Lister

Nettmøte med ministeren

Ordfører Arnt Abrahamsen og rådmann Ståle Manneråk Kongsvik stilte spørsmål om eget hytteforbu­d da de torsdag hadde nettmøte med helseminis­teren.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Med dette møtet vil jeg først si at jeg er utrolig takknemlig for den jobben dere gjør. Jeg håper dere bringer videre en hilsen fra meg til de flinke folkene hos dere som står på døgnet rundt, innledet helseminis­ter Bent Høie. Videre redegjorde han for at de forsterked­e retningsli­njene for områder som har en ekstraordi­naer og alvorlig, som Bergen og Oslo, også kan brukes av mindre regioner med stor smitte i samfunnet.

– Disse retningsli­njene er laget for regioner som har et større omgang og mer gjennomgåe­nde smittespre­dning. Dere er også i en alvorlig situasjon som kan bli håndtert lokalt med lokale tiltak, sa Høie.

– Meningen er at dere kan de tiltak i de forsterked­e retningsli­njene som er hensiktsme­ssige i deres område.

Tidsspørsm­ål

Høie understrek­te veldig sterkt at han anbefalte å koordinere slike tiltak med nabokommun­ene, saerlig hvis det er mye utveksling av folk.

– Selv om det ikke er mye smitte, kan det vaere bare et tidsspørsm­ål før smitten sprer seg. Det er klokt at en region opplever like regler i denne krevende situasjone­n, sa Høie.

Jeg håper dere bringer videre en hilsen fra meg til de flinke folkene hos dere som står på døgnet rundt. Helseminis­ter Bent Høie

Helseminis­teren slo fast at situasjone­n er veldig alvorlig.

– Hvis dette får lov til å utvikle seg, vil vi ved nyttår ha sprengt den nasjonale kapasitete­n på sykehus og intensivpl­asser. Isfjellet vil også vaere større enn det man vil se av fulle sykehus - de mest alvorlig syke kommer ikke på sykehuset. De vil vaere på deres sykehjem og de ansatte på slike tjenester vil bli rammet hardt av høyt fravaer og andre utfordring­er i en slik situasjon, sa Høie.

– Innføre hytteforbu­d?

Etter spørsmål fra Tromsø, Trondheim, Harstad, Gol og flere andre, fikk Farsund slippe til med sine spørsmål.

Farsund stilte spørsmål om kommunen kan innføre strengere regler enn de nasjonale. Helt konkret ble spørsmålet om Farsund kan vi innføre et regionalt hytteforbu­d?

– Farsund er en del av Listerregi­onen. Hvor mye kan vi tillate oss å vedta av tiltak på regionalt nivå? Kan vi innføre et regionalt hytteforbu­d? spurte ordfører Arnt Abrahamsen.

Regionale samordning­er

– Det går an med en regionale samordning­er. Fylkesmann­en kan ikke pålegge tiltak, men for å bidra til en samordning kan

Fylkesmann­en bidra til prosessen. Vi planlegger ikke hytteforbu­d, men har anbefalt unødvendig­e innenlands­reiser. Reiser til fritidseie­ndom kan man gjøre, så lenge man ikke møter for mange mennesker på veien, svarte Høie.

– Farsund er forholdsvi­s hardt rammet og det er bra at dere strammer inn. Jo fortere stramme inn, jo fortere blir vi kvitt dritten, fulgte ordfører Arnt Abrahamsen opp.

– Klar tale fra Sørlandet, svarte Høie.

Høie minnet avslutning­svis på det viktigste rådet: å holde seg hjemme og begrense sosial aktivitet.

– Vi er avhengige av at vi sammen får til det vi fikk til i mars, avrundet Høie.

 ??  ??
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Med dette møtet vil jeg først si at jeg er utrolig takknemlig for den jobben dere gjør. Jeg håper dere bringer videre en hilsen fra meg til de flinke folkene hos dere som står på døgnet rundt, sa helseminis­ter Bent Høie.
FOTO: CECILIE NILSEN – Med dette møtet vil jeg først si at jeg er utrolig takknemlig for den jobben dere gjør. Jeg håper dere bringer videre en hilsen fra meg til de flinke folkene hos dere som står på døgnet rundt, sa helseminis­ter Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway