Lister

Det er hva innholdet blir som virkelig betyr noe.

-

Denne uken kom nyheten om at Lyngdal blir vertskommu­ne for det fjerde og siste Statens hus i Norge. På papiret er det en virkelig gladsak for Lister-regionen. Målet med huset, som distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland (H) presentert­e mandag, er å samle aktivitete­ne i offentlig sektor og tilrettele­gge for sterke kompetanse­miljøer i distrikten­e. I huset som nå etableres i Lyngdal skal rett og slett statlige etater og virksomhet­er jobbe under samme tak for å skape ringvirkni­nger som på sikt kan føre til enda flere offentlige og private arbeidspla­sser.

En av de viktigste årsakene til at nettopp Lyngdal og Lister-regionen får denne satsingen fra statlig hold, er at kommunene her har vist at de står sammen. Lister interkommu­nale politiske råd - tidligere Listerråde­t - ledes av Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap). Han fikk velfortjen­t ros av blant annet den lokale stortingsr­epresentan­ten Ingunn Foss (H) for måten han har samlet de seks Listerkomm­unene til å stå bak ønsket om å få denne statlige etablering­en. I tillegg til denne samlingen, er også den nedslående dokumentas­jonen av regionens levekårsut­fordringer en uttalt årsak til at Statens hus legges hit. Her viser tallene at utviklinge­n går feil vei. Tanken er at en økt statlig satsing i dette området skal kunne vaere et bidrag til å bikke den utviklinge­n i riktig retning.

Men når nyheten nå er sluppet, kaken er sprettet og festtalene holdt, kommer hverdagen. Først må egnede lokaler finnes slik at det distriktsp­olitiske tiltaket kan settes ut i livet. Deretter begynner det virkelige arbeidet med å fylle huset med innhold. Det er hva dette innholdet blir som virkelig betyr noe. Lister trenger sårt offentlige arbeidspla­sser som kan supplere de satsingene som nå gjøres på flere hold innenfor privat sektor. Skulle for eksempel gigafabrik­ken for batteripro­duksjon bli lokalisert på Lista, vil Statens hus få en nøkkelroll­e sammen med kommunene i å tilrettele­gge for mye av den infrastruk­tur og de mange andre behov for tilrettele­gging som da raskt vil komme til overflaten. Offentlige arbeidspla­sser er også et viktig supplement for familier som eventuelt flytter til distriktet fordi far eller mor har fått jobb i en lokal, privat bedrift. Kan denne statlige satsingen bidra konkret på dette området, vil det vaere et tiltak som utgjør en konkret forskjell. La oss håpe at det også blir sånn i praksis - og ikke bare i festtalene.

Det er hva dette innholdet blir som virkelig betyr noe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway