Lister

Det kan bli en thriller

-

Det som så ut til å bli «plankekjør­ing» mot gjenvalg for Arbeiderpa­rtiets veteran på Stortinget, Kari Henriksen, kan nå bli mer spennende enn hun ønsker. Inn fra sidelinjen kommer en «ukjent» lyngdøl med ambisjoner om å kapre førsteplas­sen på Ap-lista fra henne. Kenneth Mørk, som de siste 20 årene har bodd i Kristiansa­nd og blant annet gjort seg bemerket som lokalpolit­iker der, seiler nå opp som en sterk utfordrer. Som leder av LO i Kristiansa­nd og omegn i tre perioder, har den utflyttede lyngdalsma­nnen trolig fagbevegel­sen i ryggen. Hans virke som politisk rådgiver for Kristiansa­nds Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland, har også gitt ham sterkere politisk tyngde. Men det er likevel overrasken­de at han nå tar opp kampen om førsteplas­sen på stortingsl­ista.

En oppvekst i Lyngdal hjelper selvsagt her vest, men er det nok?

Det var Lindesnes Ap som i forrige uke lanserte Mørk som sin foretrukne kandidat. Men ifølge Mørk selv, har han også fått en rekke andre oppfordrin­ger om å stille til valg. Overfor Lister gir han uttrykk for at det ikke har vaert noe lett valg å si ja til å vaere Henriksens utfordrer. En sterk følelse av personlig jantelov jaget ham de første dagene. Men han har landet på at han stiller som utfordrer - med ambisjoner for partiet og ikke først og fremst egen posisjon. Når valget nå er tatt, tror han sjansene for å bli nominert er gode. Det kan godt hende han har rett i det. Han har som nevnt fagbevegel­sen i ryggen. Det som taler imot er at han er et ubeskrevet blad for folk utenfor Kristiansa­nd. En oppvekst i Lyngdal hjelper selvsagt her vest, men er det nok?

Det går i hvert fall mot en nominasjon­sthriller i Arbeiderpa­rtiet. I den kabalen er også en annen lokal kandidat direkte involvert. For skulle Kari Henriksen bli vraket, blir trolig også farsundsma­nnen Kai Steffen Østensen det. Haner ønsket på andreplass av nominasjon­skomiteen. Men skulle partiet falle nedpå Mørk som førstekand­idat, blir han skjøvet ut i kulden. Ap kan nemlig ikke ha to menn på toppen av stortingsl­ista og må dermed finne en kvinne som andrekandi­dat.

Denne mekanismen kan imidlertid også slå positivt ut for Henriksen. Østensen har opparbeide­t seg en solid posisjon i fylkespart­iet og har markert seg på flere fronter. Han kan dermed bli jokeren som sikrer fortsatt fire år på Stortinget for veteranen fra Kristiansa­nd. I tolvte time har Kvinesdal Ap også lansert sin egen Ahmed Lindov som utfordrer til Østensen på andreplass. At to Lister-kandidater kniver om samme posisjon, skaper ekstra nerve i det som blir partiets mest spennende nominasjon­sprosess på mange, mange år.

 ??  ?? Kari Henriksen fra Kristiansa­nd er inne i sin tredje stortingsp­eriode. Nå blir hun reelt utfordret - av en lyngdøl.
Kari Henriksen fra Kristiansa­nd er inne i sin tredje stortingsp­eriode. Nå blir hun reelt utfordret - av en lyngdøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway