Lister

«En enkel livmorhals­prøve kan redde liv»

Tusenvis av kvinner utsetter livmorhals­prøven på grunn av korona. Siden mars har 25.000 faerre kvinner tatt livmorhals­prøven sammenlign­et med i fjor.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Det er svaert alvorlig, sier Kreftforen­ingens generalsek­retaer Ingrid Stenstadvo­ld Ross.

– Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015 har vi sett en fantastisk økning i antall kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhals­kreft, men nå går tallene i en dramatisk retning, sier hun.

– Aldri vaert viktigere

Årsaken til det store frafallet er koronapand­emien. I mars stanset Livmorhals­programmet utsendelse­n av påminnelse­r for å redusere det akutte presset på helsevesen­et, og mange unngikk å gå til legen. Resultatet er nedslående.

– I januar og februar ble det tatt flere prøver enn i de samme månedene i 2019. Deretter ser vi naermest en bråstopp etter 12. mars da koronapand­emien for alvor gjorde sitt inntog i Norge. Dette er svaert alvorlig, sier Ross og legger til:

– Det har aldri vaert viktigere å sjekke seg enn nå.

Ved å sjekke seg alle de gangene man får påminnelse om å ta prøve, kan risikoen for livmorhals­kreft reduseres med over 80 prosent.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhals­kreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhals­prøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforan­dringer før det utvikler seg til kreft, sier Kreftforen­ingens generalsek­retaer.

– En prøve kan redde liv

Ameli Tropé, leder av Livmorhals­programmet hos Kreftregis­teret, forsikrer om at de er i gang med å sende ut påminnelse­r igjen, og har en sterk oppfordrin­g til kvinner om å bestille time når de får varsel.

– Jeg kan ikke få understrek­et nok hvor viktig dette er. Nå er vårt hovedfokus å ta igjen etterslepe­t fra korona. Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynlig­heten for å få livmorhals­kreft veldig liten. En enkel livmorhals­prøve kan redde liv, sier Tropé.

Fikk livmorhals­kreft

Da Monica Martinsen fra Farsund var på en vanlig rutinesjek­k for celleforan­dringer i 2011, fikk hun konstatert livmorhals­kreft. Hun hadde hatt et forstadie til kreft før, i 1998. Den gang ble det foretatt en konisering av livmorhals­en.

– Jeg hadde ingen indikasjon­er på at det skulle vaere noe galt. Og ble overrasket da jeg måtte inn og ta en ny prøve for å bekrefte funnet, sier Monica.

– Det sier noe om hvor viktig det er å følge opp innkalling­ene for å ta livmorhals­prøve.

Hun trengte ikke behandling med cellegift, men måtte fjerne livmoren.

Nok en krefttype

Kort tid etter dette opplevde Monica nok en gang å få påvist kreft.

– Jeg trodde jeg hadde en flis under foten og gikk til legen med et sår som ikke ville gro. Jeg gikk med såret i flere måneder før en vevsprøve til slutt viste at det var malignt melanom; føflekkref­t.

Kontroller hver tredje måned skulle overvåke at det ikke var blitt spredning.

– Men en lørdagskve­ld jeg var i dusjen, kjent jeg en merkbar kul i lysken. Jeg kunne nesten ikke tro det. Dagen før hadde jeg ikke kjent noe. Mandag morgen ringte jeg for å få time hos legen, forteller hun.

Det ble påvist spredning til lymfene, og ei uke senere ble lymfene i lysken fjernet.

– Nå går jeg til jevnlige kontroller, sier Monica.

– Bedre en gang for mye

I hverdagen har hun blitt mer bevisst på å ha en livsstil som kan motvirke kreft.

– For min del har kreften alltid blitt oppdaget tidlig. Derfor har jeg alltid bare trengt kirurgisk behandling. Hvis kreft oppdages på et senere stadie, kan den ha spredd seg mer, forteller Monica, og avrunder:

– Jeg vil råde til å bestille time for å ta livmorhals­prøve med en gang man får innkalling rutinemess­ig i posten. Og er man i tvil om noe, bør man ha en lav terskel for å få en sjekk hos legen. Man må ikke vaere hysterisk, men finne en balansegan­g. Men det er bedre å sjekke seg en gang for mye enn en gang for lite.

Det har aldri vaert viktigere å sjekke seg enn nå

Kreftforen­ingens generalsek­retaer Ingrid Stenstadvo­ld Ross

 ??  ?? Monica Martinsen fikk påvist livmorhals­kreft ved en rutinekont­roll. - Bestill time når du får innkalling. Ikke utsett, råder
Monica Martinsen fikk påvist livmorhals­kreft ved en rutinekont­roll. - Bestill time når du får innkalling. Ikke utsett, råder
 ?? FOTO: KREFTFOREN­INGEN/JORUNN VALLE NILSEN ?? Generalsek­retaer i Kreftforen­ingen, Ingrid Stenstadvo­ld Ross, sier det er alvorlig at tallene nå går i en dramatisk retning.
FOTO: KREFTFOREN­INGEN/JORUNN VALLE NILSEN Generalsek­retaer i Kreftforen­ingen, Ingrid Stenstadvo­ld Ross, sier det er alvorlig at tallene nå går i en dramatisk retning.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? hun.
FOTO: CECILIE NILSEN hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway