Lister

❞ Man blir ikke smittet av «noen», man blir smittet av covid-19.

-

Så skyllet smittebølg­e nummer to for alvor inn over våre lokalsamfu­nn. Sangkoret Nordvesten­s øvelse på Betel Vanse forrige onsdag kveld vil bli husket. Og det for helt andre ting enn skalaøvels­er og Beatles-klassikere i firstemt harmoni. Til tross for at koret var pinlig nøye med å overholde anbefaling­ene om avstand og andre smittevern­tiltak, ble flestepart­en av sangerne smittet med covid-19-viruset på denne samlingen. Så langt er det konstatert at 22 av de 32 som var til stede har korona. Mye tyder på at den versjonen av viruset som nå herjer i Farsund og Lyngdal er av den ekstra smittsomme sorten.

Smittespor­ingsarbeid­et er nå i full gang. De smittede er isolert. Mange naerkontak­ter er dessuten satt i karantene og bilkøene med folk som må eller vil teste seg er rekordlang­e både i Farsund og Lyngdal. Det er i skrivende stund fortsatt usikkert hvor aggressivt viruset har spredd seg videre ut fra korøvelsen på bedehuset. Det sier seg imidlertid selv at potensiale­t er stort når så mange personer blir konstatert smittet - og at det skjer først flere dager etter samlingen. De har alle vaert i naerheten av mange mennesker - både hjemme, på jobb og butikken. Flere av dem har også deltatt i sosiale sammenheng­er der smittevern­sreglene har blitt forsøkt overholdt etter beste evne. Sjansen for at smittetall­et vil øke er overhengen­de.

Det er unntakstil­stand og informasjo­nsbehovet i lokalbefol­kningen er stort. Det merker vi i lokalavise­n. Aldri har trafikken vaert større på våre nettsider Lister24 enn tirsdag. Samtidig

går også folkesnakk­et. Det gjør det på små steder. Noen tar også bladet fra munnen i kommentarf­elt og på sosiale medier. I den forbindels­e er Farsunds driftige kommuneove­rlege Ann-margret Haalands budskap verdt å lytte til. Hun maner folk til å la vaere å komme med spissformu­leringer og ubetenksom­me innlegg som kan skape økt bekymring og frykt. Det samme budskapet gikk også bedriftsle­deren Jan Lindland fra Lyngdal ut med i august da han lot seg intervjue etter å ha blitt smittet.

Mange av de smittede og deres naerkontak­ter har det vanskelig nå. Alle har kommet uforskyldt oppi denne situasjone­n. Også primaerkil­den til smitte på den skjebnesva­ngre korøvelsen. Man blir ikke smittet av «noen», man blir smittet av covid-19. Slik overholdel­sen av anbefalte råd om smittevern er blitt beskrevet av kommuneled­elsen, er det tilfeldig at det er disse som ble rammet. Det kunne skjedd med hvem som helst. Derfor skal man vaere forsiktig med å dømme. For å si det med kommuneove­rlegens ord: De berørte har krav på at vi alle bruker god folkeskikk.

De berørte har krav på at vi alle bruker god folkeskikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway