Lister

Kjemper for småskolene

Både Årnes og Kvås skole vurderes nedlagt. Lyngdal Venstre er blant partiene i opposisjon som mener det ikke er greit. Nå varsler de politisk kamp om skolestruk­turen.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Venstre og flere partier i opposisjon­en lover kamp for å beholde skolestruk­turen.

– Vi mener at vi må oppretthol­de Årnes skole. Det er ingen andre alternativ­er. Samarbeids­utvalgene ved både Berge og Å barneskole­r sier at det ikke er plass god nok til å ta imot elevene fra Årnes. Hvis vi ser hvor godt Årnes skole fungerer, blant annet på uteområdet, er det fantastisk! På Berge kan ikke alle elevene ha friminutt samtidig fordi det er for lite plass. Hvis de vil gjøre dette effektivt, må det på plass en helt ny skole. Det blir det lenge til, sier Steinar Bjørnstøl fra Venstre.

Elevene

Sammen med nestleder i Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved Årnes skole, Susanne Vatland, har en gruppe fra Venstre samlet seg foran barneskole­n med vel 120 elever.

For vel tre uker siden ble det kjent at et utvalg bestående av frem personer i administra­sjonen i Lyngdal kommune, har lagt fram et forslag om at Årnes skole allerede fra høsten 2021 kan bli lagt ned.

Planen er at rundt en fjerdedel av elevene skal overføres til Berge barneskole, mens rundt 90 elever skal busses til Å.

Dersom dette gjennomfør­es kan kommunen redusere kostnadene sine med 2,9 millioner kroner.

Ifølge Vatland må kommunen ta i bruk brakker, den tidligere Å ungdomssko­le og et klasserom i Lyngdalsha­llen for å få alle elevene på plass ved Å barneskole.

Driver billig

I mellomtide­n er det blitt kjent at administra­sjonen har bedt politikern­e om å vurdere fremtiden til Kvås skole. Denne skolen har i dag 41 elever og 11 stillinger fordelt på7,4 årsverk.

Etter det Lister erfarer skal FAU ved både Berge og Å barneskole­r ha engasjert seg i saken, og signaliser­t at de støtter Årnes sin kamp for å bli oppretthol­dt.

– Vi har gått ned i kostra-tallene og sammenlign­et med hva andre kommuner bruker per elev. I Lyngdal brukes det 111.000 kro

ner i året. Sammenlign­er vi oss med nabokommun­ene, så kommer Lyngdal best ut på å bruke lite penger per elev. Landsgjenn­omsnittet per elev er 118.000 kroner. Ser vi på Oslo som har disse storskolen­e som mange politikere ønsker å sammenlign­e seg med, bruker de 126.000 kroner per elev. På Årnes skole bruker kommunen mellom 96.000 og 97.000 kroner per elev. Lyngdal er best på å spare penger på skole, likevel er det der de skal sette inn tiltak, sier Vatland.

– Frekt og kynisk

Tidligere laerer og Venstre-politiker i Lyngdal, Sigrun Hovden, viser til intensjons­avtalen da Lyngdal og Audnedal slo seg sammen. I avtalen ble det lovet at skolestruk­turen skulle oppretthol­des.

– Du kan ikke gå fra en avtale. Dette gjelder Årnes, men også når vi snakker om Kvås. Hva slags galnedom er det de snakker om? Er det et spill de holder på med? Jeg synes det er utrolig frekt og kynisk. Det vil sette i gang et raseri dersom de rører

Kvås skole. De trenger skolen i Kvås. Det er viktig for miljøet, mener Hovden, som er enig med partifelle­n Trond Mossmann om at utredninge­n virker som et bestilling­sverk.

– Det er ingen penger å spare ved å legge ned denne skolen, sier Lisa Omland.

 ??  ??
 ??  ?? De vil ikke akseptere en nedleggels­e av Årnes skole, Venstres Trond Mossmann (til venstre), Fau-nestleder Susanne Vatland, Sigrun Hovden, Lisa Omland og Venstres gruppelede­r Steinar Bjørnstøl.
De vil ikke akseptere en nedleggels­e av Årnes skole, Venstres Trond Mossmann (til venstre), Fau-nestleder Susanne Vatland, Sigrun Hovden, Lisa Omland og Venstres gruppelede­r Steinar Bjørnstøl.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway