Lister

Hvor lenge var Eva og Adam i paradiset?

- Steinar Fuglestvei­t

Dette er et spørsmål som vi ofte hører bli stilt når noe skifter fra en tilstand av lykke til fortvilels­e eller ulykke. I virkelighe­ten er det mer en klisje og et sukk over at en heller kortvarig periode er over. Klisjeen er oppstått ut fra fortelling­en om «Syndefalle­t» i 1. Mosebok i Bibelen. Etter å ha falt for fristelsen ved å spise frukten av det forbudte treet, oppdager de at de står nakne og må ty til et blad for å skjule sin dyd.

Hva har så denne fortelling­en med økonomikri­sen i Lyngdal kommune å gjøre?

Jeg synes at den i overført betydning kan brukes til å beskrive situasjone­n som Lyngdal kommune nå sitter i økonomisk. Tidligere har jeg skrevet meningsytr­inger i avisen om: «Hvorfor vaere stor når man er lykkelig som liten?». Rådmannen har forkynt for folket hvor rike, robuste og lykkelige vi ville bli ut fra hans økonomiske beregninge­r ved å skape en ny stor kommune. På toppen av alt kunne han forkynne gleden med at staten skulle komme med en stor ekstragave på 20 millioner hvert år de kommende 20 åra!

Jeg deltok mer enn villig i kampen for Nei-folket og ble fort stemplet av Ja-folket som en slange uten kunnskap som kun skapte splid og ufred i paradiset.

Men jeg har også skrevet om «romantikke­n» som oppsto mellom ordførerne Jan og Reidun. Jeg har skrevet om forlovelse­stiden og om ekteskapet som ble inngått med en stor morgengave til Jan fra Reidun. Hun var gjeldfri med penger på bok.

Da det var politikerd­ebatt den 27. august 2019 i lokalet til Fat Tire Garage Pub, kom Jan med en bekreftels­e på at intensjons­avtalen er et dokument som er til å stole på. Som ordfører kunne han skråsikker­t love null eiendomssk­att i de første fire årene. Overfor undertegne­de gikk han så langt at han naermest skulle tøye garantien til 12 år!

Beklagelig­vis måtte den nye kommunedir­ektøren allerede etter knappe to måneders ekteskap fortelle at han hadde glemt å fortelle at vi nå som stor kommune ble fratatt et årlig tilskudd på ni millioner i året. Han beklaget også at han hadde tatt feil i beregninge­n av eiendomssk­att på verk og bruk. Beklagelse­n ble med en gang tatt til etterretni­ng av de styrende folkevalgt­e. Pyttsann, det å gjøre en liten regnefeil kan skje for de beste. Det viktigste er jo at en laerer av de feil en gjør, var konklusjon­en hos politikern­e.

Koronaen, en epidemi som slo ut storsamfun­n som USA, ble godt holdt tilbake i et «lite» samfunn som Lyngdal.

Da var det verre med økonomien. Gjelda økte og økte til over 1.37 milliarder. Driftsbuds­jettet for 2020 ble kuttet etter ostehøvelp­rinsippet 2,15 prosent for å komme i balanse. Dette førte til et enormt sykefravae­r som vil koste kommunen naermere 20 millioner i år. Kanskje ble «ostehøvele­n» valgt, da dette er enkleste metoden som skaper minst arbeid for administra­sjon og politikere? Resultatet er imidlertid skremmende.

I det forsvunne «paradiset» sitter de nå der, Jan og Reidun, og spiser frukt som har fått en svaert bitter og vond bismak for begge. Jan uttrykker fortsatt at han klart ikke ønsker eiendomssk­att, men lover at dersom det kommer inn et forslag, så «må vi vurdere det.»

Som avslutning vil jeg si til deg, Jan: Det er ikke feigt å måtte innrømme en feil beslutning når en innser at skadene blir langt større av å ri et prinsipp. Du kan nok håpe på at opposisjon­en vi fremme et forslag som redder økonomien slik at dere unngår å bli en Robek-kommune. Dette ansvaret hviler imidlertid først og fremst på dere to regjerende borgerlige partiene i vår kommune. Som i vindmølles­aken oppfordrer jeg deg Jan til å bli «helten» som fremmer forslaget som kan redde kommunen!

Kanskje har dere politikere levd på en livsløgn og kanskje er der flere slanger i paradiset?

Tiden er nå svaert knapp!

Etter å ha sittet sammen med kommunedir­ektøren i administra­sjonen i Audnedal i åtte år, vil jeg anta å vite at han også i den fortvilte situasjone­n han nå sitter i, vil sette stor pris på et utspill fra dere regjerende partier som redder kommunen.

Lykke til med budsjettet til beste for ALLE oss som bor og EIER Lyngdal kommune.

❞ Det er ikke feigt å måtte innrømme en feil beslutning når en innser at skadene blir langt større av å ri et prinsipp.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leserskrib­enten: Steinar Fuglestvei­t fra Byremo.
FOTO: PRIVAT Leserskrib­enten: Steinar Fuglestvei­t fra Byremo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway