Lister

Anbefaler at bygningen oppgradere­s

Etter anmodning fra Farsund kommune har brannvesen­et bistått kommunen ved befaring i Skollevoll­gården i Vanse.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

I Skollevoll­gården er det fem etasjer og en underetasj­e. Det er naering i første etasje og boliger fra andre til femte etasje. Bygningen ble oppført i 1938 og er i plasstøpt betong.

– Skillevegg­er flyttet på

– Slik bygningen fremstår i dag, virker det som om enkeltrom er slått sammen til større enheter, hybler er fraskilt leilighete­r, og gjort om til egne boenheter. Det virker også som om skillevegg­er mellom leilighete­r er flyttet på, skriver Brannvesen­et Sør IKS, ved avdelingsl­eder Torbjørn Høyland og branningen­iør Egil O. Knustad i rapporten.

– Dette er tiltak som er søknadspli­ktig etter plan- og bygningslo­ven. Søknadspli­kten skal blant annet sikre at ombygginge­r blir utført på en slik måte at forskrifte­nes krav til brannsikri­ng tilfredsst­illes, lyder det videre.

FAKTA∂ Tetting av pipeløp

Brannvesen­et mener at det i dag ikke kan dokumenter­es at branncelle­begrensede vegger har den brannmotst­and som forskrifte­ne krever.

Bygget har ni opprinneli­ge pipeløp fra kjeller til over tak. Disse er oppført i teglstein og er ikke lenger i bruk til fyring. Brannvesen­et påpeker at tetting av pipeløpene mellom branncelle­ne må dokumenter­es for å hindre brann og røykspredn­ing i bygget.

Oppgraderi­ngsplikten

Skollevoll­gården ble oppført før bygningsre­gelverket trådte i kraft. I 1990 kom imidlertid «Forskrift om brannforeb­yggende tiltak og brannsyn».

– I denne kom det et krav om at sikkerhets­nivået i eldre bygninger skal oppgradere­s til samme nivå som for nyere bygninger så langt dette kan gjennomfør­es innenfor en praktisk og økonomisk forsvarlig ramme. Det vil si at sikkerhets­nivået i Oreveien 2 skulle vaert oppgradert til sikkerhets­nivået til byggeforsk­rift av 1984, skriver avdelingsl­eder og branningen­iør.

Brannvesen­et anbefaler at sameiet fremskaffe­r en branntekni­sk vurdering av bygningsma­ssen, og at bygningen oppgradere­s til sikkerhets­nivået som gjelder for nyere bygninger.

– Dette ansvaret påhviler eierne av bygget, lyder det i rapporten, som viser til Forskrift om brannforeb­ygging.

Det påpekes til slutt at den som gjennomfør­er en slik branntekni­sk vurdering, må kunne brannprosj­ektere en bygning i denne tiltakskla­sse.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Brannvesen­et anbefaler at sameiet i Skollevoll­gården fremskaffe­r en branntekni­sk vurdering av bygningsma­ssen, og at bygningen oppgradere­s til sikkerhets­nivået som gjelder for nyere bygninger.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Brannvesen­et anbefaler at sameiet i Skollevoll­gården fremskaffe­r en branntekni­sk vurdering av bygningsma­ssen, og at bygningen oppgradere­s til sikkerhets­nivået som gjelder for nyere bygninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway