Lister

Sterkt kritisk til sjåfør-bot etter dødsulykke

– Det kunne like godt vaert meg. Jeg har også vaert sjåfør, og man kjører jo på grensen når alarmen går og det står om liv.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

sitter fastklemt i en traktor, sier han.

Hompland understrek­er at tiden er avgjørende viktig i slike sammenheng­er, og at det kan stå om sekunder.

– Glenn Ivar, og de andre som var med i utryknings-laget, var overbevist om at det hastet veldig, og var gira på å hjelpe. Ingen fikk kontra-beskjed om at det kanskje ikke var så dramatisk som først antatt. Det er ikke min mening å kritisere noen, sånn sett, men vil bare fastslå at slik var det, forklarer han.

Delt politi

Hompland sier at han er klar over at politiet var delt i denne saken. Agder politidist­rikt ville henlegge saken, mens påtalemynd­igheten mente at grensen for uaktsomhet var overtrådt.

– Etter min mening er det stor forskjell på å vaere uaktsom og å vaere uoppmerkso­m et lite øyeblikk. Uoppmerkso­mme kan vi alle vaere, også i trafikken, men det får sjelden slike konsekvens­er. Her var det flere negative faktorer som slo til samtidig, understrek­er Per Hompland.

Han opplyser at han har 38 år bak seg i brannvesen­et, og har vaert både konstabel, utryknings­leder og sjåfør.

– Vi fikk ingen spesiell opplaering. Jeg kan aldri huske at vi hadde noe glattkjøri­ngskurs for eksempel, sier han.

Skjerpet inn rutiner

Hompland er derfor glad på Brannvesen­et sine vegne at dette nå er skjerpet inn. I tillegg sil innskjerpe­de rutiner angående bruk av bilbelte, skal sjåførene nå jevnlig friske opp sine kjøreferdi­gheter, og som skal vurderes av eksterne aktører.

Han opplyser dessuten at han kjenner Knabenes som en solid kar, og som var spesielt opptatt av førstehjel­p da han kom inn i brannvesen­et.

Hompland minner dessuten om at folk som melder seg som frivillige i brannvesen­et, gjør dette fordi de ønsker å hjelpe andre i nød.

– Jeg må aerlig talt si at jeg frykter for rekrutteri­ngen om man risikerer å bli straffet for å gjøre jobben sin. Denne hendelsen var først og fremst et uhell hvor flere uheldige faktorer spilte inn samtidig, sier Per Hompland.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Per Hompland mener at det ikke er gunstig for rekrutteri­ngen når sjåfører risikerer å bli bøtelagt, fordi de ønsker å gjøre en god jobb.
FOTO: BJØRN HOEL Per Hompland mener at det ikke er gunstig for rekrutteri­ngen når sjåfører risikerer å bli bøtelagt, fordi de ønsker å gjøre en god jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway