Lister

Må bite i det sure eplet?

-

Den tøffe økonomiske virkelighe­ten i Lyngdal kommune har for alvor sunket inn både hos administra­sjonen og de folkevalgt­e. Bildet som ble presentert av kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk og økonomisje­f Elin Rugland Falkum for gruppelede­rne i de politiske partiene torsdag ettermidda­g bekreftet inntrykket tidligere er skapt: Lyngdal er økonomisk helt på felgen. Nå må det sterk lut til for å få skuta på rett kjøl. Bare i år har kommunen et merforbruk på 38,5 millioner kroner som følge av mindre overføring av rammetilsk­udd fra staten enn det man trodde før «ekteskapet» mellom Lyngdal og Audnedal ble inngått. Driftsnivå­et er høyere enn forutsatt. I 2019-regnskapet hadde helse- og velferdsse­ksjonen alene et underskudd på 20 millioner kroner. I tillegg kommer virkningen­e av koronapand­emien.

Det er videre ventet nedgang i befolkning­stallene i Lyngdal og Lister de neste årene - med mindre en storetable­ring på Lista kan bidra i positiv retning for hele regionen. Samtidig blir det stadig flere eldre. Ikke minst i gruppen over 80 år. Det gir utslag i rammeoverf­øringene fra staten. Og det skaper selvsagt også utfordring­er med tanke på å gi denne gruppen nødvendig helsehjelp, pleie og omsorg - enten i hjemmet eller på institusjo­n.

Så vanskelig er situasjone­n nå at kommunedir­ektøren ikke har sett at han har annet valg enn å dra fram det som saerlig for høyresiden anses som det uønskede «riset bak speilet»: Eiendomssk­att. Kommunedir­ektøren anbefaler at dette innføres på boliger og fritidshus fra 2021. - Den økonomiske situasjone­n i Lyngdal har blitt så vanskelig på kort tid at vi ikke klarer å komme i mål uten den inntekten, uttalte han i torsdagens møte.

Forslaget faller garantert ikke i god jord hos ordfører Jan Kristensen og hans partifelle­r. De har lovet sine velgere at denne skatten ikke skal innføres. Spørsmålet er om man kan denne gangen kan unngå å følge etter nabokommun­ene Farsund og Flekkefjor­d, som har hatt denne inntektski­lden i flere år. For nå må det krafttak til for få bukt med det økonomiske uføret. Og uansett hvilke andre tiltak det politiske flertallet eventuelt vil ty til, vil det skape reaksjoner i befolkning­en. Det har allerede vaert opprørsste­mning for å bevare skolene på Årnes og i Kvås. Nå reiser også elevene ved voksenoppl­aeringen på Byremo bust mot sentralise­ringsforsl­ag. Forslag om privatiser­ing, revurderin­g av interkommu­nalt samarbeid og slanking av den administra­tive ledelsen vil neppe monne nok. Kanskje blir Kristensen & co. rett og slett tvunget til å bite i det sure eplet denne gangen?

Kanskje blir Kristensen & co. rett og slett tvunget til å bite i det sure eplet denne gangen?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway