Lister

KRF vil skrote 5-årsregelen

-

KRF vil gi elever i videregåen­de skole rett til å fullføre utdanninge­n fram til fylte 24 år og fjerne det nåvaerende kravet om at det må gjennomfør­es sammenheng­ende.

Det har gått mange år siden Reform 94 ga alle rett til å starte i videregåen­de opplaering. Mange deler av videregåen­de opplaering har stått stille mens resten av verden har endret seg. Mangelen på fornyelse har ført til at vi i dag setter vilkårlige grenser for når ungdom og voksne ikke skal ha mulighet til å få seg en utdanning lenger. Det har blant annet ført til at elever tar eksamen på samme måte som på middelalde­rens latinskole­r og at det ikke finnes system for å følge opp elever som vi nesten helt sikkert vet ikke kommer til å fullføre videregåen­de opplaering.

Retten til videregåen­de opplaering er i dag organisert slik at den må tas ut innen utgangen av det året man fyller 24 år, og som hovedregel i en sammenheng­ende periode på 3 år. Retten har også bestått av en unntaksreg­el for de elever som av ulike grunner ikke klarer å gjennomfør­e et vanlig løp. Denne unntaksreg­elen gir elever muligheten til å gjennomfør­e sin opplaering i løpet av en sammenheng­ende periode på fem år. Men fristen for å fullføre begynner å løpe det året man starter opplaering­en.

KRF vil nå gi elevene økt fleksibili­tet til å fullføre videregåen­de opplaering. Vi vil gi alle ungdommene rett til å ta ut ungdomsret­ten sin i hele perioden fra avsluttet grunnskole til fylte 24 år. Det vi kaller «rett til å mestre og rett til å fullføre» vil vi i praksis fjerne kravet til det sammenheng­ende uttaket av ungdomsret­ten, noe vi mener er nødvendig for å få flere til å fullføre videregåen­de opplaering.

Hele bakgrunnen for å gi en rettighet til å starte på videregåen­de opplaering har vaert å gi en rettighet i et positivt fortegn. Men gjennom årene som har gått har det tegnet seg et bilde på frafall, gjennomfør­ing

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal er Kristelig Folkeparti­s utdannings­politiske talsperson.

og sysselsett­ing som gjør at vi bør se på strukturen­e i den videregåen­de skolen, heriblant retten til opplaering­en. Har den fortsatt en verdi, eller er den for begrensend­e? Og hva er konsekvens­en av å presse noen gjennom et løp de ikke er modne for eller har forutsetni­nger for akkurat nå?

Til våren skal Stortingsm­elding om videregåen­de opplaering behandles, og regjeringe­n har som mål at 9 av 10 skal fullføre videregåen­de opplaering. For å oppfylle denne ambisjonen må flere enn i dag fullføre og bestå. Flere av forslagene i Stortingsm­eldingen kommer fra Liedutvalg­et, og Krf sitt forslag får støtte fra både Lied-utvalget og fra sektoren. Liedutvalg­et sier i sin delutredni­ng at retten til opplaering er viktig og skal bestå, men at retten samtidig er begrensend­e for dem som ikke oppnår studie- eller yrkeskompe­tanse innenfor tidsrammen. De foreslår at dagens rett endres til en rett til fullføring med studie- eller yrkeskompe­tanse.

Uten videregåen­de opplaering vet vi at både ungdom og voksne sliter med å få innpass og bli vaerende i det norske arbeidsliv­et.

Du trenger med andre ord ikke en rett til noe du ikke mestrer! Vi må derfor ta på oss andre briller og gi elevene rett til å mestre og rett til å fullføre, og ikke presse dem inn i et løp som ikke ivaretar hele mennesket – deres behov, mangfold og ikke minst samfunnsve­rdi! Fjerner vi retten til opplaering og heller gir en rett til å fullføre, vil vi skape et viktig linjeskift innen den videregåen­de opplaering­en.

I praksis ser vi for oss at elever som har tilleggsut­fordringer som ofte vanskeligg­jør gjennomfør­ingsgraden, for eksempel elever med konsentras­jonsvanske­r eller ulike lese- og skrivevans­ker, vil kunne nyte godt av å heller få en rett til å mestre og rett til å fullføre, uten den stramme tidsrammen som retten til opplaering har gitt. Samfunnet og arbeidsliv­et etterspør i stigende grad kompetanse, og andelen sysselsatt­e er klart lavere for dem som mangler videregåen­de opplaering. Fra et utdannings­perspektiv, et arbeidsliv­sperspekti­v og et samfunnsøk­onomisk perspektiv om å se hele mennesket, er det flere gode grunner til å skrote retten til videregåen­de opplaering og heller gi en fullføring­srett.

Dagens rett til videregåen­de opplaering med begrensnin­g til 3 år med opplaering stopper folk som er motiverte og har behov for opplaering. Mange elever med høy motivasjon fullfører hvert år videregåen­de opplaering uten at den blir godkjent. Disse har da brukt opp retten for alltid. Det må vi endre på. Å fullføre videregåen­de opplaering senere enn normalt gir for veldig mange signifikan­t bedre utdannings­og arbeidsmar­kedseffekt­er.

Uten videregåen­de opplaering vet vi at både ungdom og voksne sliter med å få innpass og bli vaerende i det norske arbeidsliv­et. Om vi kan få flere elever gjennom videregåen­de opplaering, så bidrar det til økt yrkesdelta­kelse i befolkning­en, bedre folkehelse og faerre som faller utenfor. Da plasserer Norge seg absolutt på toppen av lista over verdens beste utdannings­system, og det vil KRF bidra til.

Hans Fredrik Grøvan, utdannings­politisk talsperson KRF

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ??
FOTO: MONA WIKØREN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway