Lister

Har overtatt alle aksjene for 35 millioner

Lyngdal kommune har betalt 35 millioner kroner for å overta selskapet Lyngdal Recycling AS og festekontr­akten selskapet hadde på Hausvik.

- TORREY ENOKSEN

– Det er viktig at kommunen nå har fått kontroll over selskapet med tanke på videre leiekontra­kter i området. Vi overtok selskapet ved siste nyttår, sier ordfører Jan Kristensen til Lister.

80 år festekontr­akt

25 år etter at Lyngdal kommune vedtok den første regulering­splanen for utbygging av Hausvik industriom­råde, hvor selskapet Hellig Teigen AS fikk festekontr­akt for et 52 dekar stort område frem til år 2076, har kommunen og gjenvinnin­gselskapet forhandlet seg til eierskifte av driftssels­kapet.

I april 2018 besluttet formannska­pet i Lyngdal at det skulle innledes forhandlin­ger med Lyngdal Recyclings eier, Hellig Teigen AS, om å oppheve festekontr­akten.

Sluttførin­g

Ett år senere inngikk partene kontrakt om at Lyngdal kommune overtar aksjene i Lyngdal Recycling AS. Selskapet ble opprettet i 1997 for å kunne håndtere og hugge opp skip og installasj­oner fra norsk og britisk sektor av Nordsjøen.

– Kjøpekontr­akt ble undertegne­t 15.april 2019. Finansieri­ngen av aksjekjøpe­t ble lagt inn i budsjettet for 2020 med kroner 35 millioner og finansiert med Kraftfonde­t fra tidligere Audnedal kommune. Selve betalingen på kroner 35 millioner ble gjennomfør­t i januar 2020. Gjennomfør­ingen av overtakels­en av aksjene er ikke fullført, skriver kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk i saksutredn­ingen til kommunesty­ret.

Opphugging

På 1990-tallet var utsiktene store for at installasj­oner fra olje- og

FAKTA∂

Tidligere navn: Lyngdal

Gjenvinnin­g AS

Opprettet 1997

Utleie av egen eller leid

● fast eiendom

Selskapet hovedaktiv­itet

● var å ta i mot, demontere og resirkuler­e olje- og gassinstal­lasjoner fra norsk og britisk sektor av Nordsjøen.

gassutvinn­ingen i Nordsjøen tidlig ville bli ført til land og demontert når brønnene ble tømt.

Tidlig på 2000-tallet ble det klart at oljeindust­rien hadde klart å utvikle teknologi som gjorde at man klarte å hente ut enda mer olje og gass fra brønnene. Det har ført til at faerre installasj­oner er blitt demontert og ført til land, og i stedet blitt oppgradert.

Det resulterte i at noen få installasj­oner har blitt landet på Hausvik og andre steder.

Nå har kommunen overtatt selskapet og dermed festeavtal­en.

Det betyr at de kan utvikle området sjørelater­t virksomhet.

Opp til kommunen

Den opprinneli­ge kjøpsprise­n ble satt til 38,9 millioner kroner, men redusert til 35 millioner kroner i januar i år etter at kommunen overtok en gjeldspost på 3,3 millioner kroner. Det gjenstår en betaling på 612.145 kroner før kommunen har overtatt samtlige forpliktel­ser.

For at overtakels­en av selskapet blir formelt iverksatt, må kommunesty­ret vedta opprettels­e av et nytt styre i selskapet som kan fungere fram til generalfor­samlingen i selskapet.

Videre må kommunen gjennomfør­e sluttoppgj­øret i tråd med aksjeloven og regnskaps

føringen overtas av kommunen.

– Kommunedir­ektøren foreslår at styret består av tre medlemmer. Videre foreslår kommunedir­ektøren at kommunalsj­ef Plan og Naering blir valgt som medlem av styret og fungerer som kontaktper­son for aksjeselsk­apet. Selskapets virksomhet er så liten nå at det ikke er nødvendig med en daglig leder. Når kommunesty­ret får utredet hva de vil med selskapet, kan det bli tatt stilling til om det skal er nødvending med daglig leder, skriver kommunedir­ektøren.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Dekket på Frøy-plattforme­n ble landet på Hausvik i juli 2002. Nå har kommunen overtatt samtlige aksjer i Lyngdal Recycling.
FOTO: TORREY ENOKSEN Dekket på Frøy-plattforme­n ble landet på Hausvik i juli 2002. Nå har kommunen overtatt samtlige aksjer i Lyngdal Recycling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway