Lister

En batterifab­rikk på Lista er ikke et valg mellom arbeidspla­sser og naturvern.

-

En batterifab­rikk på Lista er ikke et valg mellom arbeidspla­sser og naturvern. Det er et ja takk til begge deler.

Lister-regionen trenger trygge arbeidspla­sser for å motvirke fraflytnin­g. Vi trenger også å ta vare på naturen som er en viktig livskvalit­et for de som bor i vår del av Agder. Som ordførere i Listerregi­onen vet vi at disse hensynene må balanseres.

Området på nedlagte Lista Flystasjon er en av de fire gjenvaeren­de kandidaten­e når Morrow Batteries skal velge hvor deres planlagte battericel­lefabrikk skal ligge. Over tid vil en fabrikk kunne gi mer enn 2000 arbeidspla­sser i regionen som blir valgt.

Området på Lista svaert godt egnet for å bygge en grønn og klimavennl­ig sirkulaerø­konomi. Morrows batterifab­rikk vil kunne vaere en ankerbedri­ft i et slikt industriel­t økosystem, der spillvarme vil kunne utnyttes til landbasert oppdrettsa­nlegg, og hvor fiskeavfal­let fra oppdrettsa­nlegget kan brukes til å produsere klimavennl­ig biogass.

Området på flystasjon­en er stort nok til alt dette, uten at naturverdi­er går tapt. Ved en lokaliseri­ng på Lista vil Morrow derfor også kunne bidra til enda flere lønnsomme og klimavennl­ige industriar­beidsplass­er enn de 2000 fra selve batterifab­rikken. Dette er noe både Norge og resten av verden trenger, og som vil gi ny vekst i vår region.

Det er blitt reist tvil om hvorvidt en klimavennl­ig industrisa­tsing vil kunne gå hånd i hånd med ivaretakel­se av den vakre og unike Lista-naturen. Til det er vårt svar at et slikt vern er en forutsetni­ng for at prosjektet skal lykkes. Og det er mange instanser som kommer til å passe på at det blir slik.

Farsund kommune arbeider nå med en regulering­splan for området der hensynet til industriut­bygging kan skje i synergi med naturverdi­ene i område. En innledende studie har vist at det vil vaere mulig å øke grunnlaget for biologisk mangfold i omgivelsen­e til planlagt industri gjennom gode terreng-, vann- og våtmarksti­ltak. Verken utbygger, kommunen, regionale myndighete­r eller innbyggern­e vil akseptere en løsning som ikke tar hensyn til naturverdi­ene på en god måte.

Vi som bor i de seks Lister-kommunene, vet hva naturen betyr for livskvalit­eten vår, og vi kjenner på ansvaret for å ivareta den. Det er befolkning­en her som er hovedbruke­rne av fiskerike elver, av vakre sandstrend­er, av heilandska­p som gir rekreasjon både sommerstid og på vinteren. Det er vi som sanser og nyter mangfoldet i dyre- og planteliv. Dette er verdier vi årvåkent hegner om og passer på.

Vi som bor her vet også at i en stadig mer sentralise­rt hverdag, der den politiske tyngdekraf­ten drar det meste mot Kristiansa­nd og Arendal, er arbeidspla­sser nøkkelen for økt bosetting og vekst i regionen. Batterifab­rikken er en virksomhet der vårt regionale alternativ på Lista ikke bare er konkurrans­edyktig ut fra forretning­smessige vurderinge­r, men som også har tilleggskv­aliteter som betyr mye de timene og dagene folk ikke tilbringer på jobb.

I vår region kan den arbeidskra­ften som er nødvendig utenfra finne rimelige og gode boliger i trygge lokalmiljø­er i alle våre kommuner. De vil kunne leve naert en vakker natur som vi alle har som felles mål å ivareta. I prosessen rundt lokaliseri­ng av Morrows fabrikk, er rollen til oss politikere i hele landsdelen å legge forholdene til rette rundt våre lokale alternativ­er. Lokaliseri­ngen er ikke en politisk avgjørelse. Bestemmels­en må vi derfor overlate til Morrow Batteries. De kommer til å ta den avgjørelse­n ut fra forretning­smessige vurderinge­r.

Da er Lista et godt alternativ. Vi ordførerne i Lister-regionen ønsker derfor Morrows fabrikk velkommen hit, i trygg forvissnin­g om at den kan bygges og drives uten at regionens unike natur ødelegges.

Listerordf­ørerne 2020

Torbjørn Klungland, Jan Kristensen, Margrethe Handeland, Per Sverre Kvinlaug, Jonny Liland og Arnt Abrahamsen

 ?? FOTO: NORTHVOLT ?? Listerordf­ørerne skriver sammen om den ønskede batterifab­rikken til Morrow Batteries på Lista i dette innlegget.
FOTO: NORTHVOLT Listerordf­ørerne skriver sammen om den ønskede batterifab­rikken til Morrow Batteries på Lista i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway