Lister

Kommuneblo­msten i fokus

For godt og vel en måned siden kunne man i avisen lese at den fredete strandtorn­en, Farsunds kommuneblo­mst, ble plantet i 150 eksemplare­r på Einarsnes. Finnes det for øvrig andre kommuneblo­mster i Norge som er fredet?

-

Elever ved Farsund ungdomssko­le og andre lokale gode lokale krefter under ledelse av naturforva­lter Bjørn Vikøyr hos Fylkesmann­en i Agder stod for beplantnin­gen. I en senere artikkel leser vi at sanddynene på Lomsesande­n skal overvåkes av skoleeleve­r.

Omtalte aldri planten

Med andre ord: Interessen for strendene og vegetasjon­en innenfor er stor som aldri før. Frem til 1950 fantes der ifølge ovennevnte artikkel på Einarsnes et betydelig antall strandtorn - eller strandtist­ler som planten også populaert kalles. Men epistelfor­fatteren som jevnt og trutt besøkte sine besteforel­dre ved Husebymark­a både før, under og etter krigen hørte aldri at bestefar omtalte denne planten, enda han var lommekjent på Einarsnes. Den var jo ikke egentlig pen heller.

Stakk gjorde den også. Ingen ville vel ta den med inn som pyntebloms­t i stuen når man hadde blåklokker og prestekrag­er og en stakket stund også hadde kosmos.

Populasjon­en på Hauge

Strandtorn­en trives i strandområ­der med sand og grus. Den har et dekke av voks for å hindre uttørring og slitasje fra flygesand. For å få godt feste og nok vann, har den et kraftig rotsystem. Tornene beskytter den mot beiting. Det hevdes at den får naering fra tang og tare, og derfor har også skoleeleve­ne gjødslet de nye plantene med dette. Det skal bli spennende å følge med i utviklinge­n av dette prosjektet og se om resultatet blir vellykket. Epistelfor­fatteren har for øvrig aldri sett tang og tare rundt populasjon­en på slettene på Hauge.

Mandal fikk kosmosen

Epistelfor­fatteren kan huske at bestefar en vår kom inn i stuen med en bukett nydelige gule kosmos som han hadde plukket i naerheten av Sønderhald, området mellom Lomsesande­n og Loshavn. Da kommunene i midten av 1990-årene skulle velge kommuneblo­mst, ønsket flertallet i Farsund kommunesty­re å ha kosmos – som heter noe ganske annet andre steder i landet. Men så fikk Mandal med fylkesmann­ens hjelp kosmos som symbol.

Gyvelen ugress?

I min første lokalhisto­riske bok «Farsund – Byen i vårt hjerte» finner man et bilde av gyvelen med opplysning om at denne planten er kommuneblo­msten. Dette var i 1994. Det ser imidlertid ut til at gyvelen

bare var kommuneblo­mst en kortere tid før strandtorn­en overtok? Og godt var det. Det ville i alle fall ha vaert uheldig om gyvelen i siste omgang var blitt kåret til kommunens blomst for alltid. Siden da opplever vi at den blir forsøkt utryddet på Einarsnes og andre steder i kommunen. Den utbrer seg som en farsott og er vel nå å betrakte som ugress. Den trives utmerket i kystområde­ne her sør, men skal visstnok vaere sjelden andre steder i landet.

Hørt om Eryngium maritimum?

Først i slutten av forrige århundre fikk jeg kjennskap til strandtorn­en, denne sjeldne og fredete planten som på latin heter Eryngium maritimum. Den skal visstnok også finnes på Jaeren og et par andre steder i Norge. Men hele 90 prosent er lokalisert til Lista. Etter at vi fikk vårt feriested på Huseby på sletten nedenfor Huseby kongsgård i midten av 1980-årene, har epistelfor­fatteren hatt regelmessi­ge løpeturer langs strendene både i påskeferie­n og sommerferi­en. Tidligere var løypa for det meste strekninge­n fra Odden, forbi Storeskjae­r til Einarsnes og tilbake. I de senere år har det stort sett blitt vestover på strekninge­n Haugestran­da, Falkonsand­en til Skibhaug helt vest mot havet på Hauge.

Kolonier med strandtorn

På høyden i vestre ende av Falkonsand­en har man alltid kunnet observere noen få strandtorn, men når man løper noen hundre meter videre, vil man finne mange kolonier – eller populasjon­er som det også heter på fagspråket - med strandtorn på moen før man kommer til Skibhaug med varden på toppen. I alle disse årene har det slått meg at antall strandtorn ikke har blitt faerre, snarere tvert imot. Kyststien som ble etablert for noen år siden med påler blåmalt i toppen, viser vei nettopp i dette området. Stien går helt fra Vest-lista til Loshavn, så turgåere kan ikke unngå å legge merke til kommuneblo­msten.

Fikk frysninger på ryggen

I denne forbindels­e skal siteres fra Pål Hermansens bok «Kystens vakre vekster» 1990:

I tillegg kunne de begge stolt vise fram hvert sitt eksemplar av – akkurat: strandtist­el! Da fikk jeg frysninger på ryggen.

«Det var en av disse vanlige, forblåste sommerdage­ne på Lista. Jeg gikk langs en sandstrand på jakt etter et fotogent eksemplar av stedets spesialite­t, den sjeldne strandtist­elen. Det var ingen lett oppgave, siden de aller fleste stod i «rotete» omgivelser, omgitt av gras og strå. Samtidig måtte jeg vaere forsiktig, for å unngå å tråke dem ned. Mens jeg gikk slik og kikket rundt omkring, møtte jeg et par eldre damer som kom med hver sin store blomsterbu­kett. De hadde funnet blåklokker, tiriltunge og andre vanlige markblomst­er, men i tillegg kunne de begge stolt vise fram hvert sitt eksemplar av – akkurat: strandtist­el! Da fikk jeg frysninger på ryggen. Hele stranda var nemlig tydelig skiltet som plantet fredningso­mråde, nettopp for å beskytte den beste lokalitete­n for strandtist­el i hele landet...det kanskje aller snodigste er navnet, for planten er slett ingen tistelart... For å unngå forvirring kalles planten nå gjerne strandtorn».

 ??  ??
 ??  ?? Janne Kathrine Leithe (t.v.) Helene Aasgaard, Helle Holm Søreide og Kari Ritter Eriksen vanner strandtorn som ble ringlet med tare ved planting noen dager før.
Janne Kathrine Leithe (t.v.) Helene Aasgaard, Helle Holm Søreide og Kari Ritter Eriksen vanner strandtorn som ble ringlet med tare ved planting noen dager før.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ??  ?? Det finnes mange såkalte populasjon­er med strandtorn langs kyststien på moen noen hundre meter fra foten av Skibhaug.
Det finnes mange såkalte populasjon­er med strandtorn langs kyststien på moen noen hundre meter fra foten av Skibhaug.
 ??  ?? På dette skiltet finnes en fyldig omtale av strandtorn­en på norsk, engelsk (Sea Holly) og tysk (Meermannes­treu).
På dette skiltet finnes en fyldig omtale av strandtorn­en på norsk, engelsk (Sea Holly) og tysk (Meermannes­treu).
 ??  ?? Her ser man den stiplede røde linjen som markerer kyststien fra Haviksande­n til Loshavn. Der hvor Skibhaug er avmerket, finnes det mange kolonier av strandtorn
Her ser man den stiplede røde linjen som markerer kyststien fra Haviksande­n til Loshavn. Der hvor Skibhaug er avmerket, finnes det mange kolonier av strandtorn
 ??  ?? På moen på kyststien Falkonsand­en-skibhaug kan man lese en kortfattet omtale av den fredete strandtorn­en. Oppfordrin­g: «Ta gjerne et bilde av den, men ikke plukk den.»
På moen på kyststien Falkonsand­en-skibhaug kan man lese en kortfattet omtale av den fredete strandtorn­en. Oppfordrin­g: «Ta gjerne et bilde av den, men ikke plukk den.»
 ??  ?? Mandal stakk av med kosmos som kommuneblo­mst.
Mandal stakk av med kosmos som kommuneblo­mst.
 ??  ?? Gyvelen var Farsunds kommuneblo­mst en stakket stund i 1990-årene.
Gyvelen var Farsunds kommuneblo­mst en stakket stund i 1990-årene.
 ??  ?? Bare se men ikke røre. Her har vi besøk av Hannemor fra Kristiansa­nd 5. august 2003.
Bare se men ikke røre. Her har vi besøk av Hannemor fra Kristiansa­nd 5. august 2003.
 ??  ?? 150 strandtorn er plantet ut på Einarsnes med tang og tare som gjødsel.
150 strandtorn er plantet ut på Einarsnes med tang og tare som gjødsel.
 ??  ?? Einarsnes er for lengst blitt et ettertrakt­et utfartsste­d. Her ser man en utflukt il Storevik på Einarsnes i regi av muséet med Jan Aase som guide. Han ses i oppreist stilling helt til høyre i bildet som ble tatt 11. juni 2006.
Einarsnes er for lengst blitt et ettertrakt­et utfartsste­d. Her ser man en utflukt il Storevik på Einarsnes i regi av muséet med Jan Aase som guide. Han ses i oppreist stilling helt til høyre i bildet som ble tatt 11. juni 2006.
 ??  ?? I lang tid har gyvelen dominert i landskapet. Dette bildet ble tatt på Einarsnes i juni 2006.
I lang tid har gyvelen dominert i landskapet. Dette bildet ble tatt på Einarsnes i juni 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway