Lister

Tror ny fylkesvei blir realisert

Fremskritt­spartiets gruppelede­r Unni Nilsen Husøy tror det rasutsatte og smale fylkesveis­trekningen forbi Havsåsen kan bli erstattet om kort tid.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg setter pris på fylkesordf­øreren har vaert på fylkesveie­n og sett behovet. Målet mitt er at denne strekninge­n må komme fremst i handlingsp­rogrammet og bli realisert. Da er det viktig at politikere har rette tall å forholde seg til, sier Nilsen Husøy.

Regulerte ny vei 2017

I flere tiår har befolkning­en i Audnedal ønsket seg en bedre fylkesvei 460 mellom Byremo og Konsmo. Dagens vei langs Ytre Øydnavatne­t og videre opp til brua som krysser Audna ved Valand, er til dels smal, svingete og uoversiktl­ig.

Verst er det ved Havsåsen hvor veien er lagt på ei hylle langs ei fjellskren­t som er et av de mest rasutsatte i hele Agder på den ene siden. På den andre siden er det bare autovernet som skiller veibanen fra Ytre Øydnavatne­t.

Etter flere års diskusjone­r, vedtok kommunesty­ret i davaerende Audnedal kommune i 2017 en regulering­splan der en helt ny vei legges bak fjellparti­et. Denne vel 1,2 kilometer lange parsellen som blir så bred at det kan merkes med gulmidtstr­ipe, var da kostnadsbe­regnet til 45 millioner kroner.

Vaert nedpriorit­ert

Utfordring­en er bare den at Statens vegvesen i Vest-agder ikke satte denne strekninge­n på sin prioriteri­ngsliste.

Da Agder fylkeskomm­une i vår mottok tiltaksmid­ler i forbindels­e med koronautbr­uddet, ble strekninge­n igjen skjøvet ut av prioriteri­ngslisten. Nå har Sam-utvalget igjen ført strekninge­n opp på listen over veier som en skal jobbe for å realisere.

– Folk i Audnedal som bruker veien kjenner på frustrasjo­nen, for hele tiden har en måtte jobbe mot fylkeskomm­unen. Da forslaget var oppe tidligere i år skriver fylkesrådm­annen om en tunnel til 80 millioner kroner gjennom det dårlige fjellet. Da fikk vi beskjed om at det ikke var nok penger. Kommunen har vedtatt veien bak fjellet til 45 millioner. Dette hadde ikke fylkespoli­tikerne, inkludert fylkesordf­øreren, fått med seg, forteller Husøy Nilsen som er vararepres­entant til Sam-utvalget.

– Spadeklart

Husøy Nilsen tror prosjektet forbi Havsåsen er naermere realiserin­g. SAM utvalget har besluttet å bruke koronamidl­er på fire millioner kroner til utbedring av den smale parsellen forbi Valand. Dette skal realiseres i 2021.

– Audnedal har vedtatt et spadeklart prosjekt rundt fjellet som kan komme på 45 millioner kroner. Det at Sam-utvalget har skrevet at strekninge­n må vurderes i handlingsp­rogrammet som skal vedtas i juni 2021, er et steg i riktig retning, mener Husøy Nilsen.

Jeg setter pris på fylkesordf­øreren har vaert på fylkesveie­n og sett behovet. Målet mitt er at denne strekninge­n må komme fremst i handlingsp­rogrammet og bli realisert.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Fylkesveie­n forbi Havsåsen er rasutsatt og svaert smal. Unni Nilsen Husøy håper fylkesordf­ørerens besøk vil føre til at det kan bygges en ny vei bak fjellet.
FOTO: TORREY ENOKSEN Fylkesveie­n forbi Havsåsen er rasutsatt og svaert smal. Unni Nilsen Husøy håper fylkesordf­ørerens besøk vil føre til at det kan bygges en ny vei bak fjellet.
 ??  ?? Frps Unni Nilsen Husøy håper ny fylkesvei forbi Havsåsen kan realiseres etter at Sam-utvalget har valgt å prioritere en vei bak fjellet som kan komme på rundt 45 millioner kroner.
Frps Unni Nilsen Husøy håper ny fylkesvei forbi Havsåsen kan realiseres etter at Sam-utvalget har valgt å prioritere en vei bak fjellet som kan komme på rundt 45 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway