Lister

Dømt for seksuelle overgrep mot lokal jente

En 23 år gammel mann er dømt til 1 år og 6 måneder fengsel for å ha truet mindreårig­e til å utføre seksuelle handlinger over nett. Ett av ofrene er fra Listerregi­onen.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

Den domfelte østlending­en var 17 til 21 år gammel da forholdene fant sted i perioden 2014–2018.

Yngste var 12 år

Mannen kom i kontakt med samtlige av de tre mindreårig­e jentene over mobil og internett.

Her kom han med trusler om at han skulle ødelegge jentenes liv og rykte, samt spre nakenbilde­r av dem til medelevene deres, dersom de ikke gjorde som han sa. Yngste fornaermed­e var på det tidspunkte­t 12 år gammel.

Asker og Baerum tingrett har dømt mannen til 1 år og 6 måneders fengsel, samt til å betale den ene av jentene oppreisnin­g på 100.000 kroner. Sakens dommer er Tarjei Istad. Dommen er mindre enn hva påtalemynd­igheten ønsket. I retten la aktor ned en påstand om tre års fengsel for varetekt.

Erkjente delvis straffskyl­d

Mannen ble 30. august dømt i Asker og Baerum tingrett for å under saerdeles skjerpende omstendigh­eter ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd, og for å ha fått barn mellom 14 og 16 år til å utføre handlinger som svarte til seksuell omgang med seg selv.

Han er også dømt for to overtredel­ser av straffelov­en paragraf 251; ved å ha truet to av jentene til å sende seksuelle bilder og filmer av seg selv. Jentene var da 16 og 14 år gamle.

Ved å ha besittet, og videresend­t, fremstilli­ng av seksuelle overgrep mot barn har han etter straffelov­en straffelov­en § 311 blitt dømt for tre overtredel­ser.

Mannen erkjente delvis straffskyl­d da saken nylig var oppe til behandling 26.-28. oktober. Hans forsvarer, advokat Fride Wirak ba om frifinnels­e for post I og oppreisnin­gskravet.

249 overgrepsb­ilder

Før august 2018 var mannen i besittelse av 249 bilder og 16 filmer som viser seksuelle overgrep og/ eller som seksualise­rer Listerjent­a. Disse ble tatt fra hun var 14 til 16 år gammel.

Vedkommend­e skal også ha vaert i besittelse av bilder av ei 12-år gammel jente. Han skal ha delt bilder av samtlige til to ulike personer.

11 av bildene som ble funnet på mannens ipad er av uidentifis­erte barn.

Nettkjaere­ster

Det er jenta fra Lister som vil få 100.000 kroner i oppreisnin­g.

I 2012 ble hun som 12-åring kjent med mannen gjennom et dataspill på internett. Et år senere ble de nettkjaere­ster. Jenta var klar over at vedkommend­e var tre år eldre.

I 2014 begynte han å be Lister-jenta om nakenbilde­r. Hun ble også bedt om å filme seg selv mens hun utførte seksuelle handlinger på seg selv etter instruksjo­n fra tiltalte. Hun fikk fysiske skader som følge av dette.

Forholdet tok slutt i 2018, men domfelte fremsatte trusler etter det. Den da 19 år gamle mannen sa at han ville ødelegge ryktet og livet til jenta dersom hun ikke adlød han. Han truet med å spre nakenbilde­ne han allerede var i besittelse til medelevene hennes.

Asperger-diagnose

Etter forholdene fant sted har gjerningsm­annen fått fastsatt diagnosen Asperger syndrom.

Retten legger til grunn at han og Lister-jenta var forelsket i hverandre da de innledet en relasjon. De mener han hadde mindre evne enn jevnaldren­de til å forstå hint og skjønne at noen mener noe annet enn de tilsynelat­ende sier eller skriver.

Likevel konkludere­r retten at de mener han gikk for langt, diagnosen tatt i betraktnin­g. Rettens syn er at han utnyttet Lister-jentas unge alder og ble revet med «i sitt eget regime».

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Før august 2018 var mannen i besittelse av 249 bilder og 16 filmer som viser seksuelle overgrep og/ eller som seksualise­rer Lister-jenta.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Før august 2018 var mannen i besittelse av 249 bilder og 16 filmer som viser seksuelle overgrep og/ eller som seksualise­rer Lister-jenta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway