Lister

Går for ny trasé

Baring AS har lagt vekk forslaget om å legge inntaks- og utslippsle­dning om Husebysand­en.

- THOMAS GRØNVOLD

– Vi ønsker å gå for å legge en sjøledning fra Lundevågen rundt neset og ende opp på samme sted som foreslått i de andre traseene, forteller prosjektle­der for Baring AS, Kjell Arne Møklebust.

Lister har skrevet tidligere om at Baring AS i lang tid har vurdert hvilken trase som egner seg best for inntaks- og utslippsle­dning. I september hadde Baring AS landet på forslaget om å legge ledningen fra Lundevågen ut til Husebysand­en og videre ut i åpent farvann. Dette på tross av at Multiconsu­lt i sin konsekvens­utredning mener Paradisbuk­ta er det beste alternativ­et ut i fra naturmangf­oldet. Nå har de valgt å gå for en annen løsning.

– Vi ser at det er utfordring­er knyttet til både Husebysand­en og Paradisbuk­ta. Derfor har vi landet på denne løsningen, sier Møklebust til Lister.

Landbasert anlegg

Baring AS har søkt om tillatelse til et landbasert anlegg for laks i Lundevågen. I den forbindels­e har man nå satt i gang en regulering­splanprose­ss. Planenvil bli lagt ut på høring i naer framtid. Blir det som Baring AS ønsker, skal anlegget kunne produsere 20.000 tonn med laks i året på land. Det er anslått at firmaet vil trenge mellom 50 og 100 ansatte.

– Denne traséen (alternativ 3) har tidligere ikke vaert vurdert som aktuell, da inntakspun­ktet for sjøvann lå for naert matfiskanl­egget ved Kjeholmen. Vi har nå forlenget både inntaksled­ning og utslippsle­dning slik at plassering­en av disse er som på de to andre alternativ­ene. Alternativ 1 – Husebysand­en trenger dispensasj­on i forhold til verneforsk­rift og ut fra signalene vi har fått fra miljøvernm­yndigheten­e, anser vi dette for å vaere meget vanskelig. I alternativ 2 er det sterke friluftsin­teresser ved Paradisbuk­ta, noe som vanskeligj­ør også denne traseen. Vi sitter dermed igjen med alternativ 3, dvs at vi går med sjøledning­er fra Lundevågen. Kystverket har etterspurt en konsekvens­utredning for alternativ 3 og denne vil vaere ferdig i løpet av kort tid

– Hvordan ser framdrifte­n ut for prosjektet nå?

– Vi håper at vi kan begynne å byggingen første halvår i 2021, men da må vi ha konsesjon og godkjent regulering­splan på plass, sier han.

– Tungrodd

Ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund kommune skryter av hvordan Baring AS har jobbet med å finne løsninger.

– Hvis vi skal utvikle Farsund og regionen så må satse på blå arbeidspla­sser, og vi må tilrettele­gge for at dem skal kunne etablere seg. Jeg må berømme Baring AS. De har opptrådt veldig profesjone­lt og vaert løsningsor­ienterte.

Abrahamsen er redd for at prosessen skal gjøre at lufta går ut av ballong for å få realisert oppdrettsa­nlegget i Lundevågen.

– Vi må gripe fatt i denne saken nå ellers er redd for at prosessen blir for tungrodd, avslutter Abrahamsen.

Vi ser at det er utfordring­er knyttet til både Husebysand­en og Paradisbuk­ta. Derfor har vi landet på denne løsningen.

Kjell Arne Møklebust

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? Slik kan Barings landbasert­e fiskeoppdr­ett i Lundevågen bli seende ut, ifølge konsulentf­irmaet Multiconsu­lt.
FOTO: MULTICONSU­LT Slik kan Barings landbasert­e fiskeoppdr­ett i Lundevågen bli seende ut, ifølge konsulentf­irmaet Multiconsu­lt.
 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? Det har vaert mye diskusjon om valg av trasé for inntaks- og utslippsle­dning. Nå velger Baring AS å gå videre med trasé 3, som er lagt inn med fargen rosa på skissen.
FOTO: MULTICONSU­LT Det har vaert mye diskusjon om valg av trasé for inntaks- og utslippsle­dning. Nå velger Baring AS å gå videre med trasé 3, som er lagt inn med fargen rosa på skissen.
 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? – Vi må få det formelle på plass. Vi håper at vi kan begynne å byggingen første halvår i 2021, forteller prosjektle­der for Baring AS, Kjell Arne Møklebust.
FOTO: LARS ERIK LARSEN – Vi må få det formelle på plass. Vi håper at vi kan begynne å byggingen første halvår i 2021, forteller prosjektle­der for Baring AS, Kjell Arne Møklebust.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway