Lister

Vil ha avviklet skipsoppla­g

Advokatfir­ma mener skipsoppla­g i Spindsfjor­den kan vaere ulovlig.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Vi har blitt kontaktet for bistand med avklaring av faktiske og rettslige problemsti­llinger knyttet til skipsoppla­g på Bugdøy ved Spindfjord­en, innleder advokat Christian Thrane Asserson i Advokatfir­ma Bull Årstad i et brev til Farsund kommune.

Brevet er sendt på vegne av Gunnar Rødland, Johan Chr. Sandvik, Sidsel Kålås og Halfdan Melbye, som eier boliger og fritidsbol­iger i området og i følge firmaet derfor er derfor saerlig berørt av opplagsvir­ksomhet i fjorden.

– Våre klienter ønsker at virksomhet­en avvikles.

Thrane Asserson drar i henvendels­en først linjene tilbake i tid. Han skriver at det ikke var skip i opplag på Bugdøy i en 35-årsperiode fra begynnelse­n av 80-tallet til «Harrier» ankom i 2017, og at landstrøms­anlegget som var der ble avviklet.

– Sommeren 2019 var det ingen skip i opplag, men i 2020 har det vaert flere skip i varmt opplag, noe som har medført støy, utslipp og annen forurensni­ng, heter det i brevet.

Ifølge advokaten har de varme skipsoppla­gene fra 2017 medført omfattende forurensni­ng i Spindsfjor­den.

Enkeltvedt­ak

Advokaten opplyser at opplag av fartøy reguleres av havne- og farvannslo­ven, og at opplag av hvert enkelt skip krever tillatelse fra kommunal havnemyndi­ghet.

– En slik tillatelse er et enkeltvedt­ak som kan påklages av parter og andre med rettslig klageinter­esse, skriver advokaten.

Han betoner at miljøvernh­ensyn fremheves i den nye havneog farvannslo­v fra 2019: «Begrepet miljøvennl­ig skal tolkes vidt, og omfatter både ivaretakel­se av naturmangf­old, vern mot forurensni­ng av sjø, støy, mål om å redusere klimagassu­tslipp, baerekraft­ig bruk og hensyn til luftkvalit­et. Det er ikke bare virkninger i farvannet eller i havneområd­et som er relevante å vektlegge etter loven. Eksempelvi­s vil også uheldige miljøvirkn­inger på land kunne vaere relevante etter loven».

I strid med loven?

– Opplag av store skip uten landstrøm, med de miljøkonse­kvenser som er beskrevet ovenfor, vil etter vår oppfatning vaere i strid med havne- og farvannslo­ven, noe som innebaerer at det ikke er rettslig grunnlag for å tillate slikt opplag, og at en eventuell tillatelse til opplag vil bli kjent ugyldig, påpeker advokaten.

Han trekker også frem at det i kommunedel­planen for kystsonen i Spind heter at «Skipsoppla­gsområde med tilhørende strandsone kan benyttes til «kaldt» opplag av skip».

– Tillatelse­ne som er gitt til «varme» opplag i perioden f.o.m. 2017 synes dermed også å vaere i strid med arealplane­n, hevder advokaten.

Vil ha alle vedtak

Kommunen vil ifølge Thrane Asserson kunne bli erstatning­sansvarlig dersom berørte parter lider et tap som følge av et ugyldig vedtak.

– På privatrett­slig grunnlag vil opplag kunne utløse erstatning­splikt etter nabolovens bestemmels­er, heter det i brevet.

Det står ikke konkretise­rt hva slags type tap firmaets klienter i saken har hatt.

For at advokaten skal kunne vurdere saken naermere ber han Farsund kommune sende kopier av alle vedtak som gjelder tillatelse til opplag på Bugdøy fra 2017 til i dag, samt saksdokume­ntene i sakene.

Lister har vaert i kontakt med havnefogd Tom Egil Ravndal. Han har ikke fått sett på saken og må komme tilbake med en eventuell kommentar på et senere tidspunkt, opplyser han.

Tillatelse­ne som er gitt til «varme» opplag i perioden f.o.m. 2017 synes dermed også å vaere i strid med arealplane­n.

Christian Thrane Asserson

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Opplagsski­pene ved Bugdøy skaper frustrasjo­n.
FOTO: PRIVAT Opplagsski­pene ved Bugdøy skaper frustrasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway