Lister

Moren hedres med bronsestat­ue i Canada

Fern Blodgett Sunde varden vestlige verdens førstekvin­nelige skips radioteleg­rafist. Om få dager blir hun hedret med egen statue i hjembyen i Canada. Det gjør datteren Fern Sunde Sletten fra Farsund svært stolt.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Mor var beskjeden. Så det er ikke sikkert at hun hadde syntes det var kjempestas med denne statuen. Men jeg tenker at det kan vaere for henne og alle de andre kvinnene som kom etter. Den tanken tror jeg hun hadde likt, sier datteren, Fern Sunde Sletten.

Heltinne

Vi står i boligen foreldrene hennes bygde på en høyde med sjøutsikt da de bosatte seg i Farsund etter krigen. Album og bøker forteller om morens innsats under krigen. Om hvorfor hun blir ansett som en heltinne i hjembyen i Canada.

Fern Blodgett Sunde var den vestlige verdens førstekvin­nelige skips radioteleg­rafist. Som ung kvinne tok hun noen kontrovers­ielle og svaert modige valg. Det var krig, og hun ville gjøre en aktiv innsats for å bekjempe nazismen. Hun mønstret på MS «Mosdale» i 1941 og krysset Atlanterha­vet med livsviktig­e forsyninge­r 78 ganger innen fredslutni­ngen i 1945. Hver gang med livet som innsats. Hennes innsats ble lagt merke til og mange kvinner kom til å følge i hennes kjølvann.

Medaljen på loftet

Ombord på MS «Mosdale» oppstod det kjaerlighe­t mellom telegrafis­ten og kapteinen, Gerner Sunde fra Farsund.

– Det gikk ikke lang tid før mor og far ble kjaerester, sier datteren og peker på et bilde av et smilende par. Han var kapteinen på 29 år. Hun gnisten. De forlovet seg i desember 1941 og giftet seg like etter.

De bosatte seg i Farsund og fikk to døtre. Først i etterkant har datteren innsett hvor mye moren ofret i krigen. Fern Blodgett

Sunde mottok krigsmedal­jen av selveste kong Haakon 15. juli i 1943.

– Medaljen fant vi i en eske på loftet etter at hun var død. Mor fortalte ikke mye fra det hun opplevde under krigen, som så mange andre krigsseile­re, forteller datteren.

– Jeg tror det var vondt for henne også; å baere på alle inntrykk og opplevelse­r. Hun fortalte av og til om passasjere­ne ombord, en gang om unge piloter utdannet i Canada, som skulle i fly i England. De fortalte henne hvor redde de var og frykten for å ikke komme tilbake. Det hadde gjort stort inntrykk på henne hvordan voksne menn gråt og var redde for å skulle dø.

Bronsestat­ue

Kontakten med hjemlandet og hjembyen beholdt Fern i alle år. Og nå reises en statue i full størrelse av Fern Blodgett Sunde.

Både Sunde Sletten, søsteren og familien var invitert og hadde tenkt å reise over for å delta i seremonien. På grunn av pandemien er ikke det mulig. Men familien skal følge seremonien digitalt.

– Både min søster og jeg ble veldig stolte og kry da vi fikk en mail fra Debra Dupuis, som har ledet en komite i Cobourg, med mål om å minnes vår mor med en bronsestat­ue i Victoria Park. Vi er ydmyke og takknemlig­e for at byen, som vår mor vokste opp i, nå vil hedre hennes minne med denne statuen, sier Sunde Sletten.

Hun forteller at hun har vaert i morens hjemby flere ganger.

– Når verden kommer tilbake til normalen, og vi får mulighet til å reise igjen, kommer nok turen ganske raskt til å gå til Canada og Cobourg for å se statuen. Den represente­rer en heltinne blant vanvittig mange andre helter, som gjorde en uvurderlig innsats under andre verdenskri­g, avrunder Sunde Sletten.

 ??  ??
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Fern Sunde Sletten ser i gamle album fra foreldrene­s tid på MS «Mosdale».
FOTO: CECILIE NILSEN Fern Sunde Sletten ser i gamle album fra foreldrene­s tid på MS «Mosdale».
 ??  ?? Som telegrafis­t på MS «Mosdale» hadde Fern Blodgett Sunde et stort ansvar. Skipets besetning var avhengig av at hun tolket signalene riktig.
Som telegrafis­t på MS «Mosdale» hadde Fern Blodgett Sunde et stort ansvar. Skipets besetning var avhengig av at hun tolket signalene riktig.
 ??  ?? Kong Haakons besøk om bord på Mosdale, da fem fra skipets besetning mottok medalje, førte til store medieoppsl­ag. De påfølgende intervjuen­e gikk verden over.
Kong Haakons besøk om bord på Mosdale, da fem fra skipets besetning mottok medalje, førte til store medieoppsl­ag. De påfølgende intervjuen­e gikk verden over.
 ??  ?? – Fern Blodgett vokste opp i Cobourg. Hun kikket på de store fergene og andre skip som kom inn til havna, fra de var små «prikker» i det fjerne, til de langsomt naermet seg havna og til slutt la til kai. Og nettopp her i parken, ved stranda og sjøen, skal bronsestat­uen av Fern Blodgett Sunde stå, sier Fern Sunde Sletten. Bildet er en modell av bronsestat­uen.
– Fern Blodgett vokste opp i Cobourg. Hun kikket på de store fergene og andre skip som kom inn til havna, fra de var små «prikker» i det fjerne, til de langsomt naermet seg havna og til slutt la til kai. Og nettopp her i parken, ved stranda og sjøen, skal bronsestat­uen av Fern Blodgett Sunde stå, sier Fern Sunde Sletten. Bildet er en modell av bronsestat­uen.
 ??  ?? Det tok ikke lang tid før gnisten og kapteinen forelsket seg. I mange år seilte de sammen.
Det tok ikke lang tid før gnisten og kapteinen forelsket seg. I mange år seilte de sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway