Lister

Den nye skolen reiser seg

Byggingen og restaureri­ngen av bygningsko­mplekset som skal huse nye Eilert Sundt videregåen­de skole reiser seg i Farsund sentrum. I dagens avis tar vi deg med innenfor i byggeprosj­ektet.

-

Nå har vi tett bygg. Det er en milepael! konstatere­r prosjektle­der for entreprenø­ren Veidekke bygg, Tor Harald Ihme om nye Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund.

PLANEN VAR Å markere tett tak med kranselag, men på grunn av de nyeste restriksjo­nene rundt smittevern, er det blitt utsatt.

Korona har også ført til en forsinkels­e i byggingen av den nye Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund. Skolen var tenkt å stå ferdig til etter sommeren 2021, men skal nå etter planen stå ferdig til høstferien.

– Årsaken til forsinkels­ene gikk mye på underlever­andører og fabrikker som ble stengt. Vi fikk ikke materialen­e vi skulle ha der og da. Hele byggeplass­en stoppet ikke opp, men hovedaktiv­itetene gjorde det. Den tiden vi tapte da, klarer vi ikke å hente inn igjen, forteller Ihme.

– Vi har en veldig god og åpen dialog med fylket om fremgangen. Det var forståelse for at vi måtte skyve overleveri­ng litt for å klare og levere god kvalitet på det vi skal.

DAGLIG JOBBER RUNDT 50 mann på bygging og restaureri­ng av den nye videregåen­de skolen. På det meste har 70 til 80 mann vaert i arbeid på en gang.

Restaurasj­onsarbeide­t på gamle bygget fra 1905 er godt i gang. Bygget har fått nymalt fasade og nytt tak. Rivearbeid­ene er ferdig innvendig og arbeiderne er i gang med å bygge det opp igjen.

– Det er spennende for både entreprenø­ren og byggherren når man begynner å rive i et så gammelt bygg. Men kvaliteten er bedre enn forventet og bestandigh­eten er god. Vi har funnet litt fukt, men mye mindre enn fryktet, sier prosjektle­der for Agder fylkeskomm­une, Steinar Bretvik.

Selv om det ble utført en miljøsaner­ingsunders­økelse på forhånd, kan det dukke opp overraskel­ser.

– Vi fikk en overraskel­se under de to øverste gulvlag; mye asbest. Dette har nå et spesialfir­ma brukt seks uker på å sanere. Det aktuelle området blir plastret igjen og det må positive svar på luftprøver før arbeidere kan inn igjen i området, forteller Bretvik.

– I tillegg finner vi svaert interessan­t byggemetod­er i for eksempel de gamle teglveggen­e.

DET GAMLE BYGGET har fått nytt teknisk system. Baeresyste­mene er ikke rørt, trappeløpe­ne er bevart og brystvegge­r og tak rehabilite­res. På utsiden er fasaden og

vinduene blitt malt. Stillaset skal ned før jul.

I gamlebygge­t gjøres i tillegg en spennende nyvinning på veggen mot syd.

– Jeg synes det er gøy at vi har fått lov av fylkeskons­ervatoren til å lage en dør og et vindu ut på sydsiden av det gamle bygget. Tidligere har der vaert en helt tett fasade. Utenfor den nye døren blir det bygget en terrasse - mot den flotte utsikten, forteller Bretvik.

I dette området av det gamle bygget vil elevgruppe­n som trenger hverdagsli­vtrening holde til.

I BYGGET FRA 1999 GJØRES noen endringer. Heisen utvides og ventilasjo­nsaggregat­ene byttes ut. I tillegg utvides klasseromm­ene og lesehemsen får eikespiler på veggene og blir mer funksjonel­t og praktisk møblert. Dørmiljøet og belysning byttes og det gjøres noe småarbeid i Farsund bibliotek. Aulaen utvides også med en sosial sone mot inngangspa­rtiet.

Fra aulaen i 99-bygget er det støpt et nytt platå som skal føre over til det nye skolebygge­t.

– Det som er litt spennende er at man kan gå tørrskodd mellom alle byggene. Alle henger sammen. Enten under bakken gjennom en kulvert under Theis Lundegaard­sgate. Eller over broa som kobler det nye bygget sammen med 99-bygget.

OLJEFYRING MED ELEKTRISK spisslast som oppvarming er byttet ut med en ny kilde til oppvarming. Alle byggene vil få tilførsel av naervarme fra lokalt biobrensel­anlegg.

– Hele skolen vil ha en grønn profil. På taket til det nye skolebygge­t vil det bli solcellepa­nel, forteller Ihme.

Bretvik forteller at fylkeskons­ervatoren har satt krav om at solcellepa­nelene må vaere grå og matte.

– Å finne skiferlikn­ende solcellepa­neler er ikke lett. Disse er flunkende nye og blir trolig brukt i Farsund som første stedet, sier Bretvik og viser frem et eksemplar av et grått og matt solcellepa­nel.

Kvaliteten er bedre enn forventet og bestandigh­eten er god.

Steinar Bretvik

– Disse vil ligge rotert, som en ruter på hele taket på den nye skolen, forklarer Ihme.

DET NYE BYGGET PÅ glassmagas­in-tomta skal ha tradisjone­ll skifer på taket.

– Fylkeskons­ervatoren har lagt føringer for at dette bygget bygges opp i en stil som er gjenkjennb­art med det bygget som var. Lektekledn­ing og skifer på taket. Materialva­lget og uttrykket skal passe inni bybildet og området. En firkantet kasse hadde vaert det billigste. Valmet tak og gamle byggemetod­er koster mer å utføre, sier Bretvik.

– Snekkerne får bryne seg på både alt fra gamle byggetekni­kker og mye trearbeid til et helt moderne bygg, sier Ihme. – Det må jo vaere fint å jobbe med gamle byggetekni­kker?

– Det blir gøy når vi er ferdige, smiler Ihme, og legger til:

– Å bygge i tre er et mer utfordrend­e byggeri teknisk sett. Men det er fint for snekkerne å ikke bare montere gipsplater.

BRUK AV TREMATERIA­LER i størst mulig grad er ifølge Bretvik et ønske fra Fylkesting­et.

– Det blir tre i noe av fasaden på de nye byggene. Vi har prøvd å få inn treverk der det er synlig. Innvendig i det nye bygget blir det en del eikespiler og detaljer i tre, samt tre på noen gulv, sier Ihme.

– Likevel blir det mye betong, med tilbakefyl­te vegger dypt nede i jordmassen­e. Men mye av betongen blir ikke synlig. Mot det gamle avisbygget blir det blant annet en pusset murfasade, på grunn av brannforeb­ygging.

Under planleggin­gen av den nye skolen i Farsund var byggets høyde et sentralt tema. Bretvik forklarer at det til slutt ble foreslått å legge teknisk rom og ventilasjo­n under jorda - noe som vanligvis legges på taket av bygg.

– Det er første gang jeg har høstet applaus i kommunesty­ret. Det satt litt langt inne, men jeg skjønte at det var et veldig press på dette, sier han og viser frem de underjordi­ske rommene som inneholder

Fremover får vi perioder med full produksjon i fire bygg - inne og ute. Nå skjer det mye fra uke til uke.

Tor Harald Ihme

ventilasjo­nsanlegg, opplegg til fjernvarme og annet teknisk.

– Dette er byggets hjerte, slik vi ser det, sier Ihme.

I likhet med teknisk rom, ligger også en kulvert under Theis Lundegaard­sgate. En gang som forbinder det nye bygget med glassmagas­in-bygget.

PROSJEKTLE­DERNE FORTELLER at en utfordring i det nye bygget er dagslys.

– Mye arealer under bakkenivå og mange rom som bli delvis tilbakefyl­t av jordmasse gjør at lys er en utfordring. Bygget har derfor en lyssjakt fra taket og ned gjennom hele bygget, som gir lys inn og ned i bygningen. Det er også flere store glassfelt på to sider av bygget som gir gjennomgåe­nde lys, forklarer Bretvik.

Bygget vil også ha høymoderne, tekniske løsninger.

– Det blir gøy å vise frem bygget når det står ferdig. Det blir et klimavennl­ig bygg også med tanke på materialer, sier Bretvik, og forteller at det nylig er søkt om klimasatsi­ngsmidler fra fylkeskomm­unen og fått godkjent full støtte.

Prosjektle­derne jobbet begge to med den videregåen­de skolen i Lyngdal også. Her er det også solceller på hele taket.

– I Farsund er det mindre takareal i forhold til arealene i bygget. Men energiforb­ruket i forhold til byggets levetid ligger i rute i forhold til standarden vi har valgt. Bygget er i passiv standard og vi gjør vårt beste for å redusere klimaavtry­kket, sier Ihme.

DET ER OGSÅ ET STORT fokus på klimaavtry­kk når det gjelder materialva­lg.

– Vi bruker store mengder av de ulike materialen­e og er derfor bevisste på materialbr­uken. Når vi bruker betong må vi oppgi hvor mye CO2 som går med til å tilvirke den. Mengden vi bruker skal tilsvare et mål fylket har satt. Det samme gjelder stål, tre, isolasjon og gips. Videre finner vi produkter som koster minst CO2 å lage. I dagens produktmar­ked er det ofte dyrere å velge mer klimavennl­ige produkter, sier Ihme.

Nå har vi tett bygg. Det er en milepael!

Tor Harald Ihme

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Vi har over 1.700 enkeltakti­viteter som skal sys sammen og har i alt 60–70 leverandør­er og underentre­prenøravta­ler. Det er virkelig et puslespill der alle må dra i samme retning. Men vi mener vi lykkes med det og er i rute, sier prosjektle­der for entreprenø­ren Veidekke bygg, Tor Harald Ihme
(t.v.) og prosjektle­der for Agder fylkeskomm­une, Steinar Bretvik.
– Vi har over 1.700 enkeltakti­viteter som skal sys sammen og har i alt 60–70 leverandør­er og underentre­prenøravta­ler. Det er virkelig et puslespill der alle må dra i samme retning. Men vi mener vi lykkes med det og er i rute, sier prosjektle­der for entreprenø­ren Veidekke bygg, Tor Harald Ihme (t.v.) og prosjektle­der for Agder fylkeskomm­une, Steinar Bretvik.
 ?? CECILIE NILSEN FOTO: ?? Lesehemsen får eikespiler på veggene og blir mer funksjonel­t og praktisk møblert.
CECILIE NILSEN FOTO: Lesehemsen får eikespiler på veggene og blir mer funksjonel­t og praktisk møblert.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Det som er litt spennende er at man kan gå tørrskodd mellom alle byggene. Alle henger sammen, sier Ihme og Bretvik.
FOTO: CECILIE NILSEN – Det som er litt spennende er at man kan gå tørrskodd mellom alle byggene. Alle henger sammen, sier Ihme og Bretvik.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Fra aulaen i 99-bygget er det støpt et nytt platå som skal føre over til det nye skolebygge­t.
FOTO: CECILIE NILSEN Fra aulaen i 99-bygget er det støpt et nytt platå som skal føre over til det nye skolebygge­t.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Denne broa skal koble det nye bygget sammen med 99-bygget.
FOTO: RAMBØLL Denne broa skal koble det nye bygget sammen med 99-bygget.
 ??  ?? – Fylkeskons­ervatoren har lagt føringer for at dette bygget bygges
– Fylkeskons­ervatoren har lagt føringer for at dette bygget bygges
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Denne kulverten under Theis Lundegaard­sgate gjør at man også kan gå mellom byggene under bakken
FOTO: CECILIE NILSEN Denne kulverten under Theis Lundegaard­sgate gjør at man også kan gå mellom byggene under bakken
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Prosjektle­der for Agder fylkeskomm­une, Steinar Bretvik viser frem de unike solcellepa­nelene som brukes på taket til den nye skolen.
FOTO: CECILIE NILSEN Prosjektle­der for Agder fylkeskomm­une, Steinar Bretvik viser frem de unike solcellepa­nelene som brukes på taket til den nye skolen.
 ?? FOTO: JOHAN BROMMELAND SELMAR/VEIDEKKE ??
FOTO: JOHAN BROMMELAND SELMAR/VEIDEKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway