Lister

Vil be om frifinnels­e

Politiets elektronis­ke spor viser at tiltaltes pulsklokke målte en puls på mellom 140 og 143 og at tiltaltes mobiltelef­on var i bil i Snartemo-området på det tidspunkte­t da Daisy May Tran (28) ble påkjørt og drept.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Den drapstilta­lte 22-åringens forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen, mener politiets digitale bevis har lav verdi. Hun vil prosedere på full frivinnels­e for sin klient.

Politiet mener også at tiltaltes mobiltelef­on forflyttet seg i bil fra hans egen bopel og så tilbake i tiden før og etter hendelsen.

Helse-app og Google

Det kom fram i retten torsdag, da spesialett­erforsker, politiover­betjent Andreas Røed i avsnitt for digitalt politiarbe­id i Agder politidist­rikt, forklarte seg for Lister tingrett.

Han gikk i detalj gjennom sporene knyttet til helse-appen på tiltaltes telefon, tiltaltes pulsklokke og Googles posisjonst­jeneste, som nesten minutt for minutt har kartlagt hvor og hvordan telefonen til tiltalte har beveget seg.

Ifølge opplysning­ene fra Google var tiltaltes telefon i Snartemo-området da ulykken skjedde. I perioden mellom klokken 03 og 04 ulykkesnat­ten er det blitt registrert til sammen 522 skritt på helse-appen på tiltaltes telefon. Fra klokken 04 og fram til klokken 13 søndag er det ikke registrert skritt i det hele tatt.

Ifølge Røeds undersøkel­ser har tiltaltes pulsklokke i perioden mellom klokken 03.27 og 03.51 ulykkesnat­ten målt puls på mellom 126 og 140.

– I dette tidspunkte­t er det registrert et mønster, som har skilt seg ut, sa Røed i retten.

Nekter straffskyl­d

En 22 år gammel mann fra Lister er tiltalt for å ha kjørt på og drept 28 år gamle Daisy May Tran og skadet hennes venninne, en nå 31 år gammel kvinne fra Litauen på den avsideslig­gende Urestadvei­en et par kilometer vest for Snartemo stasjon i Haegebosta­d natt til søndag 2. juni 2019.

Mannen er tiltalt for å ha kjørt på de to kvinnene i fylla, og for å ha forlatt dem i hjelpeløs tilstand.

22-åringen har i Lister tingrett denne uken nektet for å ha kjørt på kvinnene. Han hevder at han lå hjemme og sov, etter å ha vaert på fest i Åseral tidligere på kvelden og natten. Han har fortalt for retten at han hadde drukket mye sprit på festen, og at han ikke husker noe før han våknet hjemme ved 09-tiden søndag morgen.

Høy fart på returen

Politiet mener imidlertid å kunne bevise at 22-åringen kjørte på de to kvinnene på vei til en bursdagsfe­st på en hytte i naerheten av der hvor påkjørsele­n fant sted. Påtalemynd­igheten mener 22-åringen kjørte på kvinnene, snudde bilen og kjørte tilbake til egen bopel i stor fart.

Ifølge Listers beregninge­r må mannen, basert på politiets opplysning­er ha holdt en gjennomsni­ttlig hastighet på rundt 90 kilometer i timen tilbake til der hvor han bodde, etter ulykken.

Politiets opplysning­er fra mannens pulsklokke viser at mannen sovnet kort tid etter at han kom hjem.

Spesialett­erforsker Røed gikk i retten også gjennom loggfiler som politiet mener viser på hvilke tidspunkt tiltaltes telefon var koblet til bilen politiet mener kjørte på de to kvinnene på Urestadvei­en.

Politiet mener tiltaltes telefon i en periode på mindre enn et halvt minutt var frakoblet bilen på det tidspunkte­t når de mener selve påkjørsele­n fant sted, rundt klokken 03.28.

– Lav bevisverdi

– Digitale spor i saken knytter telefonen til tiltalte til Snartemo på ulykkestid­spunktet. Spørsmålet er om påtalemynd­igheten klarer å knytte tiltalte til det aktuelle ulykkesste­det i Urestadvei­en, sier tiltaltes forsvarer Berit Therese Knudsen til Lister.

Hun mener bevisene politiet presentert­e i retten torsdag var ganske løselige.

– Alt dette har etter min mening isolert sett lav bevisverdi. Jeg mener det er for mye usikkerhet knyttet til disse indisiene, sier Knudsen, og minner om at retten må vaere tilnaermet 100 prosent sikre for å dømme 22-åringen.

Hun vil legge ned påstand om full frifinnels­e.

Aktor, politiadvo­kat Hellek

Rue sier at det som ble presentert i retten torsdag må settes inn i en større sammenheng.

– Det er et samlet bevisbilde som gjør at vi mener 22-åringen har gjort det han er tiltalt for, sier Rue.

I tillegg til bevisene knyttet til helse-app, Google og bluetoothf­orbindelse som ble presentert torsdag, vil politiet senere i rettssaken legge fram elektronis­ke bevis knyttet til basestasjo­ner. Politiet har også hentet inn data fra såkalte trafikktel­lepunkt langs veiene som de mener 22-åringen har kjørt på. Også dette er data som vil bli lagt fram som bevis i retten.

Jeg mener det er for mye usikkerhet knyttet til disse indisiene.

Berit Therese Knudsen

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Aktor, politiadvo­kat Hellek Rue i samtale med tiltaltes forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen i Lister tingrett.
FOTO: TOM ARILD STØLE Aktor, politiadvo­kat Hellek Rue i samtale med tiltaltes forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen i Lister tingrett.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Sorenskriv­er Robert Versland er rettens administra­tor.
FOTO: TOM ARILD STØLE Sorenskriv­er Robert Versland er rettens administra­tor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway