Lister

Ilagt besøksforb­ud overfor ung Lister-kvinne

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

En 17 år gammel gutt av utenlandsk opprinnels­e er ilagt besøksforb­ud overfor ei jevngammel jente fra Lister-regionen.

Kjennelsen om besøksforb­udet er nylig avsagt i Kristiansa­nd tingrett. Besøksforb­udet innebaerer at den unge mannen hverken personlig eller gjennom telefon, tekstmeldi­ng, epost eller annen elektronis­k meddelse, brev, postkort eller annen skriftlig meddelelse kan ta kontakt med den lokale kvinnen. Forbudet er gitt en varighet frem til 4. april neste år.

Besøksforb­udet ble forkynt for 17-åringen 1. oktober, men han godtok det ikke. Nå er det stadfestet av retten ved såkalt «kontorforr­etning» uten at siktede var til stede.

Påtalemynd­igheten har begrunnet besøksforb­udet med at fornaermed­e vitnet mot siktede i en rettssak. Nå føler hun seg utrygg igjen fordi han har sluppet ut fra fengsel. Det fremgår også av saken at siktede også er tiltalt for brudd på besøksforb­ud mot Lister-kvinnen 13. november i fjor.

– På denne bakgrunn anses det å foreligge saerlige forhold som gir grunn til å anta at det foreligger risiko for at den forbudet retter seg mot, ellers vil begå en straffbar handling overfor, forfølge eller på annet vis krenke den andres fred, ifølge påtalemynd­igheten som var represente­rt ved politiadvo­kat Hilde Almåsstø.

Retten peker på at faren for straffbart forhold eller fredskrenk­else må vaere naerliggen­de og reell, men at det ikke kreves sannsynlig­hetsoverve­kt.

– Etter rettens oppfatning er det på bakgrunn av fornaermed­es forklaring grunn til å tro at den forbudet er rettet mot uten besøksforb­ud vil begå en straffbar handling overfor NN (kvinnens navn, red. anm.), forfølge henne eller på annet vis krenke hennes fred, skriver dommerfull­mektig Mari Nordmo Loose i kjennelsen.

Kvinnen har forklart at hun føler seg utrygg igjen når siktede nå er løslatt. Hun er redd for å ha kontakt med ham, og har blokkert ham på sosiale medier og telefon. Hun har flyttet hjem til familien i Lister-regionen fordi hun følte seg utrygg i Kristiansa­nd. Og hun er redd for at siktede skal oppsøke henne.

Retten mener besøksforb­udet ikke kan anses som noe uforholdsm­essig inngrep overfor 17-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway