Lister

Skal ikke lukte fra fiskeoppdr­ett

I regulering­splanen for Lundevågen fiskeoppdr­ett er det beskrevet hvordan de vil unngå lukt fra anlegget.

- VICTORIA BECKER MEBERG victoria.becker.meberg@lister24.no

I regulering­splanen for det planlagte landbasert­e fiskeoppdr­ettet i Lundevågen står det at ved produksjon av fisk på land, der det er krav om rensing av avløpsvann, vil man få avfall som biprodukt. Slam fra resirkuler­ingsanlegg­et vil bli filtrert gjennom ulike typer filter og håndtert slik utslippsti­llatelsen setter krav om. Slammet vil deretter bli lagret på anlegget i form av kalkstabil­isert slam, eller som ferdig kompost i lukkede bygninger eller lukkede tanker. Oppbevarin­gen må gjøres på en måte at det blir minst mulig lukt til omgivelsen­e, men det kan likevel sporadisk forekomme lukt fra avfall fra produksjon­en.

Ingen bekymring

Prosjektle­der Kjell Arne Møklebust forteller at det ikke er grunn til bekymring fra naboer med tanke på lukt.

– Det er lite lukt fra denne typen anlegg. Jeg kan ikke garantere null lukt inne i anlegget, men generelt rundt vil det ikke lukte.

Møklebust forklarer at denne typen anlegg ofte ligger tett med boligfelt og han kjenner kun til ett tilfelle på klage fra lukt og da var det et hull i filteret. Da det ble fikset var det ingen mer klager.

– Det er i alles interesse at det skal genere så lite lukt som mulig. Det er forskjelli­ge produkter som vil lukte om de ikke håndteres på rett måte, derfor har vi et fokus på det og håper på å redusere lukta så mye som mulig, sier Møklebust.

Tiltak vil bli gjort

Det planlegges hyppig transport av avfall fra naeringsom­rådet. Dersom slammet blir stående på området i lengre tid øker sannsynlig­heten for lukt.

Flere leverandør­er har etter hvert utstyr som gir opp til 98 prosent tørrstoffi­nnhold etter slambehand­ling fra anlegget, noe som gir mindre sannsynlig­het for lukt enn ved lavt tørrstoffi­nnhold.

Dødfisk fra hver avdeling skal ifølge planen samles opp og transporte­res i separate rør til egen ensilasjet­ank plassert i hver avdeling. Her blir det tilsatt syre, noe som medfører inaktiveri­ng av avfallet og dermed redusert lukt.

Fiskefôr vil bli transporte­rt til anlegget på lastebil eller på båt. Levering av fôr vil vaere tilpasset produksjon­en på anlegget, og det vil normalt ikke vaere lagret store mengder fôr på anlegget. Alt fôr vil bli lagret innendørs, i tette haller eller i tette fôrsiloer.

Det er i alles interesse at det skal genere så lite lukt som mulig

Kjell Arne Møklebust, prosjektle­der Baring

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? Slik kan Barings landbasert­e fiskeoppdr­ett i Lundevågen bli seende ut. I regulering­splanen beskriver de blant annet hvordan å unngå lukt fra anlegget.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO Slik kan Barings landbasert­e fiskeoppdr­ett i Lundevågen bli seende ut. I regulering­splanen beskriver de blant annet hvordan å unngå lukt fra anlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway