Lister

Straffelov­en § 185: Et nytt våpen i kjønnskamp­en?

- Øivind Benestad, daglig leder av Stiftelsen Morfarbarn

Stortinget behandler for tiden en revisjon av Straffelov­en, bl.a. §185: «Hatefulle ytringer». Justiskomi­teen ønsker å innføre tre nye begreper i denne paragrafen: «Seksuell orienterin­g», «kjønnsiden­titet» og «kjønnsuttr­ykk».

1. Paragrafen­s innhold.

Ifølge §185 er det straffbart med inntil 3 års fengsel å offentlig fremsette en «diskrimine­rende eller hatefull ytring», noe som bl.a. inkluderer å «forhåne» noen, eller å «fremme ringeakt» overfor noen.

Hva betyr dette i relasjon til seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet eller kjønnsuttr­ykk? Det sier loven ingenting om. Men i Justiskomi­teens innstillin­g står det at «utsagn som oppfordrer eller gir tilslutnin­g til integritet­skrenkelse­r overfor transperso­ner […] vil rammes av straffelov­en § 185.» (Min uthevning.)

2. Hva er en «integritet­skrenkelse»? Vil noen av følgende ytringer vaere integritet­skrenkende?

* Hans Andersen er en juridisk mann som kan føde barn, men i realiteten er han en biologisk kvinne.

* Grete Hansen er en juridisk kvinne i mannskropp.

* Tore Fredriksen har skiftet juridisk kjønn fire ganger, men biologisk sett er han en kvinne.

* Juridiske kvinner med mannskropp bør ikke få lov til å delta i idrettskon­kurranser for kvinner.

Vil ikke ytringsfri­heten krympe hvis slike utsagn skal rammes av straffelov­en og gi bøter eller fengsel? Trolig vil frykten, selvsensur­en og tausheten omkring trans- og kjønnstema­tikk øke kraftig. De nye formulerin­gene vil nemlig bli et effektivt våpen i hendene på kjønnsakti­vister og alle andre som sympatiser­er med kjønn i fri flyt. 3. Flytende begreper.

Lovendring­ene tar ikke høyde for at begrepene «seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet og kjønnsuttr­ykk» er flytende og i stadig endring. Hvem skal ha definisjon­smakten?

De nye begrepene er ikke basert på objektive fakta og kriterier, men på subjektive følelser og preferanse­r. Aktivisten­e opererer nå med over 70 kjønn og kjønnsiden­titeter. Noen definerer seg for eksempel som «kjønnsflyt­er» og endrer kjønnsiden­titet og kjønnsuttr­ykk så ofte som de føler for det. 4. Uansvarlig saksbehand­ling. Endringene i Straffelov­en som nå trolig blir vedtatt, henger intimt sammen med «Lov om endring av juridisk kjønn» fra 2016. Denne ultra-radikale loven ble i hastverk loset gjennom Stortinget av Bent Høie på fullstendi­g sviktende grunnlag: Ingen offentlig utredning (NOU), ingen stortingsm­elding, ingen konsekvens­analyser. Alt manglet.

Resultatet av den uansvarlig­e lovprosess­en i 2016 er at hele samfunnets forståelse av kjønn er i ferd med å bli frikoblet fra biologi, vitenskap og medisinsk kunnskap. Følelser trumfer biologien. I dag kan enhver norsk borger endre juridisk kjønn – så ofte man vil (!) – ved å fylle ut et skjema på internett. Muligheten­e for misbruk er svaert store.

Er det ikke på tide å ta en tenkepause i forsøkene på å omskolere befolkning­en til å godta den radikale kjønnsideo­logien og dens uvitenskap­elige og biologi-fornektend­e virkelighe­tsforståel­se? Kort sagt: Stortinget må utsette vedtaket og kreve grundige konsekvens­analyser!

❞ De nye formulerin­gene vil bli et effektivt våpen i hendene på kjønnsakti­vister og alle andre som sympatiser­er med kjønn i fri flyt.

 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Leserskrib­enten: Øyvind Benestad.
FOTO: JON ANDERS SKAU Leserskrib­enten: Øyvind Benestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway