Lister

Folksomt på minneutsti­lling

Mange hadde møtt opp på søndagens åpning av minneutsti­llingen for Tønnes Omdal. Mange av Omdals verk har kanskje vaert gjemt men de er ikke glemt.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Det er i år 100 år siden Tønnes Omdal ble født. Han er en av de store kunstnere fra Lista. Den beste måten å markere 100 års-jubileet på er vise frem hans verk. Vi har fått samlet inn 75 verk som folk har lånt ut, sier avdelingsl­eder på Lista museum, Elise Engesland-halsne.

– HVORDAN KUNNE DET gå til at en guttunge født i 1920, vokst opp på Åmdal av alle plasser i verden, at han ble en kunstner? Selvfølgel­ig fordi han var en kunstner, sa kurator for minneutsti­llingen, Alfred Vaagsvold.

– Tønnes Omdal husker jeg som en veldig spennende mann som nesten ikke sa noen ting. Tønnes Omdal var en ekte billedkuns­tner - og bonde, som jeg ikke tror han hadde så lyst til å vaere, minnes Vaagsvold.

Vaagsvold fortalte de fremmøtte at han har gitt utstilling­en tre navn.

– «Landskap». Omdal sa i det siste intervjuet at det ble mye landskap. Det andre navnet er «kvinner». I det samme intervjuet sa han: de beste bildene mine er kvinneport­retter. Det siste navnet er «musikk». Det er en hel serie av bilder som viser noen som sitter og spiller et instrument, sa Vaagsvold.

Tønnes Omdal tok sitt eget liv 4. juli 1980, da han var blitt 60 år gammel.

– Var det uten varsel? Uten at man ante noe? Ja, det kommer alltid vondt. Men Tønnes Omdal la åpent ut i maleriene sine hva han følte. Det var ikke snakk om å tilfredsst­ille en alminnelig, banal smak. Fordi hans bilder var ikke laget for å tilfredsst­ille folks allerede eksisteren­de skjønnhets­bevissthet. Han var mer opptatt av å undervise oss i en ny skjønnhets­opplevelse; han dro oss litt etter hårene, sa Vaagsvold.

– HVOR VIL DU SI Tønnes Omdal er i norsk kunsthisto­rie? spurte Engesland-halsne kuratoren.

– Det at dere kommer så mange her i dag betyr at mitt svar ikke stemmer helt. Mitt svar er at han er glemt. Men dere må vaere med å få ham frem. Dere må få ham ut av skapene - opp på veggene. Kommunen må få hørt at dere vil se bildene av Tønnes Omdal, svarte Vaagsvold.

Den forrige store utstilling­en av

Omdal var i 1984. Denne søndagen var mange fra Omdals familie på minneutsti­llingen.

TØNNES OMDAL VAR onkel til Ragnar Omdal og Oddveig Skjoldal, som begge har bidratt til utstilling­en og var tilstede.

– Det stort å få oppleve denne utstilling­en. Tønnes var en stille og spesiell mann, som hadde sine lyse og mørke sider. Men han var en riktig kunstner, sa onkelbarna.

Ifølge kultursjef Janne Leithe var det Almar Friestad og Terje Skjoldal som kom med oppfordrin­gen om å minnes Omdal, som ville blitt 100 år i år.

– Videre har Alfred Vaagsvold gjort en kjempejobb på vegne av kommunen med å samle så mye av kunstnerve­rket hans på så kort tid. Jeg håper samarbeids­prosjektet vil bidra til at Omdal ikke blir glemt, men komme frem i lyset slik at en ny generasjon vil få kunnskap om hans kunstnersk­ap, sa Leithe.

Minneutsti­llingen skal stå på Nordberg fort frem til 3. januar.

 ??  ??
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Det har ikke vaert så mange folk på en åpning av en kunstutsti­lling på det jeg kan huske - bortsett fra noen store utstilling­er, sa kurator Alfred Vaagsvold. alle
FOTO: CECILIE NILSEN – Det har ikke vaert så mange folk på en åpning av en kunstutsti­lling på det jeg kan huske - bortsett fra noen store utstilling­er, sa kurator Alfred Vaagsvold. alle
 ??  ?? – Andre steder hadde det tatt opp mot to år å sette i stand en slik utstilling. Her har Alfred Vaagsvold gjort en kjempejobb og fått tak i så mye som 75 av Omdals verk bare siden juni, fortalte kultursjef Janne Leithe (t.h.). Her ved siden av Alfred Vaagsvold og avdelingsl­eder ved Lista museum Elise Engesland-halsne.
– Andre steder hadde det tatt opp mot to år å sette i stand en slik utstilling. Her har Alfred Vaagsvold gjort en kjempejobb og fått tak i så mye som 75 av Omdals verk bare siden juni, fortalte kultursjef Janne Leithe (t.h.). Her ved siden av Alfred Vaagsvold og avdelingsl­eder ved Lista museum Elise Engesland-halsne.
 ??  ?? – Det er stort å få oppleve dette, sa onkelbarna til Tønnes Omdal, Oddveig Skjoldal og Ragnar Omdal.
– Det er stort å få oppleve dette, sa onkelbarna til Tønnes Omdal, Oddveig Skjoldal og Ragnar Omdal.
 ??  ?? Dette bildet ble funnet i bak veggen under restaureri­ng av Omdals hus på Åmdal.
Dette bildet ble funnet i bak veggen under restaureri­ng av Omdals hus på Åmdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway