Lister

Gjemte nesten 20 gram amfetamin i undertøyet

Slo mann med stokk og oppbevarte og brukte narkotika ulovlig.

- ÅSE ASTRI BAKKA

En mann i 40-årene bosatt i Lyngdal møtte nylig i Lister tingrett tiltalt for tre brudd på Straffelov­ens bestemmels­e om ulovlig oppbevarin­g av narkotika, et brudd på Straffelov­ens bestemmels­e om utøvelse av vold mot annen person eller å på annen måte ha krenket ham fysisk, pluss Legemiddel­lovens bestemmels­e om ulovlig bruk av narkotika.

Dommen i saken falt 25. september.

Nesten 20 gram amfetamin

Konkret var mannen tiltalt for å hatt åtte gram hasj liggende på et stuebord i en bolig i Lyngdal juni i fjor, 19,84 gram amfetamin i undertøyet da han ble bragt til arresten i Kristiansa­nd etter at politiet fikk melding om en person som ikke kunne ta vare på seg selv i desember 2019 og 2,42 gram amfetamin i bukselomme­n i februar 2020.

Mannen hevdet narkotikae­n var til eget bruk.

Ifølge retten tilsier mengden på nesten 20 gram amfetamin i seg selv en fare for spredning.

– Dette er skjerpende selv om retten ut fra tiltaltes rushistori­kk ikke betviler at innkjøpet var ment for eget bruk. Befatning med cirka 20 gram amfetamin tilsier etter rettspraks­is som et utgangspun­kt fengsel i rundt 70-80 dager, heter det i straffeutm­ålingen.

Tiltalepun­ktet som gjaldt vold eller annen fysisk krenkelse skjedde i februar i år da mannen og en bekjent oppholdt seg i førstnevnt­es bolig i Lyngdal. Begge var ruset på narkotika da de overhørte en krangel mellom et kjaerestep­ar utenfor. De tok etter hvert kontakt med kvinnen da hun gråt utenfor alene og hun ble med dem inn. Senere kom kjaeresten hennes og lette etter henne. Han trodde hun var inne i nevnte leilighet og banket og slo på døra. Tiltalte tok med seg en lang stokk og åpnet døren. Ifølge tiltalebes­lutningen slo han mannen som banket på i ansiktet uten forvarsel.

Da det ble avfyrt et skudd innenfra leilighete­n ble kvinnen redd og gikk fra leilighete­n og vekk med kjaeresten. Tiltalte fulgte etter og det ble såpass mye krangling at politiet ble tilkalt.

Ikke nødverge

Mannens forsvarer hevdet mannen handlet i berettiget nødverge. Retten mente tiltalte hadde flere andre handlingsa­lternativ, men valgte å slå fornaermed­e med stokken umiddelbar­t i det han åpnet døren.

– Selv om volden ikke fikk store fysiske skader eller følger, er det skjerpende at kroppskren­kelsen skjer ved bruk av en gjenstand med et stort skadepoten­siale og mot fornaermed­e sitt ansikt som også har et stort skadepoten­siale. Det er ofte tilfeldigh­eter som avgjør utfallet når det utøves vold mot ansikt og hodet, heter det fra retten.

Ønsket samfunnsst­raff

Retten vurderte om samfunnsst­raff kunne vaere egnet strafferea­ksjon for mannen.

– Tiltalte har selv uttrykt at han ønsker dette, men etter rettens oppfatning er slik strafferea­ksjon ikke aktuelt og hensiktsme­ssig i angjeldend­e sak. I tillegg til de generelle straffutmå­lingskrite­rier som er nevnt, vises det blant annet til at tiltalte ikke har erkjent straffesky­ld for noen forhold og at han på ingen måte fremstår å vaere i en konkret og etablert rehabilite­ringssitua­sjon for sitt rusproblem. At han nå er i bedring og følges opp av lokalt hjelpeappa­rat er positivt, men ikke tilstrekke­lig til å fravike utgangspun­ktet om fengselsst­raff og å idømme samfunnsst­raff.

Straffen ble enstemmig som foreslått av aktor; fengsel i 75 dager. Aktor og forsvarer var enige om at tiltalte har krav på til sammen sju dager fradrag i straffen for dager han har sittet i varetekt.

Han ble i tillegg dømt til å betale 3.000 kroner i saksomkost­ninger.

Rettens leder var tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n. Påtalemynd­igheten var represente­rt ved politiadvo­kat Kaja Michaelsen og tiltalte ble forsvart av advokat Jostein Løken. Birgitte Evensen Ødegaard og John Hansen var meddommere.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? En mann i 40-årene er dømt til fengsel i 75 dager for flere forhold.
FOTO: MONA WIKØREN En mann i 40-årene er dømt til fengsel i 75 dager for flere forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway