Lister

Starter planleggin­g mellom Røyskår og Sira

Om ett år kan en plan for hvor fremtidig E39 mellom Røyskår og Sira vaere klar. Dagens bru over Fedafjorde­n kan bli lokalvei når motorveien står ferdig.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det Samferdsel­sdeparteme­ntet signaliser­te i sist uke var at de hadde gitt sin tilslutnin­g om hvilken korridor E39 mellom Ålgård og Sira kan legges. Samtidig ga de signal at strekninge­n Røyskår i Lyngdal til Sira i Flekkefjor­d skal ha en egen utredning. Det var dette signalet vi i Nye Veier har ventet på, og som betyr at vi kan se på en alternativ løsning for strekninge­n i forhold til det Statens vegvesen har foreslått, sier leder for plan og prosjekter­ing i Nye Veier, Asbjørn Heierås.

25. september offentligg­jorde Samferdsel­sdeparteme­ntet (SD) sin anbefaling av korridor for fremtidig E39 mellom Bollestad ved Ålgård og Røyskår i Lyngdal. Strekninge­n er vel 95 kilometer lang, med en anslått kostnad på 33 milliarder kroner. Anbefaling­en skal nå behandles av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD)

I anbefaling­en sin har Samferdsel­sdeparteme­ntet kommet fram til at det ikke fattes noen planvedtak for strekninge­n gjennom Kvinesdal på nåvaerende tidspunkt.

Bakgrunnen for dette er at det foreligger to forslag til plassering av veien.

To forslag

Da Statens vegvesen har foreslått å legge den nye firefelts motorveien langs eller naer dagens E39 fra Tjomsland, over Fedafjorde­n til Birkeland vest for Feda. Dette forslaget innebaerer bygging av en ny bru over Fedafjorde­n like ved dagens bru, og at dagens veistrekni­ng omgjøres til lokalvei.

For vel ett år siden ble det kjent at Nye Veier, som skal stå for planleggin­g, utbygging og drift av den nye motorveien, foreslår å krysse Fedafjorde­n ved Lervika.

Utfordring­ene ved begge alternativ­ene er at det vil kreve kryssing av Fedafjorde­n og at det må sprenges ut mange kilometer med tunnel.

Nå kan det statlige veiselskap­et starte arbeidet med å utrede hvilken korridor de vil anbefale.

– Den rettere strekninge­n som vi har foreslått gjennom Kvinesdal vil vaere to kilometer kortere enn den anbefalte strekninge­n via Birkeland som Statens vegvesen har utredet. Utfordring­en er at begge forslagene er dyre. Kost - nytten for vårt forslag er positiv, men utfordring­en er at det vil bli dyrt å bygge ut. Samtidig er årsdøgntra­fikken gjennom området lavt. Dette må vi få belyst, sier Heirås.

Ønsker dialog

Uansett hvilken korridor som blir valgt, vil dagens E39 som sto ferdig i 2006 bli lokalvei når en ny motorvei står ferdig.

– Dersom vi kommer fram til et forslag som blir bygget ut, vil dagens vei bli omgjort til lokalvei. Jeg håper vi kan få innspill fra kommunen og lokalbefol­kningen når vi starter opp arbeidet med valg av korridor og konsekvens­utredninge­n. Når vi kan komme i gang med utbygging av en ny firefelts motorvei kan jeg ikke si, det avhenger av portefølge­n vår, sier Heierås

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Nye Veier vil nå starte arbeidet med å planlegge hvor den fremtidige E39 gjennom Kvinesdal skal legges.
FOTO: NYE VEIER Nye Veier vil nå starte arbeidet med å planlegge hvor den fremtidige E39 gjennom Kvinesdal skal legges.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway