teologi ved NLA høgskolen i Oslo. Gjennom hele sin forskerog formidlerg­jerning har han vaert opptatt av Dødehavsru­llene. Søndag kveld vil han fortelle hvordan «Dødehavsru­llene kaster nytt lys over Bibelen» i sitt foredrag på Huset.

Det var i 1947 at en gjetergutt fant noen bokruller i en fjellhule i Qumran ved Dødehavet. Det skulle vise seg å bli et av 1900-tallets største arkeologis­ke skriftfunn. Etter nitid forskning viser det seg at disse fragmenten­e kaster helt nytt lys over bibelhisto­rien og Jesu samtid. Det er nemlig bokruller som har ligget i hulen i naer 2.000 år og er fra et religiøst fellesskap som holdt til ved Dødehavets bredd.

Det var et fellesskap som forfattet og samlet et av datidens største religiøse bibliotek. Fellesskap­et forsvant engang i år 68. Tekstene bygger også en ny bro mellom det gamle og det nye testamente­t og er til stor nytte for alle som er opptatt av å komme naermere inn i den bibelske verden.

Torleif Elgvin har tatt sin doktorgrad nettopp på disse dødehavsru­llene. Det gjorde han ved det hebraiske universite­tet i Jerusalem i 1998. Gjennom sitt arbeid har han blitt en av de fremste på sitt felt og sitter som eneste skandinav i et internasjo­nalt forskertea­m som jobber med dokumenten­e.

– Å gjenskape tekstene som har ligget gjemt i huler i naermere 2000 år, er utrolig krevende, men svaert spennende og viktig, forteller Elgvin.

– På en helt spesiell måte kommer vi svaert tett på det jødiske miljøet som Jesus, de første disiplene og de første nytestamen­tlige forfattern­e hørte til i.

Elgvin har vaert rektor ved Caspari senter for «Biblical and Jewish Studies» i Jerusalem og har publisert en rekke artikler og skrevet bøker om emnet. I 2013 ble han professor i bibelfag ved NLA høgskolen i Oslo. Selv om han i år ble pensjonist, er han forsatt sterkt engasjert i Dødehavsru­llene og vil fortsatt dra til laboratori­et i Jerusalem for videre studier av de gamle fragmenten­e av pergament og papyrus.

– Det blir virkelig en spennende, laererik og oppbyggeli­g søndagskve­ld på Huset. Vi ønsker folk fra hele Lister hjertelig velkommen, sier Anders Mathias Larsen på vegne av arrangøren­e.

 ?? FOTO: NLA HØGSKOLEN ?? Ekspert på Dødehavsru­llene, Torleif Elgvin, gjester Huset på Feda søndag kveld.
FOTO: NLA HØGSKOLEN Ekspert på Dødehavsru­llene, Torleif Elgvin, gjester Huset på Feda søndag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway