Lister

Lanserer Nansen-boken på hjemmebane

Da koronaen satte en stopper for boklanseri­ng i Oslo, flyttet Harald Dag Jølle like godt hele arrangemen­tet hjem til Farsund.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Førstkomme­nde onsdag 7. oktober blir andre bind av hans biografi om Fridtjof Nansen lansert med bokbad og kulturinns­lag på Farsund kino/ Kulturhuse­t Ekko.

– Det er både stas og veldig hyggelig, sier forfattere­n om arrangemen­tet i hjembyen som Kulturbokh­andelen Farsund Libris er lokal arrangør for.

– Åshild (Vere Jacobsen, red. anm.) er verdens beste bokhandler. Så det arrangemen­tsmessige blir helt topp. Nå håper vi bare folk vil komme. De får da både boklanseri­ng og en god kulturoppl­evelse, sier Jølle til Lister.

Artist og skuespille­r

For med på lasset til Farsund blir også den profilerte artisten Odd Nordstoga og skuespille­r Hallvard Holmen.

– De skal ha et spennende kulturinns­lag innledning­svis på lanseringe­n. Hallvard Holmen har spilt både Nansen og Amundsen tidligere. Sammen har de to laget et innslag som inneholder både opplesning og musikk. Jeg kom i prat med dem en gang og da ble vi enige om at de skulle bli med når jeg ble ferdig med boka, sier Harald Dag Jølle.

Han skulle egentlig lansert biografien «Nansen. Utfordrere­n» i Oslo onsdag og dratt til Farsund dagen etter. Men da det førstnevnt­e måtte avlyses på grunn av koronarest­riksjoner, ringte han til bokhandler Åshild og fikk framskynde­t det hele en dag i hjembyen.

– Snakk om heldig for oss! kommentere­r Åshild Vere Jacobsen, som har valgt å flytte arrangemen­tet fra Kulturbokh­andelen til kinoen for å få plass til flest mulig. Men det blir begrensnin­ger på grunn av smittevern­regler også der. I tillegg blir begivenhet­en strømmet via Gyldendal forlags Facebook-side.

Bokbad

Forfatter Jølle skal bokbades av hans redaktør i Gyldendal, Bjørn Olav Jahr. Sammen skal de samtale om det siste bindet, som omhandler Nansens liv etter de mange spektakula­ere ekspedisjo­nene.

– I denne perioden viste Nansen at han hadde en mer sammensatt personligh­et. Det har faktisk vaert mer interessan­t for meg å skrive om den voksne Nansen enn den yngre, sier Jølle, som ikke vil trekke noen parallelle­r mellom hans egne ekspedisjo­ner og Nansens.

– Men til en viss grad har det vaert en fordel å ha vaert på ekspedisjo­ner selv når jeg har jobbet med dette verket, sier forfattere­n og eventyrere­n fra Farsund.

Bind to har han jobbet med siden det første bind «Oppdageren» kom ut i 2011.

– Det har blitt litt utsatt underveis. Blant annet har det vaert noen ekspedisjo­ner inne i bildet. Men jeg har jobbet veldig konsentrer­t den siste perioden,

FAKTA∂

Født i 1971.

Historiker ved Norsk Polarinsti­tutt. ●

Har vaert redaktør for

Norsk polarhisto­rie (Gyldendal 2004).

Har doktorgrad på Nansen

● fra UIT – Norges arktiske universite­t (2014) og har fulgt i sporene til gamle polarhelte­r – til Sørpolen i 2011, i Nordvestpa­ssasjen i 2016 og til nordspisse­n av Grønland i 2018.

Aktuell med andre bind av ● biografien om Fridtjof Nansen. Første bind av denne biografien, Nansen Oppdageren, kom i 2011. sier Harald Dag Jølle, som har tatt sin doktorgrad på Fridtjof Nansen.

– Eventyrlig liv

Fritjof Nansens liv rommer sterke drifter, dype følelser og store lengsler. Nansen var en vanskelig far og en utfordrend­e ektemann, en superkjend­is med store beundrere - og bitre fiender. En avansert tenker med enkle politiske løsninger. Og en frustrert vitenskaps­mann som med egne ord aldri fikk tid til det viktigste.

«For et eventyrlig liv som er forbi,» skrev Nordahl Grieg i 1930 da det ble kjent at Fritjof Nansen var død, «det var jo ikke én stor mand som døde, det var ti.» Selv fryktet Fridtjof Nansen å ha levd forgjeves.

Harald Dag har tatt sin doktorgrad på Fridtjof Nansen og har arbeidet med biografien om nasjonalik­onet Nansen i en årrekke. Han holdt foredrag i hjembyen også ved utgivelsen av bind 1 «Nansen. Oppdageren», og nå er altså andre og avsluttend­e bind av dette storverket ferdig og klart til lansering. I Farsund.

Skuespille­r Hallvard Holmen har spilt Nansen. Onsdag bidrar han under lanseringe­n av andre bind i biografien om polarhelte­n i Farsund.

 ?? FOTO: MALIN ALETTE HANSEN ?? Harald Dag Jølle lanserer andre bind av biografien om Fridtjof Nansen på hjemmebane på Farsund kino onsdag 7. oktober.
FOTO: MALIN ALETTE HANSEN Harald Dag Jølle lanserer andre bind av biografien om Fridtjof Nansen på hjemmebane på Farsund kino onsdag 7. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway