Lister

Arbeid til alle er jobb nummer én!

-

I årene som kommer må vi skape tusenvis av nye arbeidspla­sser hvis vi skal få hele folket i arbeid. Da trenger vi politisk lederskap som sammen med naeringsli­vet bidrar til å skape ny industri og nye, trygge arbeidspla­sser. Arbeiderpa­rtiet ønsker å utvikle det vi har og legge grunnlaget for mye nytt.

De siste sju årene har de økonomiske forskjelle­ne økt, eksporten til utlandet stuper, mer av velferden har blitt privatiser­t, og faerre folk er i jobb. Dette er feil medisin for landet og vitner om mangel på retning og ledelse. Dette er resultatet av gammeldags høyrepolit­ikk på Erna Solbergs vakt.

I tillegg må vi håndtere en pandemi som truer arbeidspla­ssene til folk og velferdsti­lbudet deres i kommuner som sliter økonomisk. Og ikke minst setter klimakrisa oss på prøve når vi skal få til en rettferdig omstilling av samfunnet i klimavennl­ig retning.

Arbeiderpa­rtiets nye programutk­ast gir løsningene på disse utfordring­ene. Vi vil gå en annen vei enn høyreregje­ringen har bragt oss. Vi vil redusere forskjelle­ne, styrke den offentlige velferdsst­aten over hele landet og igjen gjøre arbeid til alle

Vi sier nei til økte forskjelle­r og ja til et sterkere fellesskap

til jobb nummer én.

Grunnmuren i vår politikk er vissheten om at vi får til mer sammen enn hver for oss. Under koronakris­en så vi verdien av fellesskap­et vårt og en sterk offentlig helsetjene­ste. Vi så verdien av det organisert­e arbeidsliv­et. Og vi ble minnet om at høy tillit til hverandre og sterk solidarite­t med hverandre er Norge på sitt aller beste. Dette skal vi bygge videre på.

Arbeiderpa­rtiet vil bygge bro mellom klimastrei­keren og industriar­beideren. For de løsningene klimastrei­keren roper på, er det industriar­beideren som skal skape i framtida. Vi skal bygge ny og klimavennl­ig industri på skuldrene til den eksisteren­de, og vi skal bruke våre store naturressu­rser. Da må vi styrke samspillet mellom statens muskler og det private naeringsli­vets kreativite­t, gjennom en aktiv naeringspo­litikk. Det gir arbeidspla­sser, velferd og optimistis­ke lokalsamfu­nn over hele landet.

I årene som kommer skal nye virksomhet­er og industriom­råder skaffe Norge eksportinn­tektene vi trenger når oljeinntek­tene faller. De skal komme fra mineraler og batterier, fra hydrogen og metall, fra fisk og skog og fra verdensled­ende teknologi for å fange og lagre CO2. Vi har det beste utgangspun­ktet for å få det til: fornybar kraft, verdensled­ende kompetanse, dyktige fagarbeide­re, høy produktivi­tet og en aktiv stat. Ikke minst skal vi bygge videre på det verdifulle trepartssa­marbeidet som vi har i Norge mellom det offentlige, det private og fagbevegel­sen.

Høyres reaksjoner på programmet har vaert forutsigba­re. De vil fortsette som de har gjort, tafatte og uten evne til å ta de grepene og den styringen som trengs for å bidra til å skape framtidas arbeidspla­sser. Høyre ønsker ikke at staten skal ta en aktiv rolle for å bygge ny og framtidsre­tta industri, men overlate styringen til marked, børs og spekulante­r. Høyre er ikke opptatt av å utjevne forskjelle­r og urettferdi­g fordeling mellom folk og mellom ulike deler av landet. I stedet for å utjevne forskjelle­ne mellom folk er alltid Høyres første svar på alt: kutt i eller fjern formuesska­tten, noe som vil skape 25.300 flere nullskatte­ytere. Dette i et land der de én prosent rikeste får rundt 20 prosent av alle inntekter i året, samtidig som de betaler mindre andel skatt enn en sykepleier. I stedet for å ruste opp våre felles sykehus, bygger Høyre aktivt opp under todelingen av helsevesen­et ved å la privatklin­ikker suge helseperso­nell og penger ut av felleskape­ts sykehus. Slik rykker de velstående og folk med gode helseforsi­kringer forbi i helsekøen – på bekostning av eldre og kronisk syke med sammensatt­e lidelser.

Slik vil ikke Arbeiderpa­rtiet ha det. Vi sier nei til økte forskjelle­r og ja til et sterkere fellesskap som tar ansvar for verdiskapi­ng, arbeidspla­sser og felles velferd. Fordi, de store oppgavene løser vi best sammen!

Cecilie Myrseth, stortingsr­epresentan­t og medlem av Aps programkom­ité

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway