Lister

Å baere sløyfen er dessuten en handling i solidarite­t med de mange som er rammet av sykdommen.

-

Ordet kreft vekker vonde assosiasjo­ner hos oss alle. De fleste blir direkte eller indirekte berørt av denne sykdommen gjennom livet. Noen ved at de selv blir syke eller opplever at et familiemed­lem får diagnosen. Og flertallet ved at de har venner og bekjente som er berørt av sykdommen. Tall fra Kreftforen­ingen viser at 34.190 fikk diagnosen kreft i Norge i 2018 - 18.321 menn og 15.869 kvinner. Det var en økning på to prosent i forhold til året før.

Den positive siden ved den samme statistikk­en er at stadig flere overlever en kreftdiagn­ose. 2018-tallene viser at tre av fire som får kreft i Norge overlever. Det er dobbelt så mange som for 50 år siden. Økt forskning, mer kunnskap og bedre behandling­sformer har bidratt til at kreftdødel­igheten har falt. Informasjo­n om viktighete­n av å gå regelmessi­g til kontroller - som for eksempel kampanjen #sjekkdeg som omtales i dagens avis, er også av stor betydning. Selv om kreftgåten ikke er løst, har man tatt lange steg i riktig retning.

Men selv om mange behandling­sformer nå gir svaert gode resultater og en høy andel blir kreftfrie, finnes det også bakside for de som blir friske. Senskader som forringer livskvalit­eten er det mange som sliter med - også etter såkalt «vellykket behandling». Historien til farsundskv­innen Ruth-marit Larsen Bruvik, som hun fortalte på forbilledl­ig vis i lørdagsavi­sen, er langt fra enestående. Smerter i muskler og ledd og ikke minst utmattelse gjorde at hennes tapre forsøk på å komme seg tilbake i jobb mislyktes. Hun måtte til slutt bare gi det opp. Og det er mange som har det sånn.

Bruvik tar til orde for en mer persontilp­asset brystkreft­behandling. Det viser seg nemlig at det både kan føre til at flere overlever, samt at mange får en bedre livskvalit­et etter kreftsykdo­mmen. Nettopp dette er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon som pågår i disse dager. Aksjonen har i årevis bidratt både med informasjo­n og samlet inn penger til et svaert viktig formål. I år blir den preget av koronapand­emien. Rose sløyfe-løpet, som vanligvis er en massemønst­ring i solidarite­t med de mange som er rammet av brystkreft, blir nå arrangert virtuelt. Men mange vil delta i lokalt, tilpassede mindre løp - som for eksempel på Borhaug til helgen. Det er god grunn til å gi sin støtte også i år. Kjøp av de rosa sløyfene - eller annen støtte til aksjonen - utgjør nemlig en forskjell. Å baere sløyfen er dessuten en handling i solidarite­t med de mange som er rammet av sykdommen.

Kjøp av de rosa sløyfene utgjør nemlig en forskjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway