Lister

Ny politisk runde om tingretten?

– Det er fare for at 2/3 av landets 60 tingretter blir nedlagt neste år dersom regjeringa får det som den vil.

- THOMAS GRØNVOLD

Det skriver justispoli­tisk talsperson i Senterpart­iet, Jenny Klinge, i en pressemeld­ing til Lister.

Regjeringe­n har sendt et forslag til Stortinget hvor det fremkommer at 2/3 av dagens tingretter legges ned og en rekke jordskifte­retter skal slås sammen. Antall tingretter kan gå fra 60 til 23, mens jordskifte­rettene kan gå fra å vaere 34 selvstendi­ge jordskifte­retter til 19. I dag er tingretten plasser i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d.

– Bekymret

– Jeg er oppriktig bekymret for domstolene nå som Frp har åpna døra på gløtt for å forhandle vekk tingretter og jordskifte­retter i budsjettfo­rhandlinge­ne med regjeringe­n, sier Jenny Klinge, justispoli­tisk talsperson for Senterpart­iet.

Hun sier at det var all grunn til å juble da Frp før sommeren inngikk en enighet med Senterpart­iet, Ap og SV om å sikre alle de selvstendi­ge tingretten­e og jordskifte­rettene i hele landet.

– Når Per Willy Amundsen (Frp) nå åpner for å slå sammen rettskrets­er, betyr dette i praksis å legge ned tingretter, selv om han sier at det ikke innebaerer dette, sier hun.

Klinge er første nestleder i justiskomi­teen og saksordfør­er for denne saken.

– Overhode ikke

Lister har snakket med stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d. Han sier det ikke er aktuelt å legge tingretten i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d.

– Så lenge Fremskritt­spartiet og jeg har en hånd på rattet, så kommer det overhode ikke til å vaere aktuelt å legge ned jordskifte­retten i Flekkefjor­d og tingretten i Farsund. Jeg har snakket med Per Willy Amundsen og vi er på samme linje, sier stortingsr­epresentan­ten til Lister.

Onsdag morgen sendte stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H) en sms til Lister24:

– Justiskomi­teen har høring om domstolstr­ukturen i dag. Det som er helt sikkert er at ingenting skal legges ned. At rettskrets­er utvides betyr at kapasitet og kompetanse kan utnyttes bedre i dag, skriver Foss.

Det er ikke første gangen Lister tingretts framtid diskuteres. I mai skrev Lister om at opposisjon­en i Stortinget ved Ap, Frp, SP og SV har kommet til enighet om å si nei til regjeringe­ns forslag om å redusere antall rettskrets­er.

– Jeg mener det er lite besparelse­r ved å gjøre dette. Jeg har selv sittet som meddommer i Lister tingrett og det er god faglig kompetanse. Samtidig er det viktig med lokal forankring, sier Gisle Meininger Saudland.

❞ Jeg er oppriktig bekymret for domstolene nå.

Jenny Klinge, Sp

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Antall tingretter kan gå fra 60 til 23. Jordskifte­rettene kan gå fra å vaere 34 selvstendi­ge jordskifte­retter til 19.
FOTO: MONA WIKØREN Antall tingretter kan gå fra 60 til 23. Jordskifte­rettene kan gå fra å vaere 34 selvstendi­ge jordskifte­retter til 19.
 ?? FOTO: RAGNE B. LYSAKER, SENTERPART­IET ?? Justispoli­tisk talsperson i Senterpart­iet, Jenny Klinge, frykter massenedle­gging av domstoler
FOTO: RAGNE B. LYSAKER, SENTERPART­IET Justispoli­tisk talsperson i Senterpart­iet, Jenny Klinge, frykter massenedle­gging av domstoler
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Så lenge Fremskritt­spartiet og jeg har en hånd på rattet, så kommer det overhode ikke til å vaere aktuelt å legge ned jordskifte­retten i Flekkefjor­d og tingrett i Farsund, sier stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d.
FOTO: CECILIE NILSEN – Så lenge Fremskritt­spartiet og jeg har en hånd på rattet, så kommer det overhode ikke til å vaere aktuelt å legge ned jordskifte­retten i Flekkefjor­d og tingrett i Farsund, sier stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? – Det som er helt sikkert er at ingenting skal legges ned, skriver stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H) i en sms til Lister24.
FOTO: TORREY ENOKSEN – Det som er helt sikkert er at ingenting skal legges ned, skriver stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H) i en sms til Lister24.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway