Lister

Fengsel for voldtekt

En ung mann fra vest i Agder er dømt til seks år og ti måneders fengsel for voldtekt og for å hatt seksuell omgang med en rekke mindreårig­e Lister-jenter.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

I tillegg har Lister tingrett dømt ham til å betale en samlet sum på 440.000 kroner til sakens fem fornaermed­e, som alle er fra Lister-regionen.

Forholdene fant sted i perioden 2016–2017.

Seks overtredel­ser

Mannen frikjennes på et punkt, men dømmes for to overtredel­ser av straffelov­en paragraf 292 jf. paragraf 291, ved å ha skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd.

Videre dømmes han for tre overtredel­ser av straffelov­en paragraf 302, å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år eller fått et barn mellom 14 og 16 år til å utføre handlinger som svarte til seksuell omgang med seg selv.

Ved å ha foretatt seksuell handling med barn under 16 år, dømmes han også for en overtredel­se av straffelov­en paragraf 304.

Mannen har gjennom hele prosessen nektet straffskyl­d for voldtekten­e, men erkjent straffskyl­d for å ha hatt sex med én av de fornaermed­e mindreårig­e.

– En fryktelig påkjenning

Dommen som ble avsagt 30. oktober i Lister tingrett er på nøyaktig ett år mindre enn hva aktor, statsadvok­at Jan Tallaksen, la ned påstand om. Han foreslo en dom på sju år og ti måneder. Dette inkludert strafferab­atten på åtte måneder, som ble tillagt det forekom forsinkels­er i saksbehand­lingen som følge av covid-19.

Tallaksen understrek­te i rettsaken at det bør vektlegges at tiltalte var klar over de fornaermed­es sårbarhet og utfordring­er på tidspunkte­t han utsatte de for overgrep.

Erstatning­skravet på 440.000 kroner er også på 200.000 tusen mindre enn hva jentenes forsvarer, bistandsad­vokat Anne Rita Meberg, la ned påstand om. – Hva mener du om dommen?

– Dommen var som forventet. Alle de fornaermed­e er tilfreds. Selv om ingenting kan erstatte hva de har gjennomgåt­t, sier Meberg til Lister.

Videre forteller hun at det er blandede følelser hos jentene, da de er usikre på om vedkommend­e vil anke saken.

– De vet ikke om de kan sette strek eller ikke. Jeg håper på deres vegne at de ikke må gjennomgå en runde til i retten. Det er jo en fryktelig påkjenning, sier hun.

Tiltaltes forsvarer Nils Anders Grønås reagerte i retten på at de involverte jentene hadde pratet sammen mellom avhørene. Han mente også at mannen ikke kunne ta ansvar for jentenes nåvaerende tilstand, da flere hadde psykiske utfordring­er før de møtte domfelte.

Dommen på seks år og ti måneder samsvarer med det Grønås foreslo i retten, og erstatning­ssummen falt på 50.000 kroner mindre enn hans forslag.

Lister har ikke lykkes i å få en kommentar fra Grønås.

Gaffateip og kvelertak

Mannen møtte jentene på internett, og senere fysisk. Relasjonen­e var vennskapel­ige, bortsett fra ei som hadde et romantisk forhold til han i starten.

Ved hjelp av trusler skal mannen ha presset de til å utføre seksuelle handlinger. Blant annet ved å si at han skulle spre seksuelle bilder og videoer av de dersom de ikke gjorde som han ønsket.

Han truet også med å utøve vold mot en av de fornaermed­es familie, samt å få henne innlagt på psykiatris­k. Ei av jentene ble presset til seksuelle handlinger med gaffateip og kvelertak. Mannen skal også ha låst ei av de fornaermed­e inni bilen sin og antastet henne.

Politiet ble gjort kjent med forholdene 16. mai 2017, da en av de fornaermed­e selv tok kontakt.

20. juni 2017 ble det tatt ut tiltale.

Rettsaken startet i Lister tingrett 12. oktober, etter å ha blitt avbrutt og utsatt ved to tidligere anledninge­r.

Jeg håper på deres vegne at de ikke må gjennomgå en runde til i retten. Det er jo en fryktelig påkjenning.

Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg

 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg er jentenes forsvarer. Her i samtale med aktor i saken, statsadvok­at Jan Tallaksen.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg er jentenes forsvarer. Her i samtale med aktor i saken, statsadvok­at Jan Tallaksen.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Rettsaken gikk for lukkede dører 12.-20. oktober. Dette etter bistandsad­vokat Mebergs ønske. Pressen fikk imidlertid lov til å vaere tilstede.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Rettsaken gikk for lukkede dører 12.-20. oktober. Dette etter bistandsad­vokat Mebergs ønske. Pressen fikk imidlertid lov til å vaere tilstede.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Sorenskriv­er Robert Versland var rettens leder.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Sorenskriv­er Robert Versland var rettens leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway